Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

To jest cos zblizonego do lamiglasowskiego magnum tapera Krzyśku, tak ma być

czyli co, poprawnie?

popróbuje jeszcze z innym ustawieniami przelotek, to co sugeruję mój imiennik też oczywiście. może coś tam poprawię.

ech, castingowe kije szczególnie w spirali dużo prostsze :D

pzdrówka

• 2 tygodnie później...

Ale numer, jeszcze w sobote na zakończenie warsztatów rodbuildingowych rozmawiałem z @krzyśkiem że chodzi za mną jakiś kij na białbym blanku, dziś zaglądam na stronę MHX i proszę - nowość blanki w BIAŁYM finishu :mellow:

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/MHX-Spinning-Casting -Rod-Blanks

• 2 tygodnie później...

Grzesiek najlepiej dryndnij do Sergiusza i powie ci co do czego się nada. Mi ten blank polecił na szczupłego na lekko (czyli tak jak łowię) Na sucho naprawdę niezłe wrażenie. Na razie walczę z pierścieniami metalowymi do rękojeści bo nikt nie ma takich jak potrzebuję. Muszę jeszcze zajechać do Łukasza może u niego coś znajdę.

Przede wszystkim dzieki @Peresada za zadanie sobie trudu i wstawienie fotek kija pod obciazeniem.

Wiem, ze temat juz jakby przeszedl, ale dla mnie wartosc tych zdjec jest niebagatelna.

Unikam bowiem wedek o ugieciu jak ten MHX na drugim zdjeciu.

Kiedys bylem fanem magnum taperow, ale czasy sie zmieniaja i ludzie tez

Sam temat blankow MHX sledze z zainteresowaniem :D

pozdrawiam

Guzu

• 2 tygodnie później...

a ja bym chętnie prosił o opisanie ST 1023 ma służyć jako uniwersał na mniejszego szczupaka, okonia i pstrąga na gumy 7 - 8 cm + max 10 gr oraz niewielkie wobki

W sumie interesuje mnie jak się ładuje tak przy 5 - 6 gr na końcu oraz czy okonie nie będą z niego spadać

cw bardziej by mi 1022 odpowiadał ale do 8 lb może być za mało mocy przy przyłowie czegoś większego

Wg opisu kolegi woblerwz MHX ST1143 9'6 10-21g 6-12lb blank całkiem ciekawy i myślę że by się nadał do moich celów tylko troszkę przydługi. Czy ktoś porównywał obie wersje (długość) o tych samych parametrach co do pracy, ugięcia itp.

Batson wydaje się delikatniejszy, w holu głębiej się ugina. Nie pamiętam dokładnie pracy szczytówki . Prawdopodobnie szczytówka Batsona ugina się głębiej, w MHX-ie jest czuła ale moc szybciej przyrasta. Batsona XST1144 ostatni raz robiłem chyba w kwietniu stąd wspomnienia nieco zatarte.

Wiem że był ale bardziej oglądałem kijki mi nie znane. Stąd właśnie trudność z porównaniem. MHX jest hot shotowo-magnum taperowy. Zwróciłem uwagę na blank , oglądałem go jako jeden z pierwszych właśnie z uwagi na ten charakter. Z kolei XST miałem nieźle obrzucane, co mnie zaskoczyło to pozorne przeszacowanie. Nie sprawia wrażenia 17lb lecz niżej (tylko wrażenie), bardzo fajnie pracuje już przy niewielkich wobkach, czuły.

Czy dolny cw w blankach ST1024F-MHX

ST1084F-MHX

ST1144F-MHX

Czyli 10 gr, będzie na kiju wyczuwalny. np predator 7cm + 10 gr główka

Ewentualnie jaki inny blank na rzeczne i jeziorowe łowienie gumisiami z głowkami do 25gr i długości do 13cm, dodatkowo na jeziora woblery typu perch średnio-głęboko schodzący, whitefish, Invader 9cm, executor 7 sdr, itp.

Będzie wyczuwalny, sam predator to z pewnością już około 5g. na bliższych dystansach wyczujesz nawet niżej bo od około 7g. im dalej rzucasz to jednak potrzebne jest większe obciążenie aby dobrze napiąć linkę i szczytówkę. Na rzekę jako nie tylko sandaczowy ale i bolkowy mnie osobiście przekonuje ST1144. Ale na jezioro i łódkę już nie.

ST1023-MHX - może ktoś mi podpowiedzieć czy będzie to pasować pod pstrąga na cit większą nizinną rzeczkę jak również na większą wartką górską (typu Ropa)?

Głównie żyłka i standardowe przynęty pstrągowe. Chciałbym nim również obsłużyć małe pstrągowe kogutki (na główkach 2-5gr).

Dziekuję z góry za każde ogólne info o tym blanku, ewentualnie jak się to ma do XLS 2.60 12lb?

Pozdrawiam

Trutta