Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Dzięki przemiłemu zrządzeniu losu muszę dokonać wyboru blanku :D

Jako że cała seria tych dwuczęściowych blanków z serii Spinning & Casting oscyluje w okolicy 7',będzie musowo kijek na łódkę.

Zastanawiam się nad MB843-2-MHX oraz MB844-2-MHX

Z tego co czytałem w poprzednich postach bardziej skłaniałbym się ku temu pierwszemu...

Sandacze łowię najczęściej na 3 i 4 smukłe gumki na główkach 15g-20g,rzadziej na 10g i 25g czyli MB843-2-MHX powinien ogarnąć temat?

Chciałbym się tylko dowiedzieć czy są to kije wyłącznie pod sandacze i gumy? Czy może da się też nimi połowić szczupaki na woblery i blachy?

Do podanej gramatury lepszy będzie moim zdaniem MB843-2. Łowiłem tym kijem conieco w tym roku w Norwegii i jest to naprawdę bardzo udany model - lekki, czuły, dobrze wyważony, taki 'akurat' by powiedział. Przy cienkiej plecionce 10-15 lb nie będzies miał problemów z czuciem już od tych 10gr + 3 guma, natomiast przy plecionce 20-30lb spokojnie obsłużysz 25 gram + 4.

I oczywiście wszystko, co się między tymi wartościami mieści.

Kilka stron wstecz ktoś pisał że rzucał tym 843 nawet 50g,jaki jest górny limit ciężaru przynęty żeby się ją dobrze,komfortowo prowadziło?

I jak z tymi szczupakami wygląda,da się tym poprowadzić woblera albo pociągnąć obrotówkę/wahadłówkę czy to kij stricte pod gumy i cięższe główki?

25 gram + 10 cm guma to wychodzi w okolicach 37-40 gram. Czy można więcej - to subiektwyne odczucie, dla mnie ten kij nie wydaje się aż tak mocny. Może to kwestia tego że jest taki lekki i że w podświadomości gdzieś się czai to że jak lekki - to nie może być aż taki mocny. Jak dla mnie zakres który wskazałeś idealnie pasuje do c.w. tego blanku.

Ze szczupakiem nie będzie problemu - no, może jakieś maluchy to się będą od takiego kijka czasem 'odbijac' ale szczupaki w przeciętnych i większych rozmiarach obsłuży moim zdaniem bardzo dobrze. Nie jest jakiś kołek, to naprawdę moim zdaniem bardzo udany model wśród mag-bassów. Whadało średnich i większych rozmiarów, średnich / wiekszych rozmiarów wobler również powinny byc OK.

Tak, zdecydowanie. Poppingi mają dużo delikatniejsze szczytówki od Mag-Bassów. Na pewno będą lepsze do lżejszych przynęt. Te 10 gram + 3 na poppingu nie dość że poczujesz to jeszcze zobaczysz - bo na szczytówce pokaże. Na MagBassie na szczytówce nie pokaże.

Na MagBassie - nie. To jest trochę inna koncepcja blanku że tak powiem. Jeżeli bedziesz chciał bardziej agresywnie poprowadzić przynętę ( cięzsza główka, kogut ), bardziej brutalnie zaciąć, wytargać rybę - MagBass bedzie lepszy. Popping za to lepiej pokaże bardziej finezyjne łowienie i otworzy szersze możliwosci korzystania z przynęt w mniejszych rozmiarach.

OK rozumiem. Popping'u i tak nie mogę :mellow: A z tego co czytam to do mojego łowienia najbardziej odpowiedni będzie 843-2,chodzi mi głównie o to,żeby można było i połowić cięższą gumą za sandaczem,i porzucać woblerem w razie wypadku za szczupakiem.

Dzięki za szybkie i konkretne info :D

Podsumowując,całkowita waga przynęty w okolicy 30-35g nie powinna robić problemu przy prowadzeniu?

Trzeba będzie się z tym przespać na spokojnie,ale skoro mówisz że w tym MB843 nie ma problemów z czuciem gumy na 15g główce i więcej,to raczej zdecyduję się na niego,bo chciałbym też coś czym można agresywnie szarpnąć jakiegoś 10-12cm woblera a Popping raczej do tego się nie nadaje.

Poza tym,jak mówiłem u mnie z reguły gumy zbrojone są w 15,20 i 25g główki.