Friko Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Jeżeli założysz do tego dobrą, cienką plecionkę np. jakiegoś Spiderwire 15lb Stealth to myślę że nie będziesz miał problemów z czuciem na 15gr, choć na pewno przy 20 i 25 MB bardziej się wykaże. Wobler 10-12 cm za szczupakiem w jakimś zielsku np. Skiner 10-12 też się dobrze skomponuje moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zanotowane,jeszcze raz dzięki wielkie za szybkie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 O jednym zapomniałem,w jakie przelotki zbroić ten blank? Chyba nie jest aż tak finezyjny żeby koniecznością było zakładać do niego jakieś lekkie przelotki? Ten którym łowiłeś w Norwegii w co był zbrojony? Dodam że ja będę zbroił pod stałą szpulę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Witaj, gratuluję! Z wymiarów, z tego co o nich wyczytałem i wykorespondowałem z użytkownikami, możesz do tych zastosowań przyjrzeć się również blankom oznaczonym SJ783-2 i SJ843-2 - również można je przeciążyć ponad opis, tak jak MB. Zaznaczam, nie łowiłem nimi - to jest rada, bo mogą lepiej pasować do Twojego łowiska / sposobu łowienia i żebyś podpytał kogoś, np.: fundatora nagrody PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Dzięki za sugestie,ale chyba jednak zastanawiać się będę nad MB843-2-MHX lub P844-2-MHX. Im więcej do wyboru tym większy mętlik w głowie. Muszę tylko pomyśleć czy bardziej przyda mi się kij mocniejszy,który obsłuży cięższe gumy i ewentualnie szczupakowe łowienie,czy kij wyłącznie pod sandacza który lepiej pokaże mi co się dzieje z trochę lżejszą gumą... Trudny wybór. Może ktoś przybliży czym się charakteryzują te z serii Spin Jig,tak dla świętego spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Ten którym łowiłeś w Norwegii w co był zbrojony? Dodam że ja będę zbroił pod stałą szpulę Ten MB 843 którym ja łowiłem był uzbrojony stosunkowo lekko, tzn same przelotki jednostopkowe. Początek na LV 30 potem dosyć krótki stożek też na LV i szczytówka kończona w L-kach - bardzo dobrze takie lekkie zbrojenie się sprawdziło przy tym kiju, podkreśliło jego lekkość i czułość a ponieważ było dosyć gęste - dobrze rozłożyło naprężenia i nic nie odjęło z mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Miałem raczej na myśli tytany i inne lekkie bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Przy tej mocy blanku chyba lepsze będą stalówki - mój był uzbrojony na alconite i moim zdaniem nic więcej nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 O to mi chodziło,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 łowiłem MB843-2 i podrzucałem nim główki 30g bez najmniejszych krępacji, na głębokości 9-10m to poniżej 20g moje zmysły już nie potrafiły nic rozszyfrować . Jeśli chcesz stukać główkami 15g to poppingi będą rewelacyjne, moje wrażenie jest takie, że P843-2 i 844-2 niewiele się różnią z tym, że większą dynamikę wyczuwam w P843-1. MB- to dla mnie typowe pałki pod sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Bardziej byłbym za Mag Bassem 843 ale trochę mnie zniechęciliście tym brakiem sygnalizacji na 10-15g główkach... Za to Popping 844 nie szarpnie mi dobrze z dna gumy na 25g główce Co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o moje zdanie to te 25g szarpniesz popkiem (to tak w górnej granicy) a sygnalizacja będzie o niebo lepsza niż przy MB i do tego będziesz miał też kij na lżejsze główki czego już nie da Ci MB. Jeśli kij ma być ciekawy i bardziej wszechstronny to polecam poppingi są naprawdę przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Może 25g szarpnie,ale ja mówię o 4 gumie na główce 20-25g Np. taki Lunatic 10cm,czy Buster 10cm lub Kopyto 4-L... A gramaturami poniżej 15g+guma 3 lub 4 na prawdę rzadko łowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 nie szarpnie mi dobrze z dna gumy na 25g główce Co robić... weź dwa delikatniejszego poppinga + magbassa, tym zestawem to już opękasz co będziesz chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Powiem Ci szczerze że dziś o tym myślałem,z tym że najpierw bym wziął jednego,zobaczył czy mi się w ogóle spodoba MHX i ewentualnie dokupił drugiego przed sezonem Jeśli ten najmocniejszy Popping byłby w stanie w miarę poderwać z dna gumkę 3 +25g lub 4 +20g to myślę że bym się zdecydował... A ten mocniejszy Mag Bass ewentualnie później dokupić bo z początkiem sezonu tak ciężko się nie łowi,tylko pytanie czy Popping da radę? Jedni piszą że max to 20g +3 guma,a Pan Irek Matuszewski na swojej stronie pisze że tym P844 da radę do 28g +3 kopyto,i jak to rozumieć? <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 To są dosyć subiektywne sprawy, żeby sobie wyrobić pogląd musisz stać się użytkownikiem. Myślę że jakieś zdanie z tej dyskusji masz juz wyrobione. Jeden i drugi kij jest dobry, zależy tylko do czego. Musisz przeanalizować swoje lowienie i dokonać wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Dobrze powiedziane,czy ten czy tamten,na pewno się przyda,teraz muszę dojść do tego który przyda się bardziej. Anyway,oba blanki zapowiadają się super i ten którego wybiorę na pewno nie będzie stał w kącie Sorry za trucie i dzięki za cenną pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Popping jest o tyle lepszym narzędziem do łowienia sandaczy niż MB, że doskonale pomaga łowiącemu utrzymać napiętą linkę w trakcie opadu, dzieję się to za sprawą szybkiej lecz czułej szczytówki, która dodatkowo pokazuje pstryki. Jeśli łowisz gumami to dla nich popping jest stworzony i idealny będzie jednoskład P843-1, jest ultraszybki, znacznie szybszy niż P843-2. P844-2 ma dłuższą szczytówkę i jej średnica jest mniejsza (nie patrz na opis w tabeli) i ten nie będzie Ci pasował bo nieco niżej pojawia się w nim moc przez co podbicie wymaga nieco większego ruchu (chyba, że podbijasz z młynka ale nie sądzę). MB jest zajebisty do walenia kogutami i ciężkimi łbami, typowy kij dla drwala, nieco trudniej na głębinie utrzymać nim napięcie linki i ryby typu szczupak 50-60cm mogą odskakiwać ale do orki ciężarami super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Tyle że ja mogę wybrać jedynie kij w dwóch częściach. Nie ma dla mnie ideału,Popping za delikatny,Mag Bass trochę za sztywny. Ale na coś się trzeba zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 MB842-2 może? 30g+gumiś powinien ogarnąc, z dołu będzie ok od około 15g całkowitej.44g też mi z niego latało ale niektórzy mnie gdzieś wysyłali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Popping nie jest delikatny, tylko sprawia takie wrażenie ale jeśli nie miałeś takiego kija to warto, MB to dobrze przenosząca drgania pałka, dla mnie zbyt nudna dla innych wartościowe narzędzie do orania. Wybór należy do Ciebie nic więcej nie da się napisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 A może... są gdzieś fotki jak to to się ugina pod różnym obciążeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Są w tym wątku i na stronie Fishingrod. Ale może weź dwa blanki, jeden będzie samotny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Popping nie jest delikatny, tylko sprawia takie wrażenie ale jeśli nie miałeś takiego kija to warto, MB to dobrze przenosząca drgania pałka, dla mnie zbyt nudna dla innych wartościowe narzędzie do orania. Wybór należy do Ciebie nic więcej nie da się napisać . Zaraz tam pałka, większa wykałaczka ledwie pałka to by musiała mieć 4 albo 5 na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Wojtek ale przyznaj jak byś miał do wyboru tylko P i MB to co byś wybrał?? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi