Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

MB któryś. A który to już zalezy od główek i warunków. Te pałeczki pięknie przenoszą drgania, są lepsze od poppingów pod tym względem. Są także bardziej dalekosiężne, nad Wartą musiałem 7g rzucone od niechcenia z MB hamować bo byłaby ofiara na drugim brzegu. A w rezonansie to te blanki dzwonią.

http://fishingrod.pl/artykuly/blanki-mhx/p844-2.html P844-2 też jest.

Ja bym poza samymi blankami uwzględnił jednak parę innych aspektów: cienkość plecionki, twardość dna, głębokość łowiska, charakter prowadzenia, ew. dodatkowe zastosowania wędki poza zastosowaniem głównym. Te wszystkie elementy tez mają znaczenie :unsure:

przykładowo:

przy miękkim dnie moze procentowac delikatniejsza szczytówka poppinga jako wskazanie brań.

przy głębszej wodzie, mniej spadów przy cięciu może byc z magbassa.

jeżeli dodatkowym zastosowaniem wędki będzie np. łowienie szczupoaków w zielsku na krótkim dyszlu ---> MB jeżeli delikatniejsze łowienie w opadzie na spadach ---> popping

itd itd

Ja bym poza samymi blankami uwzględnił jednak parę innych aspektów: cienkość plecionki, twardość dna, głębokość łowiska, charakter prowadzenia, ew. dodatkowe zastosowania wędki poza zastosowaniem głównym. Te wszystkie elementy tez mają znaczenie :unsure:

Friko to może ja opiszę :mellow:

Plecionka zazwyczaj 10lb (Stren,od biedy Power Pro)

Dno to najczęściej piach i żwir,pojedyncze kamienie mogą się zdarzyć.

Głębokość to różnie,nie jestem w stanie sprecyzować,powiedzmy od 4m do 7-8m.

Prowadzę zazwyczaj podszarpując wędziskiem,nie lubię kręcić tylko korbką,ale zaznaczam że nie jest to takie oranie jak walenie 30g kogutem po dnie.

Dlatego mam pewne obawy co do MB843-2,byłem pewien że nie jest aż tak sztywny.

Z tym dodatkowym zastosowaniem to nie konieczność,jeśli wędka ma być pod jedną metodę ale wyjdzie na prawdę dobra to jak najbardziej :D

Plecionka zazwyczaj 10lb (Stren,od biedy Power Pro)

Dno to najczęściej piach i żwir,pojedyncze kamienie mogą się zdarzyć.

Głębokość to różnie,nie jestem w stanie sprecyzować,powiedzmy od 4m do 7-8m.

Prowadzę zazwyczaj podszarpując wędziskiem,nie lubię kręcić tylko korbką

No i co powiesz Wojtek B)

MB 842 ma identyczne zbieżności jak 843-2, mniej maty , jest podobny do 843-2, trochę delikatniejszy. To czym chcesz łowić obsłuży tyle że nie będziesz patrzył na szczytówkę a wyczuwałó w ręce. Dodatkowe zastosowanie szczupaki na solidniejsze gumy na lekkich główkach i wahadła. A jak lubisz się posiłować zakręć hamulec i szukaj większego bolka. Kilka sekund niezapomniane.

Tak to z tym wybieraniem blanków jest, bierz dwa.

Na dziś chyba dam sobie spokój z tym tematem bo głowa mnie już boli.

Powiem szczerze że ciągnie mnie trochę do tego P844 z ciekawości,ale z drugiej strony boję się rozczarowania a nie chcę być zmuszony pozbyć się czegoś co trafiło do mnie w tak miłych okolicznościach.

Pan Sergiusz dał mi kilka dni na spokojne przemyślenie sprawy,więc skorzystam :D

A ja będę durny i się nie posłucham,ciekawość wzięła górę,biorę Popping.

Jak nie będzie wystarczający to uzbroi się coś mocniejszego. Jak Friko napisał,trzeba stać się użytkownikiem żeby stwierdzić czy będzie dobry czy nie.

Dzięki za cały poświęcony czas i cenną pomoc.

Wolałbym abyście nie komentowali już mojego wyboru,oszczędźcie mi nerwów :D

ps. Nigdy więcej wyboru blanku na odległość :lol:

Witam wszystkich. Czy w blankach MHX'a jest dostępny blank pod rzeczną troć? np. Drwęca? Blachy pod 20 gram oraz wobki 7 cm najczęsciej są używane. Co do opisu pasuja mi dwa:

ST1204F-MH oraz ST1144F-MHX

spełnią swoje zadanie jako trociówka??

Pozdrawiam

Wypowie się ktoś w tym temacie?

Pozdrawiam