Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem w FC gotowy kij na blanku P903-2.

Był uzbrojony w Forecasty. Szczytówka cieniutka jak we wklejce, dolnik – kawał mięcha, na sucho bardzo przyjemny. Zdaniem Irka również dobrze przenosi impulsy z przynęty. Czyli nie tylko dla wzrokowców choć raczej przede wszystkim.

Dla mnie to dość uniwersalna propozycja na wody stojące z łodzi dla tych co łowią na średnie gumy, nie tylko sandacze, ale również szczupaki i godne okonie. Spolegliwa szczytówka powinna pozwolić na wyholowanie pasiaka, a sztywny dolnik na szybką windę sandacza.

Gdyby miał Alconity to pewnie byłby jeszcze fajniejszy.

Pozdrawiam,

drzejko

Oglądałem w FC gotowy kij na blanku P903-2.

Był uzbrojony w Forecasty. Szczytówka cieniutka jak we wklejce, dolnik – kawał mięcha, na sucho bardzo przyjemny. Zdaniem Irka również dobrze przenosi impulsy z przynęty. Czyli nie tylko dla wzrokowców choć raczej przede wszystkim.

Dla mnie to dość uniwersalna propozycja na wody stojące z łodzi dla tych co łowią na średnie gumy, nie tylko sandacze, ale również szczupaki i godne okonie. Spolegliwa szczytówka powinna pozwolić na wyholowanie pasiaka, a sztywny dolnik na szybką windę sandacza.

Gdyby miał Alconity to pewnie byłby jeszcze fajniejszy.

Pozdrawiam,

drzejko

A pod jakim względem fajniejszy ? <_<

Ale już na początku wymieniłeś dwa typy blanków m-ki MHX Jede to typowy HotShot i MB ,jest jeszcze SJ 783-2 do 18g.Wszystko zależy od tego jaki styl preferujesz ,czy lubisz widzieć czy czuć.Można mieć oba ,aby i poszurać i poskakać.

A stwierdzenie najlepszy dwuskład na sandacza, nie koniecznie musi ograniczać się do MHX, choć cenowo może być trudno.Z lamiglasa jest XS 84 2M ,świetny kijek typu HS i np. StCroixy .

Ja wybrałem z wyprzedaży 5S66MF-2 12 LB 5/8oz właśnie pod takie przynęty o jakich napisałeś , bolubię czuć ale i troche zobaczyć :D w/w Lamiglas też jest super, miałem okazję połowić.

ST1144F-MHX

Hej chciałbym wiedzieć coś więcej o tym blanku. Z tego co udało się ustalić to ma zawyżone cw tak go 30-35 gram to max; ma miększą górę więc do gum dobry i dużo mięcha w dolniku.

Może jakieś opinie. Kolega ma w spinie ale na testy jeszcze trzeba poczekać. Na sucho ładnie pracuje jedna sekcja trochę usztywniona w castingu pewnie będzie inaczej.

Właśnie czekam na ten blank,dzisiaj powinien dotrzeć :mellow: Robię go z myślą o troci z plaży.Nie wiem skąd masz opinię ,że 35g to górna jego granica .Fakt jest cieńszy w szczycie od 1084F ,ale za to grubszy w dole.Ja robiłem ostatnio kumplowi 1084F i ci ska na luzie35g plus guma i co naiważniejsze podbija bez problemu.Fakt ja nie oczekuję od 1144F tego co od 1084f , ma w pierwszej ciskać daleko trociowy złom i wobki.

Pod koniec tygodnia będę coś mógł powiedzieć bliżej na jego temat.

Co prawda tego modelu nie miałem w rękach ale mam kij na dłuższym ST1204F-MHX 3,05, 17 funtowego opisanego do 42 gr ale wydaje mi się że 35gr to byłby max. Na troć z plaży jak najbardziej ponadto widziałbym go na bolenia i do gum na rzecznego pajka, do agresywnie pracujących woblerów nie specjalnie się nada ze względu na dość uległy szczyt.

S.

Po testach na sucho u kolegi(ma spin) myślę że te 35 gram to max ze względu spolegliwy szczyt.

Pewnie i da radę 45 rzucić ale to już nie to

ALE może mi się wydaje :mellow:.

Myślę te pod bolka na RH się nada i ołowianki ; sandacz z opadu;szczupak;. Przy wobkach pewnie szczyt będzie bardziej przygięty zobaczy się po testach jak wersja pod casta przyjdzie;].

Ponawiam temat,chcę sobie złożyć pstrągówkę i myślałem o tym blanku,ale Tomek z art-rodu poradził mi lamiego international ISS102 2M.Co sądzicie o tych blankach(przynęty stand.wobki 3,5-6cm;wiry 1-2 i czasem guma lub kogucik)na trudne warunki,małe zakrzaczone pelne zaczepów rzeczki z szansą na sześćdziesiątaka

niedawno robiłem kumplowi pstrągówkę, pod przynęty jak Twoje i rozpatrywaliśmy tego ST1022.Jadnak stwierdził,że bardziej poręczny w krzakach będzie 220-240cm.I padło na HS9600-2 MHX.

Testy rzutowe na Wisełce wypadły pomyślnie ,a wczoraj miałem relację z kropkowego placu boju, czuła szczytówka która sygnalizuje pracę wspomnianych wobków, przy czym nie kładzie się pod większymi.Padło kilka rybek w tym kaban ,któremu wędka nie pozwoliła uciec w zatopione konary i amortyzując zrywy doprowadziła do szybkiego lądowania pstrąga.Polecam :mellow:

Na wstępie witam wszystkich, jako że to właściwie mój pierwszy post. Od około roku bawię się w rodbuilding i na tym blanku złożyłem sobie wędkę właśnie pod pstrąga. Łowię dokładnie takimi przynętami jak podałeś, jak na razie spisuje się bez zarzutu, chociaż nie padł jeszcze żaden kaban, ale test z kropkami 40- 45 cm przeszedł pomyślnie.Czekam na 50 wtedy zobaczymy.Celność i odległości jak dla mnie w zupełności wystarczające.

Pozdrawiam

Witam

Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcia wędki pod obciążeniem, i symulacja holu (szkoda że skleroza nie boli, wtedy fotki były by nad rzeką, a tak musiałem robić na tle ściany Embarassed )

7gr

http://img42.imageshack.us/img42/4449/13459846.jpg

15gr

http://img837.imageshack.us/img837/2225/15gj.jpg

25gr

http://img43.imageshack.us/img43/5466/25gr.jpg

100 gr

http://img36.imageshack.us/img36/379/100grq.jpg

i dwie fotki symulowanego holu

http://img221.imageshack.us/img221/4923/holox.jpg

http://img857.imageshack.us/img857/8623/hol1.jpg

Marny zemnie fotograf :( ale mam nadzieję że zdjęcia przynajmniej przybliżą koledze jak zachowuje się ta wędka.

Pozdrawiam

Tomek