Friko Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Dzięki Tomku, z oglądu - fajny kijek. Jak dla mnie to mógłbyś go przygiąc jeszcze mocniej żeby zobaczyć jak pracuje głębiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 No i doczekałem się wreszcie <_< . Przyszedł dzisiaj w tubie. Ktoś mówił że ma straszne prze- sztywnienie w odległości 30-40 cm od szczytówki a u mnie tego brak. Może dlatego że to cast i mam 12 przelotek. Wstawię jakieś fotki ugięcia tego kija później to sami ocenicie. Na sucho ładnie pracuje. Podniosłem cegłę na 10 lbs pp i ładnie było widać ugięcie.Nie było widać żadnych sztywnych sekcji. Ogólnie więcej napisze jak zabiorę go na rybki. Założyłem 5 gramową główkę z CC51ss (miałem taki pod ręką )wiadomo metal to metal dobrze lata i tak było.Odległości były porównywalne. Docelowo będzie spasowany z Antarasem DC7 więc 8-35 gram jak dla mnie spokojnie będzie odsługiwać. Jestem przyzwyczajony rzucać kijem 2,75 ale jakoś lepiej leży.Jest pewnie dużo lżejszy niż ISA 904 i może dlatego. Zdam dokładnie relację jak wrócę z rybek może uda się w weekend jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udało się wyskoczyć trochę na testy. I co mogę powiedzieć mam to co chciałem.Tak jak przypuszczałem 35 + guma to max - komfortowo to 30 gram + guma (założony Predator Mans 10 cm )Samą główką 35 przerzuciłem staw ale przestawiłem tryb na LONG.Zdjęcia później nie chciało mi się robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 ma straszne prze- sztywnienie w odległości 30-40 cm od szczytówki to straszne przesztywnienie to po prostu konstrukcja typu Magum Taper , niektóre Lamiglasy projketowane przez Viviana też takie były, to celowy zabieg projektanta - chodzi o to zeby blank miał miękką szcztówke i mocny dolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 MHX ST 1262 Chcę zlozy na tym blanku długi kijek pod klenia/jazia+wiosenne lapanie na woblerki 3-5cm rużnych rybek w zalanych trawach.mial ktoś kijek na tym blanku lub chociaż oglądal sam blank?Chcialbym wiedziec,czy jest czuły,jakie obsluży przynęty,czy nie jest biczowaty i czy ma odpowiedni zapas mocy żeby zatrzymac rybe pokroju bolka/szczupak 60-70cm dosc silowo jak bedzie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergiusz Kasprzyk Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Blank idealnie nada się do Twoich potrzeb. Jak jesteś z okolicy Wrocławia to wpadnij pooglądać blank.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 do wroclawia mam ponad 600km składaleś już kije na tym blanku? jak sie gnie pod narastajacym obciążeniem,progresywnie od gory czy raczej odrazu środkiem?pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Z tego co wiem to się nada Panie. Sam taki miałem robić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 do wroclawia mam ponad 600km składaleś już kije na tym blanku? jak sie gnie pod narastajacym obciążeniem,progresywnie od gory czy raczej odrazu środkiem?pozdro. Mam kija złożonego na tym blanku przez Kamila. Trochę mało przeżuciłem wędek żeby móc dokładnie opisać wrażenia, ale spróbuję. Kij gnie się progresywnie. Ugięcie pod obciążeniem tak do 2/3 długości, zostaje sporo mocy w dolniku. Ciężko mi powiedzieć jak będzie z przyłowem w postaci większych bolków czy szczupłych, ale z kleniami 50+ nawet w mocnym nurcie radził sobie fajnie. Dobrze trzyma rybę i amortyzuje odjazdy. Wydaje mi się, że bolka 60-70 też spokojnie da się nim siłowo przytrzymać, bo z kluskami się nie patyczkowałem. Akcja wędziska jest faktycznie mod/f. Nie jest za szybki, ale też nie kluskowaty, chociaż to chyba bardzo subiektywne odczucie. Jeśli chodzi o cw to ciężko dalej rzucić czymś lżejszym niż 3g, a wydaje mi się, że optimum jest od 4 w góre, szczególnie przy żyłce 0.18. Może to wina przegrubionego strofta, ciężko powiedzieć. Generalnie jestem zadowolony. Takiego kija szukałem na Odrę i Wartę. Gdybym wyraził się gdzieś niejasno, albo chciałbyś dowiedzieć się więcej - pytaj. Pozdro, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Właśnie taki MHX będzie u mnie za 2-3 tygodnie. Zbrojony w FishingRod. I jak spisuje się ten blank? (ST1142-MHX) Jest kolega zadowolony z wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 dzięki za rzeczowy opis,chyba powinien mi przypasować.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Który z blanków 2,7m ~10-21g ~8-12lb dostępnych w polskich pracowniach będzie miał szybką akcję, ugięcie jak najbardziej przesunięte do góry, i lepiej obsługiwał przynęty z dolnego niż górnego zakresu CW.Znajomy obłowił mojego Talona 6+ 90MLXF2 i stwierdził, że wszystko fajne, tylko dećko mocniejszy by się przydał.Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Mam elitkę St Croix 9' do 18g, najlżej czym lowię to klenio-jaziowe od 3cm do Jaza 7cm 12g , exekutor 7cm na spoko , gumy na główkach 5-15g komfortowo.Avid w tych parametrach też jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 A zapomniałem ,kumplowi robiłem pod sandacza na lekko ,na Wisełkę na ST 1023F MHX do 18g. Niezła kosa za tanie pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Jeśli masz gdzieś możliwość, luknij na Lamiglasa X86MTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 A zapomniałem ,kumplowi robiłem pod sandacza na lekko ,na Wisełkę na ST 1023F MHX do 18g. Niezła kosa za tanie pieniążki.A jak jego ugięcie ma się do Batsonow RX7 9 - 9,6 10lb? Jest zdecydowanie bardziej szczytowe?I czy dałby się radę przedłużyć ten blank o jakieś 150-200mm (bez straty jego właściwości)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Nie miałem przyjemności z tym Batsonem el wydaje się mocniejszy od Elitki .Jest od niej cięższy ,akcja szczytowa ,nie wiem jak prcuje pod rybka wiekszą jak 50cm ,ale w ugięciu statycznym czuć moc.Mógłbym porównać np do Awida 9' do 21g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 ST1023F jest bardziej szczytowy od 10 lb Batsona, w b. szczytówka jest podatniejsza na ugięcie a dopiero sporo nizej pojawia się power. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Czyli mam rozumieć, że MHX ST1023F szczytówka (powiedzmy ostatnie 30cm) jest trochę kołkowata - nie pracuje nawet pod niewielkim obciążeniem tylko układa się wzdłuż linki, a wędka ugina się poniżej?Troche tak jak na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Szczytówka pracuje ale szybciej następuje przyrost mocy, powiedzmy poniżej tych 30 cm blank mniej chętnie się ugina. W Batsonie szczytówka jest zdecydowanie bardziej miękka, blank pracuje mniej więcej do połowy a moc pojawia się w dolniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zaczyna pracować wyżej jak na focie ,tylko pod większym obciążeniem jak np elitka 9'do 18g,która wydaje się być bardziej finezyjną.W MHX-e jakby więcej miejsca na cięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 witam jakie są różnice miedzy tymi dwoma blankami ?SJ843-2-MHX Graphite 2 2,13 5-18 8-15 Fast MB842-2-MHX Graphite 2 2,13 5-18 8-15 Fast myślałem o połowie sandacza na lekko , a może jakiś inny z mhx w podobnej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Różnica jest zdecydowana, napisz jeszcze jak lekko na tego sandacza się przymierzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 na sandacza od 6gr do max 15gr gumy 8cm i koguty na max 12gr i przy okazji na garby od 4-6 gr przy gumie 4cm , i jak z czułością tych blanków - czy jest sens montować rezonans , wolał bym aby miał czuła szczytówkę przy mocnym dole i dał radę zatrzymać sumka takiego powiedzmy ok metra przy przyłowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 15 fumtowe konstrukcje tej długości to juz powazne kije do podanych przez ciebie przynęt szukaj czegoś zdecydowanie lżejszego np. do 10 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi