woblerwz Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Pół żartem pół serio takie rzeczy to tylko w Erze , znaczy T-mobile obecnie. Wymagania masz nieduze , starczy na 3 kije. Jako złoty środek SJ842-2 który nie obsłuży okoni na dole gramatury zbyt dobrze ale ich nie gubi, z sandaczem daje radę z tymi przynętami poza głębokościami powyżej 5-6 metrów. Metrowe sumki do potworów nie należą tyle że nie zatrzymasz go w miejscu natomiast spokojnie wyholujesz i kijek nie będzie kwiczał. MB jest zdecydowanie sztywniejszy, okonie na niego tak ale 40+, sandacz od 10g w górę z 4 , sumek jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 kijek miał by być głownie na jezioro z łodzi max gł ok 4-6metrów i sporadycznie na rzekę (warta) w spokojnych miejscach ze średnim uciągiem do gum 8cm na 10-15gramowych główkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Wybrałbym SJ842-2, o ile moze być dłuższy HS9600-2 który zdecydowanie lepiej obsłuzy okonie i lżejsze przynęty. 15g +4 to już jest max dla niego, lepiej chodzi z 3-3,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 oki dzięki za wskazówki ,przejże oba jeszcze jedno pytanko , czy warto do nich inwestować w rezonans ,czy ich czułość jest wystarczająca , chciałbym do nich założyć uchwyt Fuji SK2 Split Reel SKSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 oki czy ich czułość jest wystarczająca Każdy ma inną rękę, próg odczuwania, nie da się powioedzieć że już i wystarczy. Z drugiej strony dlaczego nie odczuwać czegoś dokładniej, mocniej?Do kijów pod gumy wg mnie warto, montować rezonans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 dzięki jeszcze raz za cenne wskazówki mam TD z rezonansem i elitkę STC , łowię plećką i STC równie dobrze odczuwam wahnięcia gumy i branie jak w Dragonie ,ale to może również dlatego że jest o kilka klas lepszy stąd moje pytanko o mhx i czułość tych blanków , choć przy tym uchwycie który chcę zastosować czułośc będzie pewnie równie wysoka (dłoń na blanku)wybrałem te dwa które mi poleciłeś , muszę jeszcze je tylko pomacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Elitka to bardzo dobry blank i równie dobrze dobrane komponenty użyte przy montażu rękojesci, klej, sposób nakładania. Co do TD przestałem używać dawno temu i dobrze mi z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Ja osobiście posiadam kijek na blanku SJ 842-2 MHX.Są to blanki mocno niedoszacowane.Dolny próg wyrzutu to 9gr górny to 25 i daje rade.Do łowienia główkami od 15-25 gram z czystym sumieniem mogę polecić. Delikatna szczytówka z bardzo mocnym dolnikiem.Ja osobiście jestem z niej bardzo zadowlony. Sj842-2 niby jest delikatnie mocniejszy i jego ciężar wyrzutu to max 30 gram.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 dzięki za odpowiedz ale chyba jednak zostanę przy tych dwóch SJ842-2, lub HS9600-2 ale to jeszcze się zastanawiam , muszę je pomacaćpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Ten MHX do 18gr(ST1083F) mają ugięcie przesunięte bardziej do góry w porównaniu z np Talonem 90MLXF2.Ugina się pod przynetą w 1/3-1/2 części szczytowej,głębiej dopiero pod rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Dzieli za porady. Padło w 90% na ST1083F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Krzysiek ,zdjęcia robione na szybko .W rzeczywistości wygląda to jednak ciekawiej ,ale może jakieś ogląd sytuacji będziesz miał.ST1083F MHX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Dzięki wszystkim za pomoc. W decyzja podjęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 MHX st1143 Witam wszystkich. Od dluzszego czasu chodzi mi po głowie kij na tym wlasnie blanku (2,9 m . 10-21gr.). Nie ukrywam, ze wazna role odgrywa rowniez cena blanku, a w zwiazku z tym w miare tani kij. Do tego montaz we wlasnym zakresie, bylaby alternatywa dla kijow sklepowych. Stad moje pytanie do uzytkownikow spinnigow na tym blanku, jakie sa Wasze odczucia(pozytywne, negatywne) po ich uzytkowaniu. Czy wybor byl trafiony,rowniez mile widziane porowanie z np. batsonem rx7 o podobnych parametrach, zalezy mi na wlasnych opiniach, a nie opiniach typu gdzies czytalem, slyszalem. Mysle, ze wielu przydaloby sie takie podsumowanie blankow MHX. Po rozmowie z dwiema pracowniami zglupialem doszczetnie. Jedna pracownia X poleca go do lekkiego lowienia tzn. wobler 5-7cm, guma na glowce max. 15 gr. +guma, jak najbardziej wybor dobry. Z kolei druga pracownia twierdzi, ze to slaby patyk i do takich przynet sie nie nadaje, nasza rozmowe podsumowali w ten sposob, nie ma nic za darmo, tani blank to slaby blank!!! Dodam tylko, ze tez nimi handluja, wiec nie wiem o co kaman. Gdybym mogl przeznaczyc 600 zł. na blank nie pytalbym o blanki tansze, rzecz chyba prosta. Panowie w Was ostatnia nadzieja ,dzieki za odp. i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Majac 600 na blank sprawa wbre2 pozorom nie jest prostsza rzeklbym nawet, iz sie mocno komplikuje pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Też coś na ten temat bym poczytał, spowiedź od strony użytkowania takiegoż blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Najlepiej blank do reki , przelotki na tasme i samemu pomacac.Wydaje mi sie ze i jedni maja racje i drudzy Do woblerów ktore podales jest ok, do gum z 15 głowką jest stanowczo za słaby.A co w takim razie powiedza o blankach Batsona rx6??nie zawsze tanie jest beee... uzywam wedki na tym blanku do lowienia pstragów w waskiej rzeczce, i woblerki 5-9cm.Gumy do 4 cali ale maks na głowce 10.Wydaje mi sie ze to maksimum tego kija i wiecej nie jest juz komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 O to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Dzieki Panowie za odzew...czekam na wiecej . A tak szczerze coraz bardziej oddala sie pomysl na kij na tym blanku. Jeszcze wezme moze pod uwage ten 1144f, ale wtedy gdy bede mial go w reku. Robi wrazenie waga gotowego kija, nawet kosztem mniejszego komfortu przy przynetazh o mniejszej wadze. Troche dziwna strategie obrala firma MHX opisujac blanki parametrami ktorych nie da sie poriwnac z konkurencja. Lamiglas do 21 gr. to juz powazny kij do rzecznego w miare uniwersalnego szukania ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 zależy który lamiglas ,MHX to normalne,fajne porządne blanki,ale do twoich zastosowań wobki 5cm+ i gumy 15g+ sensowniejsza by byla jakaś w miarę szybka jedouncjówka z czułą szczytówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 witam, nie watpie w blanki MHX, przeciwnie. Metlik mam w glowie od momentu rozmowy z dwiema pracowniami, ale pomysli sie jeszcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Napewno 1143 będzie super do woblerków 4-7cm+boleniówki(miałem takiego batsona RX7,MHX jest ciut sztywniejszy i bardziej szczytowy,ale jak dla mnie do gumy niezbyt),a 1144 to fajny kij pod gumy i ewe.większe woblery,niestety macałem oba kije na sucho i nie powiem jak to jest z nimi nad wodą.pewnie jesienią polowię z dzień 1144,bo kumpel ma takiego,ale też jeszcze nim chyba nie łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 W tym rzecz, nawet pomacanie gotowego kija na sucho niewiele daje, a co dopiero samego blanku. Nie mam zamiaru zbroic tego w jakies przelotki typu sic w tytanie itp. dlatego wole blank troche z zapasem. Musze gdzies dorwac kij na blanku 1144f, ale nie znam nikogo kto go ma, wiec lipa . W F.C. maja zlozony, chyba trzeba sie wybrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Jeśli nie robi Ci zbytnio różnicy długość wędki to proponuję kij na blanku ST1083F,który ogarnia wobki wyżej podane oraz trochę większe i znakomicie obsługuje gumy na główkach od 6-15g .Robiłem taki kijek ,machałem nim nad Wisłą i mogę szczeże polecić .Fakt ma szybką akcję ,nie będzie tak pracował jak ST1143 pod bolkiem,ale z żyłką powinien załatwić sprawę.Pod wobki sandaczowe super ,ale tak jest z uniwersalami ,że jak pod bolka OK to zbyt miękki na sandałka i na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Tak sobie mysle, ze raczej kija na odleglosc dla mnie w ten sposob nie dobierzemy , dzieki za szczere checi. Dlatego prosilem no i nadal prosze, temata otwarty, o Wasze subiektywne opinie na temat blanku wyzej wymienionego, ewentualnie tego st1144f. Lubie kij w okolicach 2,9-3m. Stary patyk juz troche ciezki jakby sie zrobil , ale dzielnie znosi moje katowanie. Ps. zylka, a co to takiego? hehe nie wiem nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi