Baars Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgadzam sie z powyzsza odpowiedzia w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Jeżeli chodzi o przynęty okoniowie to głównie pod jigisporadycznie boczny trok jak nic nie bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Batson IP963 F cw 7-18g 2,4m vs HS 9600-2-MHX cw5-14g 2,4m Witam,chcę złożyć kij w pracowni na którymś z w/w blanków. Zastosowanie to,kij pstrągowy na Kwisę,Bóbr. Przynęty na które łowię to Rapala Orginal,Countdown, Salmo Hornet,Minnow, 4-6 cm,itp. Który blank uważacie za lepszy na te wody pod te przynęty? Interesuje mnie także,który z nich będzie miał szybszą akcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Kolega @woblerwz z Wrocławia powinien Ci udzielić kompetentnej odpowiedzi bo i te blanki zna i Kwise /Bóbr podejrzewam również Halo Wojtku jesteś tam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Moim zdaniem ten Batson na pewno nie. Miałem i wiem. Pstrągi odbijają się od niego. Ten MHX być może tak, nie znam. Na pewno ST1023F. Mam i wiem. Bardzo fajny blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Nie Paweł, tu jestem.Jak Michał napisał HS9600-2. Spokojnie obsłuży wobki 4, uyrzyma 6.Bedzie miał siłę do cięcia. Z tego kija mam wyjątkowo mało spadów. IP963F sprawdzi się przy łowieniu oczko wyżej od około 6cm, pstrągi też powinny być większe bo małe mogą się odbić. Bardziej szczytowy i szybszy jest MHX co nie znaczy że jest sztywną pałą. małe rybki dobrze amortyzuje szczytem, większe też nie stanowią problemu. U mnie miał na koncie boplka 70+ z największych, kolega świadomie używa go na szczupaki do 80 przy bardzo lekkich przynętach. Jedna z najbardziej udanych konstrukcji MHX-a w mojej ocenie. Jednoczęściowy już taki nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Swietny kijek wychodzi na tym HS9600-2, pod grube pstrągi w trudnym terenie i tak jak Wojtek napisał spokojnie szczupaka jak i sandacza na lekko obsłuży.Duża moc w dolniku ,ale potrafi podać i kleniowego 3g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 To fajnie,obawiałem się że ten MHX może klęknąć przy większym przyłowie,stąd ten Batson...ale obawy rozwiane! Wobki to raczej max.5 cm,tak więc poradzi sobie. Będę zabierał go też w miejsca oferujące częściej większe sztuki,to dzielny musi być! Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Pytanie do wiedzących więcej.W co i w jaki sposób byście uzbroili blanki MHX'a: SJ842-2MB842-2 ?? i do czego możnaby użyć blanku P842-2?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Z tego Phenix'a FX862-2 po plecionką okonie nie będą spadały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ja wszystkie w/w blanki ubrałbym w przelotki A konkretnie w /gkoncepcji Fuji KL-H. P842-2MHX pod okonia z głębszej wody ,gumaki 5-7cm na główkach do 12-15g, sandacz na lekko , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ja wszystkie w/w blanki ubrałbym w przelotki A konkretnie w /gkoncepcji Fuji KL-H. P842-2MHX pod okonia z głębszej wody ,gumaki 5-7cm na główkach do 12-15g, sandacz na lekko , ...a dlaczego akurat w KL-H? są jakieś ukryte bonusy z takiego zbrojenia? a czy ten P842-2 jest podobny w charakterystyce do mocniejszych wersji np. 844-2 tzn czyła szczytówka i mocny dolnik? i czy nada się ten blank również na pstrągi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Akurat KL-H pasuje do kijków pod gumy ,czy bonusy Podpytaj kolegę mrWhite7 zbroił tak kilaka patyków pod gumaki ,z jego relacji wynika ,że wędki znacznie przyspieszyły i zjechały na wadze i nie odbiło się to ,mimo małych przelotek na odległóści rzutów.Ja tak jeszcze nie zbroiłem ,ale jak będzie ku temu sposobność na pewno spróbuję.P842-2MHX ma 10lb więc może się trochę ugnie w środkowej części,nie dam głowy bo nie miałem w łapie ,ale P843-2 to już armata ten na 2/3 długości sztywny jak drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 P842-2 jest zdecydowanie łagodniejszy w ugięciu od modeli 3 i 4. Okoń, może pstrąg podpierany sandaczem na lekko . Tak do masy łącznej przynęty ok 18g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 P842-2 jest zdecydowanie łagodniejszy w ugięciu od modeli 3 i 4. Okoń, może pstrąg podpierany sandaczem na lekko . Tak do masy łącznej przynęty ok 18g.czyli moze konkurować z SJ842-2?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Napisz do czego potrzebujesz blanku. Bo np na sandacza wybrałbym SJ, na pstrąga pewnie P842. Ryba, przynęta i woda, coś więcej będzie można napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 @woblerwz - potrzebuję: - kij na łódkę do 2,13m - 35gram i wyzej + guma; duza guma szczupakowa od 10 gram i 5"-6"; slider 10cm Wisła i jezioro- kij na łódkę do 2,13m - do 35 gram + max guma 4" Wisła i jezioro- kij na łódkę do 2,13m - od 12 do 20 gram do gum 2,75" Wisła i jezioro- kij na łódkę do 10 gram - okoń guma jezioro - kij na pstrągi, raczej mniejsze rzeki i przynęty - wobki do 6 cm - jakby możnabyło poloączyć to z okoniami z brzegu byłoby super najchętniej MHX'y ale inne propozycje mile widziane: posiadam blank MB842-2 oraz bede robił S842-2 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 1,2. MHX MB783 lub MB843-2, mam MB784 i piękny kij 60g bez zająknięcia, słabszy brat powinien sobie pięknie radzić 20-50 masy całkowitej3. MHX P843-24. S871-2 Długim praktykami na brzeg się nigdy nie interesowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 do tematu wracając prio @woblerwz - potrzebuję: - kij na łódkę do 2,13m - 35gram i wyzej + guma; duza guma szczupakowa od 10 gram i 5"-6"; slider 10cm Wisła i jezioro- kij na łódkę do 2,13m - do 35 gram + max guma 4" Wisła i jezioro- kij na łódkę do 2,13m - od 12 do 20 gram do gum 2,75" Wisła i jezioro - kij na łódkę do 10 gram - okoń guma jezioro- kij na pstrągi, raczej mniejsze rzeki i przynęty - wobki do 6 cm - jakby możnabyło poloączyć to z okoniami z brzegu byłoby supernajchętniej MHX'y ale inne propozycje mile widziane: posiadam blank MB842-2 oraz bede robił S842-2 Pozdrosztuk z dołu owinno wyjść na jednyn kiju S842-2- kij na łódkę do 2,13m - 35gram i wyzej + guma; duza guma szczupakowa od 10 gram i 5"-6"; slider 10cm Wisła i jezioro MB 844-21 lub bez -2 - kij na łódkę do 2,13m - do 35 gram + max guma 4" Wisła i jezioro- kij na łódkę do 2,13m - od 12 do 20 gram do gum 2,75" Wisła i jezioro można ogarną 843-2 , nieco maniej komfortu na dole i pw masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Mam pytanie donośnie zamiany szczytówek na blankach MHXPrzykładowo złamałem szczytówkę na blanku ST1023F to szczytówka od drugiego ST1023F będzie pasowała idealnie ?Chodzi mi o złącze czy nie będzie żadnych luzów w połączeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergiusz Kasprzyk Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Mam pytanie donośnie zamiany szczytówek na blankach MHXPrzykładowo złamałem szczytówkę na blanku ST1023F to szczytówka od drugiego ST1023F będzie pasowała idealnie ?Chodzi mi o złącze czy nie będzie żadnych luzów w połączeniu ? Jak na razie w takich sytuacjach zawsze pasowało bez problemu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam.Noszę się z zamiarem wędki wykonanej na blanku MHX ST 1203 ( 3.05 m cw. 10-21g 6-12 lb.)Generalnie, wędka ma być rzecznym uniwersałem ale przesunięciem na przewagę lekkiego łowienia, przeważnie na główkach ( czyli standardowo szczupaczek z kąta, boleń z warkocza, jazik, klonek ewentualnie okoń z klatki) Ryby raczej niewielkie max60-65 cm łowione na gumy 6-12g, boleniowe wobki o podobnej wadze i .......... klenio-jaziowe 2-4g wobki. Czy ten blank podoła takiemu zadaniu (zwłaszcza w dolnym zakresie) i jednocześnie da się nim podbić w miarę lekką gumę ( taki spokojne szczupakowe podbicie, nie sandaczowe) ? Jaki bjest realny, rzeczywisty przedział rzutowy dla wobka i gumy? I na koniec tych pytań, jak byście określili jego akcję np porównując do Avida, Wild Rivera czy Batsona ?Aż dziw jak jak mało o tym blanku sie mówi, pisze w porównaniu do analogicznego ( prawie bo 2.9m) np Batsona RX7 czy RX8. Czyżby batson był o tyle lepszy o ile jest droższy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Górny c.w. opisany mniej więcej prawidłowo, dolny nizej bo długość robi swoje a xfastem to on nie jest. Uruchomi go bez problemu 4,5g + gumka, bezwładnościowo naładuje się na tyle żeby miotnąć co nieco niżej. Do rybek o których piszesz bez problemu, większe też go nie zwiną w agrafkę. Raczej do spokojnego łowienia bez szybkich poderwań. Przy boleniu wobki z większym oporem (sterem( w nurcie mocno go podegną. Czy aż tyle gorszy od Batsona jak pokazuje róznica w cenie? Nie, jest po prostu inny a Batson trochę obrósł legendą. MHX-y są nowością z chińską etykietką i bardzo dobrą gwarancją. Bezproblemowo realizowaną (uszkodzenia też są b. rzadkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Mańczak Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Jako lekki unwersał spisuje się lepiej od Batsona w analogicznych parametrach mocy..ja polecam natomiast Talona VI Plus 100MLXF2 (3,05 4-14gr 10lb ExFast), ciągle niedościgły wzór takiej rzecznej wędki.. o Wild River można zapomnieć, jeśli Avid to tylko 3SC96MLF2 (2,9m 4-18gr 10lb Fast).Oba blanki potrafią baaardzo dużo jeśli chodzi o wachlarz używanych przynęt i dysponują sporym zapasem mocy.Pozdrawiam, Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi