ziuta Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Dziękuje Panowie za odpowiedzi i ciekawe propozycje.Obawiam się, może nie zasadnie, że wybrany przeze mnie blank MHX "klęknie" , wygnie się za bardzo przy 5 cm woblerze SDR ( większych nie mam zamiaru stosować, ale 5 w głębokim napływie jest skuteczna). Talon VI plus , jak najbardziej by pasował, lecz tu wchodzi raczej kwota przekraczająca 1300 zł. Jak się mylę popraw mnie Tomku ( ew. na PW) Machałem też i chwilę łowiłem Avidem do 21g w dł. 2.75m i 2.60m. Świetne wędki na pstrąga i szczupaka. Ja jednak szukam wędki ponad 3.0 m. Co sądzicie o Avidzie w długości 3.20m cw 3.5-18g lub 7-21g. Która wersja byłą by lepsza pod wskazane wyżej warunki? (Szkoda, że nie robią 3.05 m ta długość mi najlepiej leży ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Panowie zwracam się prośbą o informacje, który z wymienionych blanków byłby lepszy: pod multik, do przynęt gumowych 2,5"-3" na główkach 5-12g, cel to zander oczywiście. 1. o SJ782-2 znalazłem info, że pracuje do 12g2. o SJ842-2 Irek Matuszewski napisał, że to potężny blank nie nadający się do lekkiego łowienia. Stąd mój dylemat. Może polecicie inne 2 składy o długości max 7' do opaddingu sandaczowego pod multiplikator? Z góry dziękuję za ewentualną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Jak koniecznie dwuskład to z StC 5S70MLF2-G-10 , 3S70MLF2, 4S70MLF2 i CTS-y mają dobrą opinię jako castowe.Z StC mam tego środkowego i ogarnia podane przynęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Czy w takim ukladzie w przypadku Stc symbol 5S nie oznacza kija spinningowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Z całym szacunkiem: a co mu to, temu blanku, robi? Znaczy, i co z tego? Skoro kije spinningowe, albo pod multiki, można robić na blankach muchowych, to spina w casta, lub odwrotnie ... tym bardziej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Czy w takim ukladzie w przypadku Stc symbol 5S nie oznacza kija spinningowego?Większość castów robiłem na blankach dedykowanych niby pod spina , nie gra roli, ważne abyś wiedział do czego chcesz go użyć.Zresztą nie masz specjalnie alternatywy w dwuskładach ,bo te dedykowane castowo przeważnie w jednym kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) No to nieźle, niepotrzebnie 5s63mxf sprzedałem, myślałem - gdzieś czytałem, że kij do spina do kij do spina, inne ułożenie kręgosłupa blanku etc.Mądry człowiek po fakcie. Ale może w takim razie stc. w 2 składzie dopadanę. To rozszerza mi odrobinę pole poszukiwań Edytowane 29 Stycznia 2013 przez mdziam_78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 SJ 842-2 to blank który chodzi w przedziale 4-5 do 15 g+3". Potężny to on specjalnie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 5S70MLF2-G-10 zbroiłem. Poezja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 5S70MLF2-G-10 zbroiłem. Poezja No właśnie słyszałem, że to kosa niemiłosierna. Zastanawia mnie tylko optymalny cw. czy to będzie komfort z głowkami ok 10-12g + 3", czy to raczej za dużo? Gdyby 5S63MXF był w dwuskładzie to byłoby gigantycznie. Ale niestety we 2 na średniej łódce z 4 jednoskładami może być troszke kulawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 5S70MLF2-G-10 zbroiłem. Poezja No właśnie słyszałem, że to kosa niemiłosierna. Zastanawia mnie tylko optymalny cw. czy to będzie komfort z głowkami ok 10-12g + 3", czy to raczej za dużo? Gdyby 5S63MXF był w dwuskładzie to byłoby gigantycznie. Ale niestety we 2 na średniej łódce z 4 jednoskładami może być troszke kulawo. Tego co podał Krzysiek mam z serii Avid, kijek dokładnie pod przynęty jakie podajesz, 5S63MXF będzie operował już w okolicy nawet do 18-20g+3" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 5S70MLF2-G-10 zbroiłem. Poezja Potwierdzam. Macałem to arcydzielo i powala na kolana nie tylko jako wędka ale głównie robota Krzyśka - mistrzostwo rodbuildingu, połączenie estetyki z ekstrawagancją na najwyższym poziomie a dbałość o detale i precyzja to już w produkcji Krzyśka swego rodzaju standard i znak firmowy. oby tak dalej.Pochwal się Krzychu dziełem bo jest czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 MHX ST1081 Witam,na ile dobrze ma ten blank opisany CW i moc? Czy może po amerykańsku, czyli rzuci pewnie z 20g?Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekoo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich!Jestem tu nowy , i chciał bym spytać czy łowi ktoś sandacze w rzekach kijkiem MHX St-1144f ?Sporo tu czytałem że jest to kij sandaczowy osobiście na sucho zrobił na mnie wrażenie pozytywne i postanowiłem sobie sprawić go do łowienia w Warcie woblerkami i gumami .Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedź Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Cześć a czemu aż tak długi,podyktowane to jest specyficznymi warunkami czy przyzwyczajeniem.Na Wiśle tj.ostatnim jej odcinku ujściowym łowie kijem 237cm.Pytam bo obecnie montuję pod cięższe wobki boleniowe i sandaczowe gumy właśnie na warciane miejscówki w okolicy Poznania kijek na blanku MB842-2MHX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ja też będę montował MB842-2 pod łowienie sandacza z brzegu Podobno bardzo fajne blanki , pracują od 6-7g + guma kończąc na 25 gramach ołowiu + guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Tomasz jesli 213cm za krótki i wolisz jednak coś dłuższego ,to z MHX pod sandaczowe gumy na główkach 12-25 będzie pasowny P904-2 230cm ,czuła szczutówka i sporo mocy do cięcia w dolniku, lub jeszcze dłuższy ST1024F-2. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Dąbek 111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekoo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Widzicie Panowie miałem krótkie i długie kije całe mnóstwa ,co prawda były to sklepowce lecz z moich obserwacji wynikło że najmniej traciłem ryb z tych długich wędek na rzece.Na jeziorach łowię z brzegu kruciakami 2,3 m i jest spoko.Rok temu zimą łowiłem na gumy TD 2,4 m do 42 g i tyle spadów ryb nie miałem jeszcze w życiu szkoda gadać...nie mówię tu o sandaczykach do 65 cm bo te to trzymał , ale te powyżej spadały szybciutko zazwyczaj ;(Po za tym na opaskach lepiej mi się kontroluje przynętę , co do długości może po prostu mój widzimiś lub faktycznie coś tam za diabeł tkwił w tym Team Dragonie ...Po za tym zrobił na mnie miłe wrażenie ten mhx st-1144f myślę że będzie dobry Szkoda tylko że mało o nim piszą ludzie jak to się nim użytkuje .Pozdrawiam i dziękuję za odp. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Tomekoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekoo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Co do warunków łowienia to wyspecjalizowałem sobie łowienie w miejscach gdzie ktoś by nawet nie rzucał przynętą , naprawdę ciężko jest przyciąć sandacza ze środka warty krótkim kijem jak robi się niesłychany balon z plećki gdy ostry nurt napiera z całej bani...no i jak ma te 80 cm trzeba go jeszcze z tamtąd ruszyć ...Po za tym przyłowy sumów są częste , trzecia sprawa to tak długim wędziskiem dobrze się operuje woblerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Zbroiłem tego o którego tak usilnie dopytujesz i trochę połowiłem, nie zachwycił.Mocy może i ma tyle ile piszą ale cw trochę zawyżony ,no i ugięcie kija mi osobiście nie pasi .Szczytówka czuła gnie sie Hotshotowato ,ale zaraz za nią następuje przesztywnienie dla mnie nieakceptowalne.Jeśli faktycznie długas to Z Phenixa np FX966-2 Exf ,lub PST966 F, ale blanki w cenie MHX x2 http://rodmas.pl/?page_id=124 W Stcroix też są 2,9m 1oz , no i warto zadzwonić do FishingArtu ,Krzysztof Zieliński ma w ofercie trochę interesujęcuch Cię pozycji z Polskim rodowodem. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekoo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Brałem przymiarkę na sucho nie wydawał mi się złą pozycją mając różne kije w ręku z sklepowych półek więc zamówiłem go w fishingrod poniekąd już zdecydowałem no i cenowo mnie nie wyniesie drogo.znajomy pisał że to dobry kij jeśli chodzi o sandała i uprzedzał (w fishingrod też to zrobili) że cw takiego nie ma ten patyk raczej jest to 35 g max ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekoo Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 A jak by wypadł przy tym kiju Batson xst rx8 1085 F ?Pieniędzy jeszcze nie wpłaciłem do pracowni i myślę że roboty pewnie nie ruszyli dla tego więc w razie coś jak mam wmoczyć z tą wędkom rozejrzę się za innym blankiem do 550 zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś MHX-a. Zainteresowały mnie jego ceny ale i to że tak wielu ludzi chwali te blanki. Szukam blanku który mógłbym używać do gum 4" Na główkach od 5 do 25 gram przy czym 5 gram to jest rzadkosć więc z naciskiem na górną granice. Wiem to troche duża rozbieżność, ale takie główki najczęściej stosuje. Jakis MHX będzie się nadawał? Kij dodam będę najczęściej stosował przy połowach z łodki na zbiornikach zaporowych przy poszukiwaniu sandaczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Mi się wydaje że jak łódka i taka gramtaura to najlepsze będą blanki MB842-2 , MB842-2 lub jak wolisz w jednym kawałku to MB782 lub MB783 Dwuczęściówki w długości 2,13 natomiast 1 częściówki 1,98m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś MHX-a. Zainteresowały mnie jego ceny ale i to że tak wielu ludzi chwali te blanki. Szukam blanku który mógłbym używać do gum 4" Na główkach od 5 do 25 gram przy czym 5 gram to jest rzadkosć więc z naciskiem na górną granice. Wiem to troche duża rozbieżność, ale takie główki najczęściej stosuje. Jakis MHX będzie się nadawał? Kij dodam będę najczęściej stosował przy połowach z łodki na zbiornikach zaporowych przy poszukiwaniu sandaczy. PozdrawiamJeden,czy dwa kawałki ?Spin czy cast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi