Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam mhx z serii popping np p843-2 do 22 gram obsłuży spokojnie. Co do dolnej granicy to 10 gram . Opad bardzo dobrze pokazywany a i sporo mocy do dobrego zacięcia. Mam sam dlatego polecam:) jak i nadać by się mógł jego mocniejszy brat p844-3. Dlugosc to 2.13

Witam

planuję zakupić jeden z tych blanków pod okoniówkę.

post-46320-0-91978000-1365607898_thumb.jpg

który z nich będzie najlepszy tak aby nie spadały z niego rybki

-przynęty gumki do 5 gr pleciaka 0.06

- woblerki do 5 cm

kijek jednoczęściowy

jednocześnie polećcie jakie przelotki ( najlżejsze ) uzbroić. (jaka cena )

Chciał bym aby kijek był bardzo lekki ( jak i w co go uzbroic)

Pozdrawiam i dziękuję

Danek

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie blanku ST1023. Kijek miałby być do łowienia sandaczy i szczupaków, będzie on obsługiwał główki 10-30g + gumy do 10cm. Wędka będzie prezentem dla ojczulka także potrzebuję jak największej ilości informacji o tym blanku, ewentualnie jakiś inny blank który by to obsłużył.

ST 1023 nie pociągnie opisanych przynęt. Lepszym rozwiązaniem byłby ST1024 F lub nawet ST1025 .ST 1024F ma bardziej szczytową akcję niż ST1025 ale 1025 jest blankiem silniejszym z większym powerem i spokojnie obsłuży 30 g + guma. ST1023 to raczej Boleń Kleń Jaź a więc zapomnij.

ST 1024F sandacz

ST 1025   szczupak

To proponuję oczko niżej HS1021F .Miałem tego mocniejszego HS1023F to bardzo mocny blank 25Lb, bez problemu obsługiwał 30-35g +guma .Moim zdaniem ciekawsze są te HS-y od wspomnianych wyże jMHX  ,mja płynniejszą i progresywną pracę pod obciążeniem i moc czuć do końca.MHX ST1024F jak i ST1084F są odrobin\ę szybsze ,moć przychodzi bardzo szybko i potem stop, nie chce się giąć.

ST1023 mam od zeszłego sezonu i górne cw to na pewno nie guma plus 30gr, tylko połowa tego ewentualnie 18gr. U mnie jest to spinn do średniego łowienia, fajny blank, nie jest to x-fast ale kluska też nie, główny target to typowe szczupaki naszych wód i pod takie łowienie blank ma odpowiedni zapas mocy :)  

Zdecydowany jestem na kijek pod brzegowe sandaczowanie, rozważam takie blanki ST1084F i ST1025, kijek pod gumę,  od 15 do 30 gram ołowiu, standardowy gumiś 3-4 cale. 

Nie wiem który wybrać, a może ST1024F, różnica w długości no i mocy.

Który zdaniem kolegów będzie lepszy?

Zdecydowany jestem na kijek pod brzegowe sandaczowanie, rozważam takie blanki ST1084F i ST1025, kijek pod gumę,  od 15 do 30 gram ołowiu, standardowy gumiś 3-4 cale. 

Nie wiem który wybrać, a może ST1024F, różnica w długości no i mocy.

Który zdaniem kolegów będzie lepszy?

Do podobnych zastosowań używam ST1084F i sprawdza się idealnie, z racji czułej szczytówki śmiało można już ciągać 10gr + gumka.

Dodam od siebie, że kilka godzin podbijania 30gr kijem 2,74m "daje" po ramieniu/nadgarstku i te 15 centów mniej w modelu ST1024F może być niegłupim pomysłem.