volpi Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Panowie a co sądzicie o SA1086F pod sumka z brzegu? Jaki jest realny zakres wyrzutu ( ogarnie od 20g+ guma)?Pozdrawiam Edytowane 26 Czerwca 2013 przez volpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Spróbuj casta na Batsonie SB/ISB 822,5.Mam go już długo i żegnać go nie będe. Gr pocignie nieco wicej, y penzm komfortem do 20-21g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Szukam blanku na cast... pod okonia....takiego, żeby z niego nie spadały małe okonki w okolicach 20cm(żeby się nie odbijały i żeby wędka poprzez odpowiednią amortyzację nie rozrywała im pyszczków), ale, żeby bez większego problemu poradziła sobie z większymi pasiakami typu 45-50cm i ewentualnym przyłowem około wymiarowego szczupaka, bo czasem siadają na przynęty okoniowe takie w granicach 30-55cm.... Przeważnie łowię na jeziorach czasami brodząc w wodzie wzdłuz trzcin, często goszczę też na starorzeczach i małych ciurkach o delikatnym uciągu.Przynęty jakię stosuję to woblery 3-5,5cm o wadze 4-7gram, małe obrotóweczki o rozmiarze 1-2 i wadze 3-6,5gram, małe blaszki wahadłowe 4-7gram, Twisterki 3-5cm na główkach 4-6gram i koguty na główkach 4-8gram. Ogólne staram się nie przekraczać 12gram. Wcześniej miałem wędkę na dość giętkim blanku ATC II S 703 (2,13m, 7-14g 4-10lb) i ogólnie podobała mi się, ale aktualnie szukam czegoś w jednym kawałku, bo zawsze lepiej czuć skubnięcia wybrednych i chimerycznych okoni. Który najlepszy?? Do tych blanków zbrojenie klaszyczne czy jedynie spirala....Przelotki z tych tańszych, ale lekkich np Minima 4 HardChrome, XSV4XG wiem, że jedno-stopkowe, ale ostatnio tak miałem uzbrojony cały kijek i nawet fajne to działało bo przy głebokim ugięciu nie rozrywało omotek Kijek myślę składać w fishingrodzie SJ841-MHX 1,7-9gr 6-10lb S842-MHX 1,7-9gr 4-8lb P842-MHX 1,7-10gr 4-10lb PS: Jako alternatywę mam jeszczę Lamiego CT 703 C http://www.lamiglas.com/prod_indiv.php?groupid=78 ale on, to chyba bardziej pod kropki by się nadawał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shared Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Też się skłaniam ku P844-2-MHX jako wędce na sandacze i szczupaki z opadu i mam pytanie, w co uzbroić ten blank pod plecionkę i Rareniuma CI4 4000? Dodam, że nie chciałbym przekroczyć kwoty czterocyfrowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Traf tak chciał że jestem szczęśliwym użytkownikiem P844-2 i muszę przyznać, że to prawdziwa kosa. Ja osobiście zbroiłem go w przelotki Fuji KL-H i uchwyt SKSS - ale jeżeli chodzi o dobór i specyfikację zdałem sie na konstruktora - jeszcze raz dzięki Krzysiek.Mój kij pracuje z Daiwą Tournament Z 2500iA, a niedługo przepnę do niego Tournamenta 2500 Airity - pomyślałbym na spasowaniu tego kija z młynkiem Shimano w rozmiarze 3000 ale to tylko moje odczucie.Pozdrawiam,Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shared Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Może chcesz go sprzedać? Sugerujesz, że 4000 będzie za duży? Rarenium Cl4 jest lekki i używam go nawet do TD 2,75m 3-14g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Też się skłaniam ku P844-2-MHX jako wędce na sandacze i szczupaki z opadu i mam pytanie, w co uzbroić ten blank pod plecionkę i Rareniuma CI4 4000? Dodam, że nie chciałbym przekroczyć kwoty czterocyfrowej Normalnie, w Alco Y od 25 do 5,5, szczytowa SiC, DPS17 Jacku,Cała przyjemność po mojej stronie, to fajny projekt był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shared Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dzięki Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak lubisz klasyczne stożki i chcesz w pełni wykorzystać moc kija, to możesz pojechać np. tak: Y25 Y16 Y10 LV7 L6 L5,5 L5,5 L5,5 FST SiC 5,5 Sprawdzony emiprycznie. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shared Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dzięki. Na razie dałem ogłoszenie w dziale Kupię, może ktoś będzie chciał sprzedać gotowca, a jak nic się nie trafi to będę męczył polecanych rodbuilderów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek245 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Panowie,a jak z tą dożywotnią gwarancją,rejestruję kijek na stronie i co dalej-rozdepczę,przywalę drzwiami,pracownia w której zrobiłem kij się zwinie a wędka się "rozdupcy" itd.Cóż robić .Może nie doczytałem albo co -jeśli tak to jak to jest....? Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez piotrek245 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Rejestrujesz w razie złamania odsyłasz do firmy odcięty kawałek ( z każdej strony po 10 cm) i przelewasz 25 dol US i czekasz spokojnie na nowy blank. Kumpel przerabiał sprawę i przysłali nowy blank bez zbędnych pytań ,jak ?,czym ? co ? kiedy ? itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek245 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 BATSON Rx7 IST1204F 3,05m cw10-28g vs MHX ST1204F 3,05m cw10-42g Witam forumowiczów chciałbym zbudowac wedke z powyzszych blanków i chciałbym dopytac sie czy ktorys z kolegow miał do czynienia z tymi blankami oraz o parametry techniczne tych blankow, akcje przy prowadzeniu przynety i walce z ryba, realny zakres obsługiwanych przynet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam, Biorac pod uwage, ze Batsony przylecialy do Polski pare tygodni temu to ciezko bedzie o jakas miarodajna opinie na ten temat chociaz nie watpie w mozliwosci forumowych specow potrafiacych wrozyc z fusow MHX-a mam ciut krotszego czyli 2.75 do 15 lbs i 42 gram i na Bug w dluzszej wersji wydaje sie byc ciekawa uniwersalna propozycja tzn szczytowka jest dosc miekka i pozwala lowic nawet malymi wabikami typu Hornet. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 To 42 g w MHX 3,05 jest przeszacowane, raczej obstawiałbym ok. 30-35 g max. ale niech się wypowiedzą ci którzy posiadają ten kij. Jeśli chodzi o Batsona to rzeczywiście jest nowość - może powinieneś zapytać Pana Irka z FC jak ten blank ma się do długości 2,90 która jest dość popularna. Trochę machałem tym kijem ( 2,90 ) i jego akcję okiem laika w dziedzinie rodbuildingu określiłbym jako szczupakową. Jeśli chodzi o stosowane przynęty to obsługuje obrotówki od 2 do 4, woblery do 7 cm ( głebiej schodzace, agresywne), gumy 3 calowe na główkach do 20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) dziekuje koledze Bujo i pawello za odpowiedz duzo mi pomogły, napewno sie skontaktuje z Panem Irkiem z FC, pewnie sie dowiem wiecej na temat powyzszych blanków Edytowane 17 Września 2013 przez Hunter1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 sporo ciekawych długich min. 10' blanków ma w ofercie Krakowski Fishing-art (chyba że musi być koniecznie Batson lub Mhx np. z przyczyn ideologicznych...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Radzę wczęśniej wziąć do ręki, bo ktoś, kto macał przedtem tylko hot-shoty, magnum tapery czy inne x-fasty może się mocno zdziwić (niekoniecznie pozytywnie).Kij, który ja macałem i te, o których miałem info z pierwszej ręki, miały bardzo mocne szczytówki i podatne dolniki. Edytowane 18 Września 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 ...wszelkie uwagi są cenne , odnośnie ideologii ...macania:) a przedewszystkim doświadczenia kolegów którzy mieli do czynienia z takimi bądz podobnymi blankami:) także dzieki wielkie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Hej.Jestem szczęśliwym posiadaczem tego MHX ST 1204F.Szczęśliwym dlatego bo kupiłem za niewielkie pieniądze i dobrze mi się nim łowi.Zbudowany przez kol.Kamila (Wędki KS) i kupiony tu na forum od kolegi Sławka z Olsztyna,który to widział w nim kij trociowy.Po pierwszej wyprawie uznał że ma zbyt delikatny szczyt do prowadzenia głęboko nurkujących woblerów w pomorskich rzekach i mocno się ugina.Jak dla mnie ten delikatny i czuły szczyt jest idealny przy łowieniu na gumy ,a w połączeniu z mocnym środkiem i dolnikiem daje odpowiednie narzędzie do średniego i ciężkiego łowienia szczupaków i sandaczy .Mimo sporej mocy (bo te 17lb ma na pewno),dobrze się łowi od 7gr +guma do 35gr +guma.Ciężej nie próbowałem bo nie posiadam takich główek,a nie dalej jak wczoraj miałem taką miejscówkę gdzie 35gr było za mało.W podanej wyżej gramaturze dobrze sygnalizuje opad oraz brania i nie gubi ryb.Dobrze tez podbija przynęty na główkach z górnego zakresu cw.25-30-35gr..Nie wiem jak zachowa się podczas holu jakiejś grubszej ryby ,bo jak na razie to nic powyżej 60+ nie wyjechało.Jak dobrze pamiętam to Kuba (Forecast) ma lub miał taki kij i dawał radę nawet sumkom z brzegu. Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Witam, Śmiało bierz Batsona, miałem dzisiaj w rekach i jest na prawdę super, przepiękne ugięcie, duza dynamika blanku. Na Bug będzie jak znalazł Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Bujo, mówisz o tym nowym RX7? Te 17lb to tak raczej umowne, szacowane z zapasem. Ciężki jest, ale to w końcu 3,05. Ugięcie faktycznie wzorowe, praktycznie żadnych przesztywnień. Progresywny, dół puszcza dopiero przy mocnym nagięciu szczytówki, jak jej górna partia zaczyna się już prostować. Mocna rzecz Z trzech nowych RX7 podoba mi się chyba najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 ...fajnie ze dyskusja sie rozwija:) ...jeszcze sie zastanawiam nad blankiem blass (X, XF 10" cw7-28g,10-35g) rodem z PL ciekawa propozycja (cudze chwalicie swego nie znacie:P), tym bardziej ze na miejscu, a nie made in china:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 ...fajnie ze dyskusja sie rozwija:) ...jeszcze sie zastanawiam nad blankiem blass (X, XF 10" cw7-28g,10-35g) rodem z PL ciekawa propozycja (cudze chwalicie swego nie znacie:P), tym bardziej ze na miejscu, a nie made in china:Pz tych blaasów F-ki raczej pod twarde przynety,jeżeli gumy w opadzie to bez szaleństwa i np. dla slf10015-2 20g i 3" to już max. ryby raczej typu szczupak boleń (głębsze ugięcie pod większym obciążeniem).XF-y ogarniają wszystko w podanym cw. i są fajniejsze (szybsze i bardziej szczytowe w ugięciu) do gum i opadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi