Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam blanku na cast... pod okonia....takiego, żeby z niego nie spadały małe okonki w okolicach 20cm(żeby się nie odbijały i żeby wędka poprzez odpowiednią amortyzację nie rozrywała im pyszczków), ale, żeby bez większego problemu poradziła sobie z większymi pasiakami typu 45-50cm i ewentualnym przyłowem około wymiarowego szczupaka, bo czasem siadają na przynęty okoniowe takie w granicach 30-55cm....

Przeważnie łowię na jeziorach czasami brodząc w wodzie wzdłuz trzcin, często goszczę też na starorzeczach i małych ciurkach o delikatnym uciągu.
Przynęty jakię stosuję to woblery 3-5,5cm o wadze 4-7gram, małe obrotóweczki o rozmiarze 1-2 i wadze 3-6,5gram, małe blaszki wahadłowe 4-7gram, Twisterki 3-5cm na główkach 4-6gram i koguty na główkach 4-8gram. Ogólne staram się nie przekraczać 12gram. Wcześniej miałem wędkę na dość giętkim blanku ATC II S 703 (2,13m, 7-14g 4-10lb) i ogólnie podobała mi się, ale aktualnie szukam czegoś w jednym kawałku, bo zawsze lepiej czuć skubnięcia wybrednych i chimerycznych okoni.

Który najlepszy?? Do tych blanków zbrojenie klaszyczne czy jedynie spirala....Przelotki z tych tańszych, ale lekkich np Minima 4 HardChrome, XSV4XG wiem, że jedno-stopkowe, ale ostatnio tak miałem uzbrojony cały kijek i nawet fajne to działało bo przy głebokim ugięciu nie rozrywało omotek :D

Kijek myślę składać w fishingrodzie ;)

SJ841-MHX       1,7-9gr 6-10lb            
S842-MHX        1,7-9gr 4-8lb             

P842-MHX        1,7-10gr 4-10lb

PS: Jako alternatywę mam jeszczę Lamiego CT 703 C  http://www.lamiglas.com/prod_indiv.php?groupid=78 ale on, to chyba bardziej pod kropki by się nadawał???

• 1 miesiąc temu...

Traf tak chciał że jestem szczęśliwym użytkownikiem P844-2 i muszę przyznać, że to prawdziwa kosa.  

Ja osobiście zbroiłem go w przelotki  Fuji KL-H i uchwyt SKSS - ale jeżeli chodzi o dobór i specyfikację zdałem sie na konstruktora - jeszcze raz dzięki Krzysiek.

Mój kij pracuje z Daiwą Tournament Z 2500iA, a niedługo przepnę do niego Tournamenta 2500 Airity - pomyślałbym na spasowaniu tego kija z młynkiem Shimano w rozmiarze 3000 ale to tylko moje odczucie.

Pozdrawiam,

Jacek

Też się skłaniam ku P844-2-MHX jako wędce na sandacze i szczupaki z opadu i mam pytanie, w co uzbroić ten blank pod plecionkę i Rareniuma CI4 4000? Dodam, że nie chciałbym przekroczyć kwoty czterocyfrowej :)

Normalnie, w Alco Y od 25 do 5,5, szczytowa SiC, DPS17 :)

Jacku,

Cała przyjemność po mojej stronie, to fajny projekt był.

Panowie,a jak z tą dożywotnią gwarancją,rejestruję kijek na stronie i co dalej-rozdepczę,przywalę drzwiami,pracownia w której zrobiłem kij się zwinie a wędka się "rozdupcy" itd.Cóż robić :P .Może nie doczytałem albo co :) -jeśli tak to jak to jest....?

Edytowane przez piotrek245
  • Like 1

Rejestrujesz  w razie złamania odsyłasz do firmy odcięty kawałek ( z każdej strony po 10 cm) i przelewasz 25 dol US i czekasz spokojnie na nowy blank. Kumpel przerabiał sprawę i przysłali nowy blank bez zbędnych pytań ,jak ?,czym ? co ? kiedy ? itp

• 3 tygodnie później...

BATSON Rx7 IST1204F 3,05m cw10-28g vs MHX ST1204F 3,05m cw10-42g

Witam forumowiczów chciałbym zbudowac wedke z powyzszych blanków i chciałbym dopytac sie czy ktorys z kolegow miał do czynienia z tymi blankami oraz  o parametry techniczne tych blankow, akcje przy prowadzeniu przynety i walce z ryba, realny zakres obsługiwanych przynet.

Witam,

Biorac pod uwage, ze Batsony przylecialy do Polski pare tygodni temu to ciezko bedzie o jakas miarodajna opinie na ten temat chociaz nie watpie w mozliwosci forumowych specow potrafiacych wrozyc z fusow :) 

MHX-a mam ciut krotszego czyli 2.75 do 15 lbs i 42 gram i na Bug w dluzszej wersji wydaje sie byc ciekawa uniwersalna propozycja tzn szczytowka jest dosc miekka i pozwala lowic nawet malymi wabikami typu Hornet. 

Bujo

To 42 g w MHX 3,05 jest przeszacowane, raczej obstawiałbym ok. 30-35 g max. ale niech się wypowiedzą ci którzy posiadają ten kij. Jeśli chodzi o Batsona to rzeczywiście  jest nowość - może powinieneś zapytać Pana Irka  z FC jak ten blank ma się do długości 2,90 która jest dość popularna. Trochę machałem tym kijem ( 2,90 ) i jego akcję okiem laika w dziedzinie rodbuildingu określiłbym jako szczupakową. Jeśli chodzi o stosowane przynęty to obsługuje obrotówki od 2 do 4, woblery do 7 cm ( głebiej schodzace, agresywne), gumy 3 calowe na główkach do 20g.    

Radzę wczęśniej wziąć do ręki, bo ktoś, kto macał przedtem tylko hot-shoty, magnum tapery czy inne x-fasty może się mocno zdziwić (niekoniecznie pozytywnie).

Kij, który ja macałem i te, o których miałem info z pierwszej ręki, miały bardzo mocne szczytówki i podatne dolniki.

Edytowane przez krzysiek

Hej.

Jestem szczęśliwym posiadaczem tego MHX ST 1204F.

Szczęśliwym dlatego bo kupiłem za niewielkie pieniądze i dobrze mi się nim łowi.

Zbudowany przez kol.Kamila (Wędki KS) i kupiony tu na forum od kolegi Sławka z Olsztyna,który to widział w nim kij trociowy.Po pierwszej wyprawie uznał że ma zbyt delikatny szczyt do prowadzenia głęboko nurkujących woblerów w pomorskich rzekach i  mocno się ugina.

Jak dla mnie ten delikatny i czuły szczyt jest idealny przy łowieniu na gumy ,a w połączeniu z mocnym środkiem i dolnikiem daje odpowiednie narzędzie do średniego i ciężkiego łowienia szczupaków i sandaczy .Mimo sporej mocy (bo te 17lb ma na pewno),dobrze się łowi od 7gr +guma do 35gr +guma.Ciężej nie próbowałem bo nie posiadam takich główek,a nie dalej jak wczoraj miałem taką miejscówkę gdzie 35gr było za mało.

W podanej wyżej gramaturze dobrze sygnalizuje opad oraz brania i nie gubi ryb.Dobrze tez podbija przynęty na główkach z górnego zakresu cw.25-30-35gr..Nie wiem jak zachowa się podczas holu jakiejś grubszej ryby ,bo jak na razie to nic powyżej 60+ nie wyjechało.

Jak dobrze pamiętam to Kuba (Forecast) ma lub miał taki kij i dawał radę nawet sumkom z brzegu.

Pozdrawiam Tomi B)

Bujo, mówisz o tym nowym RX7? Te 17lb to tak raczej umowne, szacowane z zapasem. Ciężki jest, ale to w końcu 3,05. Ugięcie faktycznie wzorowe, praktycznie żadnych przesztywnień. Progresywny, dół puszcza dopiero przy mocnym nagięciu szczytówki, jak jej górna partia zaczyna się już prostować. Mocna rzecz ;) Z trzech nowych RX7 podoba mi się chyba najbardziej.

...fajnie ze dyskusja sie rozwija:) ...jeszcze sie zastanawiam nad blankiem blass (X, XF 10" cw7-28g,10-35g) rodem z PL ciekawa propozycja (cudze chwalicie swego nie znacie:P), tym bardziej ze na miejscu, a nie made in china:P

z tych blaasów  F-ki raczej pod twarde przynety,jeżeli gumy w opadzie to bez szaleństwa i np. dla slf10015-2  20g i 3" to już max.  ryby raczej typu szczupak boleń (głębsze ugięcie pod większym obciążeniem).XF-y ogarniają wszystko w podanym cw. i są fajniejsze (szybsze i bardziej szczytowe w ugięciu) do gum i opadu.