Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

A macał ktoś z Was Blaas F 3,05 do 45 g 25 LB? Chodzi mi po głowie skręcić takiego właśnie pod twarde przynęty - głównie deep runnery 9-10 cm na Wisełkę i Narew. 

Ciekawe jaka by na tym blanku wyszła trociówka na rzekę. Z opisów na forum rozumiem, że blaas f to blanki szybkie, ale o parabolicznym ugięciu pod rybą. Tytułowy batson z kolei mógł by być fajny na plażę.

Edytowane przez SzymonP

Ugięcie w tym 25lb. wchodzi na dolnik dużo mniej niż np. w 15lb. powiedziałbym ze raczej jest pół paraboliczne (pod konkretnym obciążeniem). materiał na trociówkę do woblerów bardzo fajny,czuły szczyt a zaraz po nim moc do zacięcia,z fajną amortyzacją.

SLF10025-2

post-48686-0-78377800-1379945222_thumb.jpg

post-48686-0-48869400-1379945251_thumb.jpg

post-48686-0-13410900-1379945281_thumb.jpg

Wobi podoba mi się ugięcie tego blanku, jak i sposób uzbrojenia tego konkretnego egzemplarza :) Próbowałeś może łowić nim jakimiś lżejszymi błystkami ok. 8-12 g - da radę rzucać w miarę komfortowo (głównie rzuty spod kija)?

Edytowane przez SzymonP

Wobi podoba mi się ugięcie tego blanku, jak i sposób uzbrojenia tego konkretnego egzemplarza :) Próbowałeś może łowić nim jakimiś lżejszymi błystkami ok. 8-12 g - da radę rzucać w miarę komfortowo (głównie rzuty spod kija)?

Mnie też by interesowało w jaki sposób jest wykończony (  rodzaj przelotek ) oraz opis pracy. 

Swoją drogą myślę, że (pomijając akspekty ideologiczne, etc., ect.,) można by się nieźle zdziwić po porównaniu niejednej lokalnej, garażowej produkcji z taką fabryczką w PRC ;)

EDYTA: Bujo, usuń trochę towaru ze skrzynki, bo Ci się zadżemiła...

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1

Swoją drogą myślę, że (pomijając akspekty ideologiczne, etc., ect.,) można by się nieźle zdziwić po porównaniu niejednej lokalnej, garażowej produkcji z taką fabryczką w PRC ;)

EDYTA: Bujo, usuń trochę towaru ze skrzynki, bo Ci się zadżemiła...

Skrzynka oprozniona, co do wedek PRC nie ma sie co dziwic, przeciez najlepsze konstrukcje jakie ten swiat widzial czyli ptaszyska odradzajace sie z popiolow tam wlasnie sa robione :) 

• Like 1

Tak sobie kkombinuje blank po casta zainteresowala mnie ta metoda konkretnie do lowienia z brzegu w zakresie przynet od powiedzmy 5g +4'' guma do 20g +4'' ewentualnie wobler .

Kolega posiada kijek na MHX P904-2 fajny ale szczytowka jak dla mnie troszke za delikatna, ja lowilem pozyczonym kijkiem na blanku PB jakas stara seria dlugosc jakies 2,05 do tego Abu Stx rzucalem gumami w podanym wyzej zakresie i w dolnym slabo bylo, szukam jakiegos kompromisu jak wypada porownanie tego popinga z SJ 843-2 chodzi o szczyt i ugiecie. Bede wdzieczny za wskazowki, pozdrawiam.

Niedawno dostałem od Rafała ( Dąbek ) kijek zbudowany na blanku mhx'a mb842-2 i w tym zakresie wagowym ,który podałeś sprawuje się znakomicie.Rzucałem 7g jak i 20g + lunatic 8,5cm i było bardzo dobrze.Można troszkę przeciężyć do 25g+gumiś przy lekkim przeciążeniu szczytu :)

Skrzynka oprozniona, co do wedek PRC nie ma sie co dziwic, przeciez najlepsze konstrukcje jakie ten swiat widzial czyli ptaszyska odradzajace sie z popiolow tam wlasnie sa robione :)

Oj tam.

W każdej produkcji znajdzie się przecież kilka udanych modeli. Nawet u St,Croixa, czy Lamiglasa.

Ale,.................................. żeby zaraz najlepsze? :ph34r:

• Like 1