Tomek Kot Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Witam, tak sobie czytam ten watek, a na suszarce kreci mi sie batson ist 1144f, 2,9m. . Spie na siedzaco, ale musze polakierowac, bo nigdy go nie skoncze, brak czasu, a kij na jesien potrzebny . Moze nie jak w tytule, ale zdecydowalem sie jednak na krotszy, lzejszy, po drugie do moich zastosowan wystarczy. Podobnie jak autor watku myslalem nad mhx, juz placilem za blank, nagle mysl, jednak nie, biore batsona. Osobisccie mieszam woby z gumami, dlatego taki wybor. Z drugiej jednak strony ta wytrzymalosc batosnow mnie zadziwia, uzywalem przy nizowce na narwi dss1143f do 21 gr, na sandala hehe, Cialem, az jeczal, wygial sie w balon, chwile i sandal na brzegu. Wbrew wszystkim szkolom ex-fastow itd. itd., wszystko bylo zaciete.A le brakowalo troche mocy wiec ukrecilem cos nowego . Nie debatuje na forum, bo taki dziwny jestem, ze jakos wole podziwiac narwianska i buzanska przyrode . Szkoda, ze nie mam gdzie pomacac polskich blankow, do Krakowa nie pojade, a blanku w ciemno nie kupie, moze kiedys. Pisze, zeby nie zasnac, wiec Panowie wybaczcie te smuty. Jak dobrze pojdzie w weekend potestuje nowy badyl, moze cos sie uczepi. Zycze... dobrych wyborow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jako że z seekerami nie za ciekawie ,to czy ktoś użytkuje lub robił coś na nich?Najbardziej interesuje mnie SSP843 , ale te mocniejsze też ciekawią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Czy ktoś z Was miał styczność z tym blankiem? Chcę zamówić kijek, który ma służyć do połowów z opadu na główki 8-10g z gumą 5-7,5cm (Ohio 2,5"). Główną zdobyczą będa okonie 30-40cm i sandacze 46-55cm, z przyłowem w postaci sandacza do 3kg. Kij musi bez problemu podbijać główkę 8-10g z gumą. Mój obecny MHX S842-2 jest trochę za miękki przy 10g, przy podbiciu ugina sie zbyt duży odcinek szczytówki. Musi byc szczytowy i szybki. Irek Matuszewski bardzo poleca ten blank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Znajomy zrobił sobie na szczupaki z łódki tylko nie pamiętam dokładnie na którym. Kij dwa razy został już nadeptany i nic mu nie jest, więc raczej lipy nie będzie. Osobiści nie łapałem ale właściciel sobie chwali. Jak się czegoś dowiem więcej to napiszę. Edytowane 23 Października 2013 przez Andru77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Nikt z Was nie lowil kijkiem na tym blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Jak lubisz szczytowy to raczej P843-2 lub P844-2 będzie Ci bardzo pasował jestem pewny na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 P843 przy tej gramaturze dopiero zaczyna pokazywać, będzie brakować komfortu.DS821 jest szczytowy, szczytówka ładnie pokazuje, czuła i poniżej dosyć szybki przyrost mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Jeśli to projekt na przyszły rok ,to być może w listopadzie czy grudniu pojawią się Phenixy z serii M1 w dwóch kawałkach .Miałem okazję powyginać próbne egzemplarze i w/g mnie będą niewątpliwą konkurencją zarówno dla MHX jak i droższych producentów.A jest wśród nich model 7'2" 10lb ,który idealnie pasuje do twoich wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Kijek na DS821 juz został w poniedziałek zamówiony u Irka Matuszewskiego, będzie za 3-4 tygodnie Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania. P843-2 mam w sandaczówce i dokładnie tak woblerwz pisze, dolny c.w. wg mnie zaczyna się w nim od 10, a raczej od 12g. Górne c.w. to wg mnie gdzieś 22g + guma 3" Edytowane 30 Października 2013 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub_kolo Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam,Jakoś nie znalazłem bardziej odpowiedniego wątku więc zapytam tu.Zakupiłem sobie blank ST1083F-MHX i "wymyśliłem sobie", że uzbroję go w przelotki Pacific Bay Minima od 25 w dół. Kołowrotek Twin Power C3000 (wielkość 2500 z głębszą szpulą), raczej plecionka, dość cienka.Moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów lub kogoś, kto posiada takowy (oczywiście uzbrojony) blank brzmi czy 25V będzie odpowiednią przelotką w tym zestawie? Planuję umieścić 10 przelotek, Mudhole sugeruje 30-20-16..., ja chcę 25-16-10...Chodzi mi oczywiście o to, żeby można było tym kijem komfortowo i możliwie daleko rzucić wabikiem mieszczącym się w jego C.W. (7-18g) +/-3g, żeby pierwsza przelotka nie tłumiła rzutu. Miałem już jeden blank, wyższej klasy o podobnych parametrach uzbrojony (przez profesjonalistę) w Fuji 25-16-10 i z rzutami ewidentnie coś było nie tak...Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 25V prawdopodobnie będzie za niska.Proponuję 20M,10M,7M a potem 6V i dalej jak chcesz.Będzie lżej,a przelotki są wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub_kolo Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) M czyli Minima Match?Jeśli tak to czy nie będą to zbyt delikatne przelotki do tego blanku? Dłuższe ramię bardziej podatne na odgięcia... Nie miałem tych przlotek w ręku więc chyba muszę jeszcze przestudiować temat. Edytowane 6 Listopada 2013 przez jakub_kolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 ST1083F to już solidny blank, czy nie lepiej uzbroić go w Alconity ramka Y 30 lub 25 (pod shimano 2500/3000) ,16,10,08L,7,6 itd.Kasy dużo więcej Kolega nie wyda, a będzie pięknie latało, po co kombinować?Alconity nie boją się plecionki a przelotki Pacific Bay Minima kto to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Alconity nie boją się plecionki a przelotki Pacific Bay Minima kto to wie?Za to Minimy nie boją się śmierciożerców. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Mam 1084F uzbrojony dość niekonwencjonalnie bo pierwsza przelotka i szczyt to alconite, reszta PBminima 4, łowię naprawde ordynarnym sznurkiem, na przynęty od 10g plus 4" w górę do klocków po 40g i prędzej blank padnie jak przelotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Który z blanków 1-częściowych MHXa będzie najbardziej zbliżonym odpowiednikiem blanku P843-2? Szukam blanku w 1 kawałku pod sandacza i główki 12-25g z guma do 3". Mój obecny P843-2 spokojnie obsługuje taką gramaturę. Uległem jednak modzie i chce przejść na jednoczęściówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 P-843 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 No wlasnie nie znalazlem na stronie FC blanku 1-czesciowego P843 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Na FC nie wszystkie blanki są. Sprawdź u źródła - www.mudhole.com, a następnie u rodzimych dealerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 MHX-843 to zupełnie inna konstrukcja niż MHX-843-2.Jest trochę słabszy w dole,szczytówka jest mocniejsza i płynniej się ugina.jest o wiele lżejszy, no i grafit 57mln psi. Ogólnie ciekawy blank ale zupełnie inny niż w dwóch kawałkach MHX-843-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Rafał, a co bedzie 1-czesciowym odpowiednikiem tego blanku P843-2? Mam ten kijek od Ciebie i dla mnie jest idealny. Jednak zmieniłem 2-czesciowa okoniowke S842-2 na DS821 w jednym kawalku i uleglem magii "jednokawałkowców" Stad chce zastapic P843-2 czyms w 1 kawalku, co bedzie dawalo takie same mozliwosci obslugi glowek 12-25g + guma, bedzie szczytowe i bedzie dobrze przenosic pstryki. Ma to byc typowy kij sandaczowy na Martwa Wisle (wiesz o co chodzi ) Edytowane 16 Listopada 2013 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Najbliżej to będzie chyba M1 phenixa 12,lub14lb. Napisz do @dąbka111 na pewno będzie wiedział więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 A tego miałem na myśli, na zielonym tle, nie miałem w ręku ale tam pewnie wiedzą co i jak http://fishingrod.pl/blanki/spinningowe/mhx/mhx-series/spinning-casting.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Czyli pisales o Poppingu P843. Jednak Skałek rozwiał juz ten temat powyzej. Zastanawiam sie czy nastepny P844 nie bedzie bardziej odpowiedni? Dolny c.w. zostaje taki sam, gorny sie zwieksza, co moze dac wiekszy zapas mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Skałek pisał o tym:http://fishingrod.pl/blanki/spinningowe/mhx/mhx-high-modulus-series.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi