Bujo Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Tomek taka armata do 42g na bolenie?Jak ma taki realny górny zakres to nie widzę go do boleni.Zobacz na podana moc linki i trochę się wyjaśni. Trochę lowilem modelem 9' i jeśli ten dłuższy ma podobna charakterystykę to nie wiem czy będzie idealny. Takie hot-shotowate konstrukcje oprócz wszelkich zalet nie rzucają tak daleko jak modele o mniejszej zbieznosci. Ja bym dołożył ciut i kupił rx8 Batsona albo zaczekal na dostawę cd. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Panowie. Jeśli ktoś może pomóc się zorientować. Jest seria Panfish&Crappie. Są tam 3 krótkie 2-częściowe szklane blanki, opisane jako 2-6lb i są podejrzanie ciężkie. Czy to są może krowie ogony? Coś podobnego jak szklaki batsonowskie w podobnym kalibrze? zapytaj Roberta z brc,brał coś z panfiszów mhx-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Miałem ST 1143 miał być pod bolka okazał się to typowa kleniówka i klapa. Następnym modelem własnie po 1143 jest 1144. Ten pierwszy ma 10-21 cw a ten drugi 10-42. Swego czasu pewien monter odradził mi budowanie boleniówki na tym blanku. Po klapie z st 1143 nie zdecydowałem się na 1144. Niby dolne cw jest ok, ale górne zawyżone. Wędka na tym blanku podobno ma bardzo spolegliwy element szczytowy- dla mnie wystarczy żeby go nie kupić Jak jest prawda.... Dzięki Mariusz za pomoc, na ten 1143 to bym się na pewno nie porwał, miałem już Wildrivera do 21g na bolenie i było to kompletne nieporozumienie. Kij jakiego potrzebuje musi być szybki i przechodzić w lekką parabolę pod rybą, musi mieć pewne zacięcie z dalszej odległości. Zakres przynęt 12-22g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 buduj na blaas F, na 8-15 lb cenowo przystępne i świetne patyki na tym wychodzą, popytaj fachowców.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Tomek a batson RX8 XST 1144F to byłaby armata .Bujo ma pewnie rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Tomek a batson RX8 XST 1144F to byłaby armata .Bujo ma pewnie rację.mam takiego na 100 będziesz zadowolony, wobki 13-22g latają aż miło i opór jaki stawiają niegroźny. Świetny - ale drogi, w FC cena w standardzie to 1120 zł.- jeśli dobrze pamiętam. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 mam takiego na 100 będziesz zadowolony, wobki 13-22g latają aż miło i opór jaki stawiają niegroźny. Świetny - ale drogi, w FC cena w standardzie to 1120 zł.- jeśli dobrze pamiętam.Widzisz Tomek już masz dylemat z głowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Narobiliście mi smaku na tego batsona W sumie te 2 stówki dałoby radę dołożyć bo ma to być kij na dożywotkę a nie tylko przelotna zabawka, uzbrojenie może być standardowe, przelotki alconity, korek portugal i koniecznie dzielona rękojeść Fajnie by było jakby jakiś "budowniczy" mi opisał koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Panowie. Jeśli ktoś może pomóc się zorientować. Jest seria Panfish&Crappie. Są tam 3 krótkie 2-częściowe szklane blanki, opisane jako 2-6lb i są podejrzanie ciężkie. Czy to są może krowie ogony? Coś podobnego jak szklaki batsonowskie w podobnym kalibrze? Co do krótkich szklaczków z tej serii to absolutnie nie są podobne do tych Batsonowskich, To całkiem przyzwoite szybkie blanki (dużo szybsze niż Batsony). Porównywalne bardziej do S-glass z SEEKERA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Narobiliście mi smaku na tego batsona W sumie te 2 stówki dałoby radę dołożyć bo ma to być kij na dożywotkę a nie tylko przelotna zabawka, uzbrojenie może być standardowe, przelotki alconity, korek portugal i koniecznie dzielona rękojeść Fajnie by było jakby jakiś "budowniczy" mi opisał koszty Tomek jak TY racjonalnie myślisz .A jakbyś jeszcze dołożył 200 to byłaby armata z Lamiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 popytaj Tomyego o blaas-a ,on łowił bolki na tych blankach.. Ja na swojego jeszcze nie łowiłem- czeka wiosny- ale robi wrażenie..Pytaj Tomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Tomek jak TY racjonalnie myślisz .A jakbyś jeszcze dołożył 200 to byłaby armata z Lamiego . Tak tak Józek siedzisz tu i podpuszczasz i podpuszczasz hehe jak tak będę dokładał po 200 to w końcu uzbiera się spora sumka Pomyślę nad tym batsonem i przyjrzę się temu blaasowi, chciałbym zamknąć budżet w 1000zł. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Tomek1988 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 mam takiego na 100 będziesz zadowolony, wobki 13-22g latają aż miło i opór jaki stawiają niegroźny. Świetny - ale drogi, w FC cena w standardzie to 1120 zł.- jeśli dobrze pamiętam. Też posiadam takiego XST 1144F, świetna armata na wielkorzeczne bolki. Przełowiłem tym kijem od czerwca do pażdziernika. Lekki, poręczny, szybki ale nie pałowaty. Dobrze trzyma rybę. Dla mnie ideał pod bolki. Dodatkową zaletą jest to że rzuca się nim na zaskakująco duże odległości. Przynęty same latają. Jeśli możesz dołożyć parę stówek to się nie zastanawiaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam, uzytkuje rx 7 1144F, 2,9m. Jesli role odgrywa cena koncowa wedki to bierz na tym module. Naprawde nie wielka roznica pomiedzy rx8, a rx7. Jednym i drugim rzuca sie bardzo podobnie, czyli swietnie. Nie mecza reki jak wysokie moduly z duza zbieznoscia, rzut wykonuje sam i dobrze trzyma rybe. Podobno Blaasy sa ciekawym kompromisem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam,Chciałbym zapytać o dwa blanki MHXPoszukuję dwóch wędek do opadu długości tak około 2,7mPierwsza do główek 5-15g + guma 2-3 cale, druga do główek 10-25/30g + guma 3-4 cale.Mój typ pierwszy to ST1023F lub 1083F(choć myślałem o ST1022), drugi ST1024F/1084F. Oczywiście to tylko propozycje. Jeśli macie inne to proszę... ale budżet mam ograniczony ... więc blanki za 150-200 zł więcej nie interesują mnie...I drugie pytanie ile kosztowałoby uzbrojenie tych blanków : uchwyt DPS, pianka EVA, przelotki Batson Hard lub ALPS S6.Trzecie, ile takie wędki ważyłyby.Z góry dziękuję za pomoc,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Z trzech które podałeś ST1024F jest najbliższy stawianym wymaganiom.25g+4" dosyć komfortowo,30g +guma jeszcze daje radę. W tych komponentach zapewne w 6 stówach się zmieścisz,ale proponowałbym dorzucić kilkadziesiąt złociszy do Fuji alconit ,skończyć badyl na 5L ,zdecydowanie zyska na dynamice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Z trzech które podałeś ST1024F jest najbliższy stawianym wymaganiom.25g+4" dosyć komfortowo,30g +guma jeszcze daje radę. W tych komponentach zapewne w 6 stówach się zmieścisz,ale proponowałbym dorzucić kilkadziesiąt złociszy do Fuji alconit ,skończyć badyl na 5L ,zdecydowanie zyska na dynamice.Dzięki za pomoc. Co w takim razie z MHX do główek max 12-15g i gum max 6-7 cm? Ewentualnie z innej firmy ale w podobnej cenie i długości min 2,6m Edytowane 30 Grudnia 2013 przez erwinnf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 mam tego o którego pytasz st 1023f , i łowie nim od 5gr -4cm gumka po 17gr -3cale , i 20gr tez jeszcze pociągnie ale to już max i wyrzut raczej dostojnyzbroiłem go w Y od 25 po L6 , i szczyt był zbyt lejący, po przezbrojeniu na fuji KR od 25 po 4,5 kijek zyskał na dynamice i czułości , fajny kijek na lekko , z czułym szczytem ,a praca aż po rękojeść przy większym przyłowie , zębatego 80cm zatrzymał na krótkim dyszlu w rzece , jesli szukasz lekkiego kijka do średnich rybek ,to jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 jesli szukasz lekkiego kijka do średnich rybek ,to jak najbardziej Szukam czegoś pod okonia (ale nie pod poprocha, zakres przynęt to powiedzmy od kopyta 2 cale + 4g do kopyta 6,5 cm +15g, ale zwykle zamykam się w 10-12g) plus ewentualny przyłów w postaci sandacza lub szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 da radę z tym że ja łowie nim na rzece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mam podobnie jak kolega @robas mhx st1023f i w 100% procentach podpisuję się pod jego wnioskami, u mnie kij robiony na szczupaka na lekko i przyłów okonia i pod te wymagania wędka idealna, szczyt cw który według moich doświadczeń ogarnia to 14gr plus guma 4cale, dół jak pisał kolega wcześniej to 4gr plus guma, u mnie jak na razie wędka nie napracowała się ale okołowymiarowe szczupaki na pletce 10lb wyjeżdżały bez zająknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 cw który według moich doświadczeń ogarnia to 14gr plus guma 4caleTo będzie jakies 22-25g nie potrzebuje takiego nadmiaru mocy, wolę żeby w dolnym cw był czulszy. Może jednak St1022? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 z tym nie poradzę mam st1023f ,ale wpisz w wyszukiwarkę (zaawansowane wyszukiwanie ) st1022 znajdziesz troszkę o nim informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erwinnf Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 No właśnie bardzo mało informacji jest o tym st1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joza67 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 DS820-MHX - a może jakiś użytkownik wypowie się dokładniej o tym blanku ? Poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi