Hubertus Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Mam pytanie do posiadaczy wędek na blanku MHX s-842-2 którego obecnie posiadam i na podstawie niego chcę oprzeć swoje porównania .Chciałbym zbudować wędkę w granicach 2 - 2,15 m. w dwuskładzie, żeby obsłużyła w granicach 8 - 15 gr. z gumą 5 - 8 cm. i ma być na sandacza na lekko z przyłowem okonia. Preferuję szybkie łowienie z kołowrotka z elementami podszarpywania co jakiś czas. Wędka ma być szybka ale nie sztywna i pod obciążeniem ma się wyginać w 2/3 długości. Wędka na blanku MHX s-842-2 jest bardzo dobra do wolniejszego prowadzenia i troszeczkę za , że tak powiem - wiotka do takiego szybkiego opadu . Czy ktoś z was ma porównanie z blankami takimi jak SJ 842-2 lub SJ 782-2 lub jakieś inne propozycje. Oczywiście chodzi mi o porównanie w praktyce, wypróbowanie i porównanie na rybkach. Pozdrawiam.A ja polecam nieco inny kijek MHX HS9600-2, moim zdaniem bardziej uniwersalny, robiłem kilka tego typu kijków i działają od 4 gram plus 5 cm, na łódce to megauniwersał okoń, sandacz i szczupak bez problemu. Edytowane 23 Października 2015 przez Hubertus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Poszukuje blanku pod sandacze na wodę stojąca. Zakres przynęt to gumy 4-6 cali i koguty od 5 moze 7 gramów do 25. Chcialbym zeby blank dobrze przenosil pstryki sandaczowe. Mam inazume do 35 g ale jest za mocna na moje łowiska. Chcialbym nie dublowac kijka. Zastanawia się nad blankiem p904-2. Macie jakieś propozycje najlepiej 2 sklad.A pod takie łowienie to nie MB842....ale SJ843 szczerze polecam, mam ponad rok, używam i sobie bardzo chwalę. Kijek był ze mną w szwecji i troszke połowił, pod gumę w podanym zakresie jak znalazł, kogucik 5 gram troszke lekko, ale za to w cięższej kategorii bez problemu.Ja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Dzięki Mateusz88. A jak znaczna jest różnica między P-844-2 a P-843-2, jeśli chodzi o opis to wiem ( o 2 gr. góra ) ale jaka jest różnica w ugięciu ?! Z testów Pana Matuszewskiego wynika, że praktycznie są to te same blanki, tylko P-843-2 nieznacznie lepiej pokazuje opad przy 18gr. obciążenia. Reasumując nie ma dużej różnicy .A co byście powiedzieli P-842-2 jak on się ma do P-844-2. Czy jest taka sama zależność, dolnik dosyć sztywny a szczytówka jak wklejka ? I oczywiście pod obciążeniem ładnie się gnie (z możliwością zacięcia sandacza), nie jak P-844-2 dolnik pałka . Czy ktoś posiada obydwa kijki i ma jakieś doświadczenia nad wodą z nimi ? Bardzo proszę o pomoc . Może są jakieś inne blanki ?!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Dzięki wielkie Hubertus. Tak, już rozmawiałem z Voldemortem i również polecał mi ten blank HS-9600-2 , ale kurcze jest trochę za długi 2,40m . A czy jest taka możliwość skrócenia go jakieś 15cm i nie będzie to miało złego wpływu na pracę wędki ?!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Dzięki Mateusz88. A jak znaczna jest różnica między P-844-2 a P-843-2, jeśli chodzi o opis to wiem ( o 2 gr. góra ) ale jaka jest różnica w ugięciu ?! Z testów Pana Matuszewskiego wynika, że praktycznie są to te same blanki, tylko P-843-2 nieznacznie lepiej pokazuje opad przy 18gr. obciążenia. Reasumując nie ma dużej różnicy .A co byście powiedzieli P-842-2 jak on się ma do P-844-2. Czy jest taka sama zależność, dolnik dosyć sztywny a szczytówka jak wklejka ? I oczywiście pod obciążeniem ładnie się gnie (z możliwością zacięcia sandacza), nie jak P-844-2 dolnik pałka . Czy ktoś posiada obydwa kijki i ma jakieś doświadczenia nad wodą z nimi ? Bardzo proszę o pomoc . Może są jakieś inne blanki ?!Pozdrawiam. P843 ma podobne ugięcie do P844. Dolnik jest również bardzo mocny, dobrze zacinający i trzymający, a szczytówka tak jak mówiłeś- lepiej pokazuje opad lżejszych przynęt. Pamiętam, że jak nim łowiłem to na spokojnej wodzie czułem już 8g, natomiast w P844 czuć już 10g. Może nawet lepszy będzie P903-2, ale niestety tego modelu nie miałem w rękach, jedynie patrząc na parametry może być też ciekawy. P842-2 to już inny blank. Głębiej się ugina i wcale nie przypomina pracy jego mocniejszych braciW/W SJ tez będzie ciekawy Jeszcze pytanie. Blank w jednym kawałku Cię nie interesuje na 100%? Edytowane 23 Października 2015 przez Mateusz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Dzięki wielkie Hubertus. Tak, już rozmawiałem z Voldemortem i również polecał mi ten blank HS-9600-2 , ale kurcze jest trochę za długi 2,40m . A czy jest taka możliwość skrócenia go jakieś 15cm i nie będzie to miało złego wpływu na pracę wędki ?!Pozdrawiam. 15cm to troche za duzo. Lepiej poszukac krotszego blanku jak ten nie pasuje Tobie w dlugosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Mateusz88 blank tylko w dwóch kawałkach. A ten SJ 842-2 jaką ma charakterystykę, czy jest szybszy od S 842-2 i nie taki miałki ? Czy da radę zacinać sandacza ?Del Toro tak myślałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Szkoda, kiedyś bałem jednoczęściówek, ale się przekonałem, że nie jest tak źle Co do ostatnich blanków jakie wymieniłeś to niestety nie wypowiem się bo nie miałem ich w rękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdansb Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Mateusz88 blank tylko w dwóch kawałkach. A ten SJ 842-2 jaką ma charakterystykę, czy jest szybszy od S 842-2 i nie taki miałki ? Czy da radę zacinać sandacza ?Del Toro tak myślałem. Pozdrawiam.Sj842-2 bardzo szczytowy sandacza zatnie ale te do 50 gubi ,kolega ma taki .Uważam ze MB 842-2 zdecydowanie fajniejszy ,troszkę niżej się ugina lepiej ładuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawmen5 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Bogdansb a jak SJ 842-2 zachowuje się pod okonia oczywiście w opadzie z gumami 5-7cm i 7-15gr. ołowiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdansb Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jeśli koniecznie SJ to może SJ9000-2 2.3, cw.2-11 opis zaniżony, 6-12 lb..Bardzo zachwalany sandacz na lekko+ okoń.Ten sj842-2 taki nijaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jeśli koniecznie SJ to może SJ9000-2 2.3, cw.2-11 opis zaniżony, 6-12 lb..Bardzo zachwalany sandacz na lekko+ okoń.Ten sj842-2 taki nijaki.co do tego SJ9000-2 to zapraszam tutajhttp://jerkbait.pl/topic/37436-hubertusa-pokr%C4%99ci%C5%82o/page-16post #311i tutaj opinia użytkownikahttp://jerkbait.pl/topic/37436-hubertusa-pokr%C4%99ci%C5%82o/page-19post #361 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Hubertus a masz może porównanie tego SJ9000-2 z DS821? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio k Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Bodzio możesz opisać ten blank i wkleić jego ugięcie???Myślę nad takim blankiem i zastanawiam się jak to się gnie.....planuję zlecić przedłużenie do ok 1,9m i uzbrojenie pod casta do najmniejszych jigówWędka złożona dla kolegi, jutro będzie testowana. Poproszę aby napisał o swoich spostrzeżeniach.Sam blank, pomimo małej zbieżności zaskakuje swoją szybkością. akcja szczytowa, ugięcie progresywne lecz w dolniku czuć moc, która pozwoli powalczyć z czymś większym.Według mnie cw i moc opisana prawidłowo. Reasumując fajna wykałaczka okoniowa na łódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Koledzy , ma ktoś jakieś doświadczenie z wędkami muchowymi , robionymi na blankach MHX? Zastanawiam się nad ukręceniem wędki muchowej na blanku MHX 9 # 6 lub 7 , pod bolenia . Trochę trudno znaleźć opinie o tych blankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barthez204 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Własnie z tymi kogutami to trochę źle napisałem. Pod koguty to Inazumę bym zostawił. Głownie chodzi mi o gumy fajnie by było żeby poczuć juz opad na 7 g główce. A górna granica to 25g i guma 10 cm. Nie chcę kijka ok. 2m bo głównie będę łowił z brzegu. Jaka jest różnica między p 903 a 904 chodzi mi o dolną granice. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdansb Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Koledzy , ma ktoś jakieś doświadczenie z wędkami muchowymi , robionymi na blankach MHX? Zastanawiam się nad ukręceniem wędki muchowej na blanku MHX 9 # 6 lub 7 , pod bolenia . Trochę trudno znaleźć opinie o tych blankach.Dołączę się do pytanka o blanki muchowe MHX tylko o #4 lipieniowy, taki na San 2.7 m. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Hubertus a masz może porównanie tego SJ9000-2 z DS820nie mam fotek do porównania, ale podstawowa różnica to fakt ze DS jest jednoczęściowyno i jeszcze jedno, DS mam mocnijszy dolnik i fajną delikatną szczytówkę, SJ jest pracuje bardziej środkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Własnie z tymi kogutami to trochę źle napisałem. Pod koguty to Inazumę bym zostawił. Głownie chodzi mi o gumy fajnie by było żeby poczuć juz opad na 7 g główce. A górna granica to 25g i guma 10 cm. Nie chcę kijka ok. 2m bo głównie będę łowił z brzegu. Jaka jest różnica między p 903 a 904 chodzi mi o dolną granice.Moim zdaniem te blanki zaczynają dobrze pracować od 7 gram plus 3" guma, a różnica między 903 a 904 to jak dla mnie tylko górny zakres, dołem jest to samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdansb Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Może ktoś napisze coś w temacie.Koledzy , ma ktoś jakieś doświadczenie z wędkami muchowymi , robionymi na blankach MHX? Zastanawiam się nad ukręceniem wędki muchowej na blanku MHX 9 # 6 lub 7 , pod bolenia . Trochę trudno znaleźć opinie o tych blankach.Dołączę się do pytanka o blanki muchowe MHX tylko o #4 lipieniowy, taki na San 2.7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Co do muchowych blanków MHX to proponuje z Sergiuszem z Fishingrod porozmawiać, z tego co wiem robił trochę muchówek na tych blankach. Od kolegów których spotkałem w tym roku na zawodach o Stowarzyszenia Przyjaciół Białej Przemszy słyszałem pozytywne opinie. Sam się nie wypowiem bo na much nie łowię, za to fajne spinningi wychodzą z tych blanków 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdansb Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Dzięki za info.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irigi Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Co do muchowych blanków MHX to proponuje z Sergiuszem z Fishingrod porozmawiać, z tego co wiem robił trochę muchówek na tych blankach. Od kolegów których spotkałem w tym roku na zawodach o Stowarzyszenia Przyjaciół Białej Przemszy słyszałem pozytywne opinie. Sam się nie wypowiem bo na much nie łowię, za to fajne spinningi wychodzą z tych blanków Prawdę Hubert napisał. Mam od Niego spinnig pod klenie na blanku MHX i jestem mega zadowolonym posiadaczem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 widziałem gdzieś na forum zdjęcie DSa 820 zbrojonego pod casta - któryś z użytkowników zamieścił prezentując multika (z tego co moja demencja pozwala sobie przypomnieć)... może by się wypowiedział jak ten 820 faktycznie działa - w jakim zakresie jest komfortowe łowienie (gramatura i wielkość gumy) w opadzie prowadzonym wędziskiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Muchowy MHX 9' #6 jest słaby w dole. Ostry tęczak 40+ (z hodowli, więc miał ogon obdziabany) wygiął go po rękojeść. Nie tak powinno być. Edytowane 27 Października 2015 przez Fatso 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi