Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

A na temat tej serii może ktoś cos więcej powiedzieć

Głównie interesuje mnie jak jest z ich czułością

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MHX-MAG-XF%2C-Ekstra-Fast%2C-jednoczesciowe/977

Bardzo fajne blanki, bardzo szybkie,  co do samych parametrów to dość dobrze opisane, jak dla mnie to max. 20% niedoszacowane. Idealne pod lekkie sandaczowanie, z charakterystyki pracy to taki przyspieszony MB z delikatniejszą szczytowką, nie znaczy to że szczyt jest makaronowaty, jest ostry i szybki.. Krótsze modele bardzo fajnie sprawdzą się pod lekkiego koguta, i agresywne podbijanie, ciekawa propozycja w dłuższej wersji pod DropShota.

Bardzo fajne blanki, bardzo szybkie, co do samych parametrów to dość dobrze opisane, jak dla mnie to max. 20% niedoszacowane. Idealne pod lekkie sandaczowanie, z charakterystyki pracy to taki przyspieszony MB z delikatniejszą szczytowką, nie znaczy to że szczyt jest makaronowaty, jest ostry i szybki.. Krótsze modele bardzo fajnie sprawdzą się pod lekkiego koguta, i agresywne podbijanie, ciekawa propozycja w dłuższej wersji pod DropShota.

Czułość na poziomie starych Mb czy lepsza?

Panowie co polecacie na sandacza na lekko .Przeczytałem cały wątek i proponujecie blanki z serii MB i P . Dodam że wędka będzie budowana pod casta w spirali . Chodzi mi o dolną granicę czucia przynęty bo łowię na dosyć płytkim zbiorniku ( 2.5 m max ) .Czy  P843-2 będzie lepiej pokazywał w dolnym ciężarze wyrzutowym od  P844-2 .  Jeszcze jedno przy kupnie blanku  dostajecie tą naklejkę z parametrami i modelem do wolałbym nie opisywać blanku ( piszę jak kura pazurem) :unsure:

Edytowane przez pawel79ozo

Panowie co polecacie na sandacza na lekko .Przeczytałem cały wątek i proponujecie blanki z serii MB i P . Dodam że wędka będzie budowana pod casta w spirali . Chodzi mi o dolną granicę czucia przynęty bo łowię na dosyć płytkim zbiorniku ( 2.5 m max ) .Czy  P843-2 będzie lepiej pokazywał w dolnym ciężarze wyrzutowym od  P844-2 .  Jeszcze jedno przy kupnie blanku  dostajecie tą naklejkę z parametrami i modelem do wolałbym nie opisywać blanku ( piszę jak kura pazurem) :unsure:

Naklejka oczywiście jest

Kolega napisze jeszcze co znaczy sandacz na lekko, konkretnie jakie przynęty kolega będzie używał, rodzaj, wielkość i do tego na jakich główkach. Może coś innego będzie można zaproponować.

Witam. Czy te blanki: 

mhx s842-2 vs s842

mocno się od siebie różnią? Dwu skład opisany z tego co wiadomo poprawnie i powyżej 9 gram już nie ma cudów natomiast czy monoblank obsłuży komfortowo tak jak w opisie czy to juz szybsza mocniejsza konstrukcja? Proszę o wypowiedzi osoby które lowily tym kijem a teoretykom dziękuję za mądrości.

Edytowane przez milupa

Robiłem oba blanki i zarówno jednym jak i drugim troszke połowiłem, monoblank jest kapkę szybszy ale nie nosi wiekszego zakresu przynęt.

Szczerze to biorąc pod uwagę monoblank, wybrał bym MHX DS820

Tylko czy DS nie będzie za "mocny"? Parametry oczekiwane jak w ty S . Ta DS' ka to jak obsługuje?

Ta DSka będzie idealna

Robiłem ją jakięś 2 tygodnie temu i mocno byłem zskoczony finalnym produktem. Kijek szybki, cięty, pozwalający na zabawę już 2,5 cm humka na 2 gramowej główce po 5cm grubaska na głowce 8-10 gram.

Obecnie mój faworyt jeśli chodzi o okoniówke w monoblanku, polecam a będzie kolega zadowolony.

Może ktoś opisać ten blank P904-2-MHX Podoba mi się jego charakterystyka. Od ilu ładuje się rzutowo ? szukam czegoś co już będzie w miarę miotać 5g+3cale, 5g+4cale. z tego co słyszałem opad pokazuje przy 9g+3. Jaki jest max tego kija przy gumie 3 i 4 cale ?

Edytowane przez Spinnigista

Może ktoś opisać ten blank P904-2-MHX Podoba mi się jego charakterystyka. Od ilu ładuje się rzutowo ? szukam czegoś co już będzie w miarę latać 5g+3cale, 5g+4cale. z tego co słyszałem opad pokazuje przy 9g+3. Jaki jest max tego kija przy gumie 3 i 4 cale ?

Wbij w wyszukiwarke :D Ten blank byl opisany ze 150 razy ;)

• Like 1

Może ktoś opisać ten blank P904-2-MHX Podoba mi się jego charakterystyka. Od ilu ładuje się rzutowo ? szukam czegoś co już będzie w miarę miotać 5g+3cale, 5g+4cale. z tego co słyszałem opad pokazuje przy 9g+3. Jaki jest max tego kija przy gumie 3 i 4 cale ?

Opad pokazuje od biedy przy 7g plus kopyto 3"

Górą to jak dla mnie 25 gram i 3", przy 4" będzie niżej jakieś 20-21 gram, co do ładowania się, to blank ma wklejkową charakterystykę, rzucac można lżejsza przynęta, jednak z sygnalizacją będzie problem.

Kolega napisze na PRIV jakich przynęt używa, pod jakie łowienie i rybki, coś się znajdzie

Chciałbym sobie zrobić kijek uniwersalny na jeziora pod szczupaka i sandacza. Głównie łowie od 5g + 3 lub 4cale, max 20/25 przy gumie 3/4 cale. Długość kija najlepiej preferuje 2,50-2,60, ale może być min 2,30 ale to już ostatecznie. Lubie kije o akcji fast i x-fast, które ładnie się gną pod rybą.

MHX 1142 - główki 5-10 g ;  gumy 4"  z brzegu na stojącej wodzie , szczupły na lekko

Pytanie czy obsłuży , myślę ubrać PB minima od 25 do 4V.

Co o tym sądzicie ?? sporadycznie łowię z brzegu i nie zamierzam inwestować w droższy sprzęcik.

MHX 1142 - główki 5-10 g ;  gumy 4"  z brzegu na stojącej wodzie , szczupły na lekko

Pytanie czy obsłuży , myślę ubrać PB minima od 25 do 4V.

Co o tym sądzicie ?? sporadycznie łowię z brzegu i nie zamierzam inwestować w droższy sprzęcik.

nie tędy droga, kijek bardziej pod klenie, lekkie bolenie i takie tam

Pod takie łowienie, jeśli ma być to koniecznie MHX z serii ST to MHX 1083F, robiłem, łowiłem polecam

Liczyłem na twoją odpowiedź ,wiem że ten kilek to typowo kleniowy, ale miałem nadzieję, że może ....  Głownie zależy mi na długości, 275 trochę krótko , i miałem cichą nadzieję,że jak ubrałbym go PB minima to może.

A tego 1083F jakbyś ubrał , by guma dość daleko leciała ( stare koryto ze spadkiem daleko od brzegu ) ???

@tebe miałem w ręku 1142 ,kolega łapie klenie , super obsługuje już od 3 g ( no właśnie ) wobki , machałem 10g wobkiem i latał jak z procy , ale jeśli chodzi o głowki i gumy tu nie mam pojęcia nie było możliwości sprawdzić . Na tej wodzie szczupak i  sandacz , ale z brzegu trzeba porządnie machnąć.

Liczyłem na twoją odpowiedź ,wiem że ten kilek to typowo kleniowy, ale miałem nadzieję, że może ....  Głownie zależy mi na długości, 275 trochę krótko , i miałem cichą nadzieję,że jak ubrałbym go PB minima to może.

A tego 1083F jakbyś ubrał , by guma dość daleko leciała ( stare koryto ze spadkiem daleko od brzegu ) ???

Mam kijka na tym blanku, przelotki fuji alconite, KR  concept, bez problemu wsio lata. Gumy 3" z ołowiem 16 g miota jak szatan. Poniżej tego też jest jak najbardziej na plus.

• 4 tygodnie później...

Posiadam P844-2 , którego używam już jakiś czas, ale teraz doszedłem do wniosku , że przydałby się do póznojesiennego sandaczowania kij trochę delikatniejszy. Byłem w FC obejrzałem oba. Ale przyznam szczerze mimo wielu lat spędzonych z kijem w ręce potrafię ocenić czy to TO dopiero jak sobie nim porzucam . Jeśli ktoś używał tych dwóch albo trzech wędek poproszę o porównanie

Tomek