Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym komfortowym podbiciem to podobnie jak z czuciem przynęty, opinie są dość subiektywne.

MB842-2 to pociągnie dużo i można go spokojnie przeciążyć, mnie sie fajnie łowiło w zakresie 7-18 gram plus 4" kopytko, tylko mówię o delikatniejszym, szczupakowym animowaniu przynety.

Co do SJ 843-2 to nie bardzo wiem o co chodzi z tym słabym ładowaniem, jest to inna konstrukcja niż MB, SJ843 pozwala na fajne prowadzenie kopyta 3" na główkach 10-35 gram, jest sztywniejszy, ugięcie ma bardziej przesunięte do szczytu, jednak pod konkretniejszą rybką zapracuje głębiej, dlatego bardziej, moim zdaniem oczywiście nadaje sie do agresywnego prowadzenia sandaczowej przynęty. Osobiście używam go od 2 lat pod szczupaki łowione na gumy 4-6 " na główkach do 15 gram i złego słowa nie powiem. Testowałem go w szwecji na szczupakach i złego słowa nie powiem.

Co do Popingów, to są to bardzo specyficzne konstrukcje, jak najbardziej pod sandacza, jak najbardziej pod gumę, najlepiej pracują według mnie w zakresie 6-23 gram plus 3" kopyto...jest tylko jedno ale, konstrukcja ta jest bardzo specjalistyczna, a praca wędki nie każdemu będzie pasować, betonowy dolnik i "wklejkowata" szczytówka.

• Like 1

Powiedzcie, czy w Polsce można gdzieś kupić blanki MHX z serii White (biały kolor)? Zastanawiam się nad ukręceniem w zimie czegoś, czym da radę komfortowo rzucać multikiem główkami 5-12g + guma 2-3", a chciałbym biały kij ;)

Zapytaj Sergiusza w Fishingrodzie....

Powiedzcie, czy w Polsce można gdzieś kupić blanki MHX z serii White (biały kolor)? Zastanawiam się nad ukręceniem w zimie czegoś, czym da radę komfortowo rzucać multikiem główkami 5-12g + guma 2-3", a chciałbym biały kij ;)

Kiedys chyba byly w BRC ale obecnie jakos nie widzialem. Napewno byly w niemieckim RODPRO, no ale oni skonczyli dzialalnosc.

• 2 tygodnie później...

Jaka różnica między starymi MB? Charakterystyka i ugiecie takie same jak np. MB843-2? Jeśli 80% stanowią główki 15-17 g a 20% to 12 lub 20 g to jednak MB813XF? Mam obecnie P844-2 i potrzebuje czegoś do podbijania w rozsądnych pieniazkach.Głównie pod sandacza z bardzo częstym przylowem szczupaka.

@Dagu

Ten MB XF to taki klasyczny MB MHX z ostrzejsza szczytówką, MB843 są niedoszacowane, w związku z mocniejszym szczytem, jak wcześniej pisałem blanki dobrze opisane i wychodzi fajna kosa na zedy.

Pod przynęty o których piszesz to MB813XF będzie jak najbardziej ok