Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

SJ782 nie miałem, miałem SJ842 i mam SJ843 ogólnie cała seria SpinJig charakteryzyje się ugięciem przesuniętym bardziej do szczytu i mniej ustepliwymi dolnikami niż MB. Szczytówka w MB XF jest delikatniejsza 1,6mm a w SJ 2 mm.

Sj843 mam i używam na szczupaki, pod zeda tez ok pociągnie 3" kopyto na głowach 10-40 gram, można pomachać Sliderem za szczupłym, wahadłem i dużą obrotówką.

Mam pytanie odnośnie wędki na blanku mhx st1143. Posiadam taką wędkę kupiłem używaną i zastanawiam się czy ilość przelotek jest prawidłowa ponieważ jest ich aż 11 :) (10+1 szczytowa). Czy nie wystarczyłoby 10 i czy taka ilość przelotek może powodować że wędka robi się wolna i spolegliwa ?

Mam pytanie odnośnie wędki na blanku mhx st1143. Posiadam taką wędkę kupiłem używaną i zastanawiam się czy ilość przelotek jest prawidłowa ponieważ jest ich aż 11 :) (10+1 szczytowa). Czy nie wystarczyłoby 10 i czy taka ilość przelotek może powodować że wędka robi się wolna i spolegliwa ?

Wszystko zależy jakie to przelotki, ale ja bym sztukę zdjął, z drugiej strony blank to typowy mod-fast, taki uniwersalny kijek do cięższego łowienia jazi, kleni, na lekko bolka, szczupaczka można ogarnąć, oczywiście w polskim rozmiarze.

Hubertus masz racje kijek jest dosc miekki i zastanawiam sie czy jak ujme jedna przelotke to troche go przyspiesze czy raczej nie bedzie wielkiej roznicy ? I czy da sie tak zrobic zeby nie bylo sladu po starych omotkach ?

Szkoda nafty, jedna przelotka nic nie da, podeslij na mail fotke kijka.

hubrods@gmail.com

ciekawe blanki się pojawiły w ofercie , ciekawi mnie czy to nowość czy już ktoś je macał ,będę budował jednoskład pod sandacza i teraz mam dylemat między lamiglasem IM 7 a tymi MHX -ami 

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MHX-ELITE-PRO-Series/1052

ciekawe blanki się pojawiły w ofercie , ciekawi mnie czy to nowość czy już ktoś je macał ,będę budował jednoskład pod sandacza i teraz mam dylemat między lamiglasem IM 7 a tymi MHX -ami 

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MHX-ELITE-PRO-Series/1052

Rozmawiałem z Robertem i zgodnie z jego opinią będzie to sandaczowy przebój, bardzo szybkie i czułe, opisane bardzo precyzyjnie. Sam z ciekawości kupię jeden do testów, tylko jeszcze nie wiem który.

@robas ,są jeszcze takie w ofercie,nie wiem czy widziałeś

http://fishingrod.pl/pl/Blanki/Spinningowe/MHX/High-Modules-Series-c72c76c92c119.html

Serie HM MHX polecam, sam mam MB783 i kijek jest naprawde extra, czuły, szybki i lekki, czuć wysoki moduł. Dodatkowo są one bezkonkurencyjne w w porównaniu cena do jakości.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witajcie!

Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem MHX S-842-2 - dzięki @Patryk1125 :) .

W związku z moim szczęściem mam pytanko - jakie mieliście przyłowy na ten kijek.

Dodam, że trochę trzęsę portami - bo na poprzednią wędkę (Mikado Diamond spinn 1-10g) wklejkę zaliczyłem sandałka 4,54 kg (25 min. walki) i szczupłego (ok.2,8 kg).

Dzięki i wszystkich pozdrawiam

bayrt

Witajcie!

Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem MHX S-842-2 - dzięki @Patryk1125 :) .

W związku z moim szczęściem mam pytanko - jakie mieliście przyłowy na ten kijek.

Dodam, że trochę trzęsę portami - bo na poprzednią wędkę (Mikado Diamond spinn 1-10g) wklejkę zaliczyłem sandałka 4,54 kg (25 min. walki) i szczupłego (ok.2,8 kg).

Dzięki i wszystkich pozdrawiam

bayrt

Ewentualnie przylowami mozesz sie pochwalic tutaj ;)

http://jerkbait.pl/topic/35440-przyłowy-2014-2015/page-38

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Z diaflexem to kosmos bo jak dla mnie te kije są głuche, Finezze też mnie ciekawi, dzisiaj testuję ST1022. Szybkość zależy od blanku miałem poppinga jak dla mnie to x-fast, reszta faktycznie fasty fajne szybkie kijki, dragon opisał by je pewnie jako x-fast. Czułość jest ok "nie wali prądem" ale wystarczająco jak na cenę blanku.

Edytowane przez motylanoga

sam blank to nie wszystko, zależy jeszcze jak taki blank jest uzbrojony, to ma zasadniczy wpływ na czułośc, no i oczywiście dobranie blanku do metody i przynet jakie chcemy zastosować

kolega napisze na Priv co  by wątku nie zaśmiecać, jakie przynęty, łódka czy brzeg i jak łowi a cos z blanków MHX spokojnie sie dobierze, pare sztuk w zyciu już uzbroiłem.

a jak z grubością ścianki ,masz jakieś pomiary - fotki ?

Sory za jakość bo zdjęcia robione żelazkiem w pracy :)

A tak się , ma grubość ścianek w MHX :)

Własnie odebrałem do zbrojenia :(

Nie wiem czy się śmiać czy płakać ....

Szczyt nie wiele lepiej 0.53 a po drugiej stronie 0,89

post-52941-0-11338800-1455112143_thumb.jpg

post-52941-0-84972100-1455112152_thumb.jpg

post-52941-0-98896900-1455112164_thumb.jpg

Edytowane przez Spejson