Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to s781-2 to max 4g z kajtkiem 2" albo jakskolka 3" za to od dolu to zalezy co nawiniemy na szpule kolowrotka, z oshikage 3lb rzucalem micro jigami tak od 0,5g ale brania i prowadzenie tylko po lince widac ale juz od 1,5 g i delikatna jaskolka 4,5 cm i cienka pletka to fajne lowienie. Najlepiej lowi mi sie 2,5-4 g z gumka max 6 cm o delikatnej pracy, bo klasyczne kopytko 4,5 cm to juz czuc prace ogonka od glowki 0,8g. Ciekawy jestem jakby sie zachowywal uzbrojony tak jak u Del Toro krotszy brat po przecinej stronie kregoslupa.

Edytowane przez dolot
  • Like 1

Ciekawy jestem jakby sie zachowywal uzbrojony tak jak u Del Toro krotszy brat po przecinej stronie kregoslupa.

Deczko bardziej ciety i deczko bardziej szczytowy. Myslalem na przezbrojeniem po tradycyjnej stronie, ale zrezygnowalem ;) 

Pod okonie wole jednak bardziej ciete, szybsze patyki.

Za to pod bialoryb, to ten S to bardzo fajny blank :) Ostatnio jak bylem w PL to nalowilem sie tym karpi  :ph34r: Na spina oczywiscie  B)

• 3 tygodnie później...

Te dwa kije to konstrukcje zupełnie inne i waga przynęt jest drugorzędna bo P-xxx to popping czyli coś wklejkowatego-pod gumy

a MB-xxx to mag bass-sztywna, szczytowa pała pod koguty. Oczywiście każdy zakłada do wędki co mu się podoba ale... :)

Poza tym jest tu mnóstwo konkretów o tych kijach, poszukaj.

Kolega ma P844-2, a ja MB842-2. Nie wiem, który lepszy. Jeżeli tylko gumy to P jeżeli właśnie pierzaki, DS, blachy, lekki trolling to MB bardziej uniwersalny,dla mnie też deko mocniejszy niż P.

Dla mnie w MB zakres 12-25g+3" to komfort.

Przy P, z którym miałem styczność podobnie, ale można znaleźć opinie, że 20g ołowiu dla P to max. Wydaje mi się, że to jeszcze zależy od tego z której serii.

Edytowane przez mdziam_78

Mam pytanie odnośnie blanku SJ781- MHX. Jak się spisze przy okoniach na ciężko z przyłowem sandacza? Chodzi mi o zakres pracy od 5 do 12g plus gumka 5cm, jakie posiada ugięcie? Nie znalazłem na forum konkretów, które mnie interesują odnośnie zastosowania tego blanku na ciężkiego okonia

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam, koledzy wiem że temat rzeka przewijający się raz za razem ale czy aż taka znacząca różnica dzieli te dwa blanki MB842-2 a MB843-2. Głównie wędkuję na dwóch zbiornikach których głębokość oscyluje między 2-8m, przynętami są gumy 3,4"(8-25g)+ koguty w podobnej gramaturze. Myślę że prześledziłem temat MHX dość dokładnie głownie polecanym blankiem przy tej gramaturze jest 842 stąd moje pytanie do was czy nie lepiej mieć ten delikatny zapas mocy który oferuje 843 ^^

MB874-MHX lub MB864XF-MHX .Ktoś posiada wędkę na którymś blanku? Chce sobie sprawić nowy kij na rzecznego sandacza, ale w polskojęzycznym necie nic o tych blankach ni ma. Zakres przynęt jakie miałby obsługiwać to powiedzmy max 25g plus guma 5 cali co da nam około 40g masy całkowitej no i żeby od biedy dało się jakoś rzucić keitechem 4" na główce 10g. Ot taki kij który byłby w miarę uniwersalny co by nie przedzierać się przez habazie z dwoma wędkami.

Edytowane przez karpiu08
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Ma ktoś jakieś doświadczenia z blankami.

CB 905 i 906 ?

Zastanawiam się nad zmianą lżejszego casta szczupakowego.

Zamierzam używać tego kija głównie do jerków, od 25 do 50/60 gr.

Pod multik lubię kije o pełnym ugięciu, łowiłem batsonem cb 70H i ciekawi mnie jak ma się mhx do batsona ?

Z góry dziękuję za pomoc ?

• 5 miesięcy temu...