Maza Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 nie maja Fuji MNAT Alconite tip top 5.0 w rozmiarze 2mm tube;/ jesli juz to 2.2mm przy 5.0 chyba ze moge uzyc 5,5 koncowka 2mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 nie maja Fuji MNAT Alconite tip top 5.0 w rozmiarze 2mm tube;/ jesli juz to 2.2mm przy 5.0 chyba ze moge uzyc 5,5 koncowka 2mm? Zamow ta z linka co podeslalem wczesniej, jest na stanie: Fuji Torzite T-KGTT*F - Fuji Torzite 5 eye 2.0 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 nie maja Fuji MNAT Alconite tip top 5.0 w rozmiarze 2mm tube;/ jesli juz to 2.2mm przy 5.0 chyba ze moge uzyc 5,5 koncowka 2mm?A podomotkę zrób do tej 5,5 i po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maza Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 OK pany,wczoraj wieczorem zamowilem wszystkie komponenty.Teraz pozostaje tylko czytac tematy o spacingu i czakac na kuriera Mam jeszcze ostatnie pytanie do was i przenosze caly swoj bajzel do nowego tematu,ktory otworze jak dotra do mnie wszystkie zamowione zabawki. Zaczynajac miare od stopki kolowrotka,na jakiej wysokosci zamocowali byscie pierwsza przelotke KLAG 25h??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Zacznij tak od okolo 60cm od srodka stopki kolowrotka i kombinuj. Mozesz reszte zalozyc na tasmie i bedziesz mol sobie potestowac rozne spacingi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maza Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 (edytowane) dzisiaj po pracy odebralem od sasiada paczke z nowym MHXem(dobry czlowiek przetrzymal moja pake od Guides n Blanks kiedy ja bylem w pracy) cala reszta komponentow wraz z nia. Blank wyglada bardzo ladnie,zero rysek czy jakichkolwiek zadrapan.Po zlozeniu jest prawie prosty;))) czytalem ze 100% prostego blanku NIE MA...Wedlug mnie jest b.dobry,dla mnie styka.Martwi mnie tylko jedna rzecz,jak ja wyznacze kregoslup w dolnej czesci blanku,jest sztywny na maxa i nie jestem w stanie okreslic niczego po samym obracaniu blanku po plaskim.Oczywiscie druga reka przyciskajac mniej wiecej srodek blanku.Macie jakies inne latwe sposoby na to?Z gorna sekcja nie mam tego problemu,wyznaczylem strony po pierwszych paru obrotach blankiem. Przelotki wygladaja ok po za szczytowa,za cholere nie wejdzie;/musze domowic ta sama Torzite ale w rozmiarze 2.2 mm i powinno byc w sam raz.Nie bede przeciez slifowal szczytu zeby na sile spasowac ta 2.0mm...?Nic nie szkodzi bo i tak pojdzie kolejne zamowienie na inny kolor nici i pierscieni.Do tej wedki bedzie przeznaczony kolowrotek Penn Clash 3000,jest w kolorze czarny mat+zlote wykonczenia,taka tez chce dobrac kolorystyke omotek i pierscieni wykanczajacych uchwyt kolowtotka..Potrzebuje do tego Fuji Original Winding Check - AWCS fit 17 ID12.mm 2x czarna (beda szly po miedzy dwoma uchwytami na kolowrotek) 1x zlota 13.0mm x2 zlote dobrze mysle? i to bedzie juz chyba wszystko. Edytowane 4 Października 2018 przez ManiekL-ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Najwazniejsze ze masz wyznaczony kregoslup w szczytowej czesci, dolna czesc w tym przypadku nie ma jakiegos wiekszego znaczenia.Szczytu nie szlifujKup sobie klej termiczny do przelotki szczytowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Przelotki wygladaja ok po za szczytowa,za cholere nie wejdzie;/musze domowic ta sama Torzite ale w rozmiarze 2.2 mm i powinno byc w sam raz.Nie bede przeciez slifowal szczytu zeby na sile spasowac ta 2.0mm...? Może niech Kolega spróbuje zeskrobać farbę z ostatniego centymetra wędki - czasami to pomaga i przelotka szczytowa wchodzi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maza Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) Może niech Kolega spróbuje zeskrobać farbę z ostatniego centymetra wędki - czasami to pomaga i przelotka szczytowa wchodzi wczoraj myslalem zeby tak zrobic ale rece jeszcze mi sie trzesly i bylem za bardzo podekscytowany pierwszym golym blankiem w moich rekach;)nie chcialem pochopnie grzebac przy tym bedac w takiej euforii po pracy na pewno sprobuje troszke skrobnac ten szczyt,miejmy nadzieje ze po tym zabiegu da rade spasowac ja na stykdzieki,pozdro Edytowane 5 Października 2018 przez ManiekL-ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 Cześć. Koledzy szukam blanku pod troć zapatruje się na ST1124F ktoś miał ten blank na trociach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek44 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Witam.1124f ?czy 1204f ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Przepraszam 1204F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek44 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Posiadam używam.Lubię ten blank,bo można w miarę konfortowo rzucić Rapala Orginal 9 cm i kopytem Relax 3" z 35 gr.główką. Blank szybki z delikatnym szczytem(ok 60-70 cm) i szybkim przyrostem mocy.Nigdy nie miałem Lamiglas CP XSH 1142 MT opisywanego przez Panów z Art Rod(Rodbuilderzy Prezentują -Wędki Sandaczowe Cz.1),jako super wędka na sandacza,ale skoro projektant to ten sam Pan,to podejrzewam,że podobna konstrukcja.Na trocie mam inne wędki(rzeka,morze),ale kto co lubi.Jednym przeszkadza że szczyt się kładzie innym nie.Małe przynęty nie stawiające dużego oporu ogarnie .Ilość spadów sandacza porownywalna u mnie do Avida 17lb 2,9m ,ale to sandacz a nie troć,która jednak trochę więcej potrafi Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Cześć.Koledzy szukam blanku pod troć zapatruje się na ST1124F ktoś miał ten blank na trociach??Trocie morskie czy klasyka rzeczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krismuaythai Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Raczej rzeka, fajnie gdyby można byłoby połączyć troć rzeczna i morska w jednym blanku o ile jest to mozliwe. Na morska troć pojadę może raz lub dwa w roku na rzekę częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Posiadam używam.Lubię ten blank,bo można w miarę konfortowo rzucić Rapala Orginal 9 cm i kopytem Relax 3" z 35 gr.główką. Blank szybki z delikatnym szczytem(ok 60-70 cm) i szybkim przyrostem mocy.Nigdy nie miałem Lamiglas CP XSH 1142 MT opisywanego przez Panów z Art Rod(Rodbuilderzy Prezentują -Wędki Sandaczowe Cz.1),jako super wędka na sandacza,ale skoro projektant to ten sam Pan,to podejrzewam,że podobna konstrukcja.Na trocie mam inne wędki(rzeka,morze),ale kto co lubi.Jednym przeszkadza że szczyt się kładzie innym nie.Małe przynęty nie stawiające dużego oporu ogarnie .Ilość spadów sandacza porownywalna u mnie do Avida 17lb 2,9m ,ale to sandacz a nie troć,która jednak trochę więcej potrafi Pozdrawiam.Mam praktycznie identyczne odczucia z użytkowania kija na tym blanku jak kol.maniek44.Użytkuję go od 6-7 sezonów ,głównie jako uniwersalny ,rzeczny kij do łowienia na gumy.Oczywiście bez problemu obsługuje sandaczowe płytko chodzące woblery 9-12cm.Mocy ma jak dla mnie wystarczająco.Nie miałem okazji skonfrontować tej konstrukcji z jakimiś naprawdę dużymi rybami ,ale kilka ryb w przedziale 90-100cm {szczupak ,sandacz} oraz sumek 130+ nie zrobiło na nim wrażenia.Dwa lata temu przez przypadek odkryłem że świetnie obsługuje cięższe i większe smużaki .Owadopodobne woblery w wielkości 4-5cm i masie 4-5gr uwiązane na żyłce 0,22 podawał wystarczająco daleko,aby nie nosić drugiego kija do typowo kleniowychzastosowań.Kiedyś już napisałem kilka zdań na ten temat.http://jerkbait.pl/topic/68958-blanki-mhx/?p=1308867http://jerkbait.pl/topic/4910-rzeka-bug/?p=1942500 Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Witam.Kupiłem kijek który miał być na blanku mhx HS9000-1.Na blanku nie ma naklejki,jest odręcznie napisany numer seryjny SJ4DO4231D.To SJ w nr.seryjnym myślę że sugerowałoby raczej blank z serii SJ nie HS.Czy jest możliwość ustalenia po tym nr. modelu blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Naprawdę forumowi rodbuilderzy nie wiedzą,jak to jest z tym numerem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) Napisz do producenta,podaj mu ten nr , który masz na blanku.SJ to na pewno seria Spin Jig,ale pozostałe cyferki myślę,że żaden wędkorób nie rozszyfruje(to jest nr blanku do gwarancji) Edytowane 6 Lutego 2019 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Moim zdaniem to SJ9000 , jeżeli parametry długości się zgadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Z MHX różnie bywa... Jakiś czas temu posiadałem MB842-2, do którego dołączona była naklejka z numerem seryjnym od P842-2. Kij zbrojony od podstaw więc inne oznaczenia (etykiety na opakowaniu) jak i cechy samego blanku jasno sygnalizowały gdzie nastapila pomyłka. Z tego co pytałem i szukałem informacji dość częste dla tego Producenta. Jak kij Ci leży to łów i nie patrz na opisy Pozdrawiam Łukasz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Kij mi na sucho pasuje i będzie łowił,ale że zima???? to i jest czas popytać.Zarejestrować też bym chciał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) BLANKI MHX ELITE-X SERIES Najnowsze blanki z najwyższej półki MHX-a już są do dyspozycji. Na początek tylko 10 modeli o różnych mocach i akcjach. Jak się dobrze przyjmą seria będzie uzupełniana o kolejne. A do wyboru jest sporo. Jest to oferta głównie skierowana dla tzw. "sandaczowców". Szczególnie tych co lubią obserwować opad na szczytówce, mimo tego ,że blanki są bardzo elektryczne i świetnie przekazują do "łapki"nawet najdelikatniejsze brania. Blanki wysokomodułowe ( 57 million modulus) o typowo amerykańskiej konstrukcji, czyli bardzo delikatne szczytówki i mocne dolniki, bardzo szybkie i "elektryczne". Ugięcie bardzo szczytowe ale płynnie przechodzące w bardzo mocny dolnik. Takie typowe X-fasty, a niektóre modele to wręcz to XXX-fasty. Wyjątkiem jest seria NSJ. Te są o mniejszej zbieżności i maja wyraźnie mocniejsze szczytówki, no i te są wyraźnie niedoszacowane , jeżeli chodzi o moc i c.w. Można z czystą odpowiedzialnością powiedzieć ,że nowe MHX-y Elite- X Series są bardzo ciekawą alternatywą dla bardzo cenionych i niestety już nie dostępnych blanków St.Croix z serii Extreme. Jest dużo bardzo podobnych modeli pod względem akcji ,szybkości i ugięcia. Edytowane 25 Lutego 2019 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PABLO_ Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Witam. Miał ktoś styczność z bankiem MHX'a S661.Przeznaczenie okoń i pstrąg (twitch)Wiem że blanki z serii Spinning były dosyć miękkie także pytam.Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Koledzy posiada może ktoś kijek na Blanku Elite X NP844-MHX? Głównie chodzi mi o zakres obsługiwanych przynęt oraz o ugięcie Proszę o jakieś konkrety w tej sprawie oraz mile widziane byłyby fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi