Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy posiada może ktoś kijek na Blanku Elite X NP844-MHX? Głównie chodzi mi o zakres obsługiwanych przynęt oraz o ugięcie ;) Proszę o jakieś konkrety w tej sprawie oraz mile widziane byłyby fotki ;)

Mam ten blank. 

Blank wybitnie o akcji bardzo szczytowej. Subtelna szczytówka i mocny dolnik. Ugięcia podobne do znanego MHX-P 844, tylko jakby płynniejsze, ładniej przechodzi w część środkową. Dużo lżejszy ,szybszy i bardziej "elektryczny" ( dużo bardziej) od P844. Komfort przy podbijaniu jiga będzie od 7-22g ( max główka 25g ale to już lekko przeciążony będzie).

• 4 tygodnie później...

Panowie, raczej potrzebuję blank 8lb pod casta. Fajnie aby można było rzucać od 3g jigami 

oraz aby można było pociągnąć Countdown'a 5cm albo Tapsik (duża baryłka) na dużej rzece.

Czy S842 da rade? A może S871-2 wystarczy ?  Może coś innego możecie polecić i niekoniecznie ze stajni MHX ?

Będę wdzięczny za sugestie. 

• Like 1

odniosłem sie do st 1023f bo tego miałem , żeby łowić 9 cm thrillem musiałbyś mieć przynajmniej 15 funtowy , ten st 1023 z tego co pamiętam nie był tak szybki jak F , a jeden i drugi to 12 funtowce więc przy 9cm salmo siądą , a  F- ką  połowisz i okonie , szczupak ,sandacz , sumek metrowy także mu nie straszny , gumki 5-6cm przy 6-7 gramach , jak i 3 cale na 20gr max , wobki 6-7 cm za bolkiem

Witam

Potwierdzę to co napisał kol.Robas sam miałem takie wątpliwości , w ubiegłym roku zakupiłem w pracowni FishingRod blank MHX 1023F i sam zaprojektowałem i później wykonałem kijek na tym blanku i jestem mile zaskoczony jego pracą. Łowię nim gumami od 7-10 cm na 5-10 gr.główkach oraz woblerami 5-7 cm i jest idealnie , z czystym sumieniem polecam ten blank.

Pozdro.....!

Rafaloni73 ja wierzę że blank jest super, mi został polecony wlasnie w pracowni Pana sergiusza...Tylko widzisz chce nim lowic głownie sandacze w nocy i bolenie w dzień...Ale czasami machnąc jakąś gumą. Lowie w odrze, dolny bieg rzeki. Z reguły na moim odcinku wystarczy 15- 20 gram ołowiu rzeby w warkoczu dotknąć dla i mam wątpliwości czy wedka da radę z takim obciążeniem?? Ponoc do tych 25 gram powinien sobie spokojnie poradzić....gdybym potrzebował wedki strikte pod łowienie sandaczy na gume to raczej była by to wedka co najmniej 20 funtowa

• 5 miesięcy temu...

mhx elite pro nano NEPS78mlxf

Cześć, chciałem się zapytać czy któryś z kolegów zbroił kij sandaczowy na tym blanku, jeśli tak to jakie jest jego faktyczne CW. Drugie pytanie dotyczy przelotek, jakie byście polecili i jakie wielkości zastosowali do takiego blanku dodam że to dopiero drugi kij jaki będę budować wiec każda porada się przyda

Cześć, chciałem się zapytać czy któryś z kolegów zbroił kij sandaczowy na tym blanku, jeśli tak to jakie jest jego faktyczne CW. Drugie pytanie dotyczy przelotek, jakie byście polecili i jakie wielkości zastosowali do takiego blanku dodam że to dopiero drugi kij jaki będę budować wiec każda porada się przyda

Tutaj znajdziesz potrzebne informacje, możesz zapytać Rafała o spacing:

http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-121#entry2666446

Zrobiłem już kilka wędek na tych blankach,18g+ kaitek 4 ,jest jeszcze ok. Bardzo dobrze opisane, świetne narzędzie do sandaczy z pięknym ugięciem.Bardzo czuły.

Edytowane przez kogut

Zrobiłem już kilka wędek na tych blankach,18g+ kaitek 4 ,jest jeszcze ok. Bardzo dobrze opisane, świetne narzędzie do sandaczy z pięknym ugięciem.Bardzo czuły.

Zastanowię się jednak nad mocniejsza wersja, jak możesz to powiedz jakich przelotek użyłeś ? I jaka wielkość wejściowa

• 2 tygodnie później...

Sorry,mój błąd. Zbroiłem oczywiście MF tą o oczko mocniejszą. 17lb. Wejściowa 20.

To jaki w końcu jest zakres rzutowy dla MLXF a jaki dla MF bo trochę się pogubiłem.  @Skalem opisał MLXF  jako 8-20 gr główka + guma.  @kogut piszesz z kolei "18 g + kaitek 4 jest jeszcze ok"- do którego kija odnosi się Twój opis ,  do MLXF  czy do MF (17lb).

Ogólnie ciekawy jestem opinii o nowych seriach MHX tj.  Elite-X  oraz Elite-Pro -  użytkownicy / budowniczowie wędek na tych kijach proszeni o wystąpienie i zabranie głosu :)

Kije czy blanki ? Dopytuję bo nawet dobry blank jak jest kiepsko uzbrojony to...

EPS mają dużo więcej mocy niż są opisane. Mi osobiście pasuje ich praca - tylko trzeba brać pod uwagę ich mocne niedoszacowanie.  już jakiś czas @paawelek83 łowi EPS78MHXF i określa go mianem "pała" ale może się wypowie. ;)

• Like 1