Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o blank , taki co może więcej to mam StC WS96MF2 przezbrojony i tak do 30g ogarnia . Chciałbym nieco dłuższy i mocniejszy delikatnie . Ten MHX teoretycznie wyglada ok . Myślałem też o seryjniaku do przezbrojenia ale cenowo wyjdzie podobnie lub drożej , zależy od klasy kijaszka . MHX-y miałem kilka lat temu , kilka modeli i fajnie mi się łowiło  :)

Szukam informacji o MHX SJ720 szukam dosyć budżetowego blanku pod letnie łowienie okoni na jaskółki 3-4 cale + 2-5 g obciążenia, czy ten model wpisuje się w kanony takiego łowienia ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Powie mi ktoś które z blanków spinningowych MHX ogarną tak do 20g łącznej masy przynęty oraz do dajmy na to 40g (chodzi o podbicie gumy). Mam jedną wędkę na MHXie i bardzo mi pasuje pod Okonia. Jest jak dla mnie bardzo czuła i ma odpowiednią szybkość zacięcia oraz progresywne ugięcie. Teraz mam plany na zbudowanie czegoś pod Sandacza, Szczupaka na lekko i jakiegoś mocniejszego kija na duże gumy.

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Witam.

Zastanawiam się jaki blank z serii MHX wybrać.

Łowić zamierzam gumami 2"/3" z główka 2-6g. Do tego obrotowka 0-2 oraz niewielkie woblerki. Nastawiam się głównie na okonie, ale wypad na klenia/jazia też jak najbardziej wchodzi w grę. Dodam, że chciałbym spróbować czasem drop shota. Łowił będę w warcie z średnim uciagiem a poza tym wody pzw w mojej okolicy (głębsze glinianki, płytsze stawy też się znajdą).

Upatrzyłem sobie dwa blanki MHX S871-2 2-6lb oraz MHX S842-2 4-8lb.

Sporo informacji w internecie, ale jakoś nie umiem się zdecydować. Ten s871 ma akcje med-fast a s842 akcje fast.

Proszę o pomoc w wyborze

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

• 5 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...

Też się nad tym zastanawiałem ostatnio, bo przymierzam się do ukręcenia dwóch kijów na blankach ST1141 i ST1143. Szukam też ich krótkich odpowiedników na łódkę, ale na razie jeszcze nie pytam, bo nie przeczytałem całego wątku.

ST1141 nie znam, ale miałem kij na blanku ST1143 i było to doskonałe narzędzie do rzecznego łowienia wszelkich drapieżników, bardzo dobra czułość blanku, piękne ugięcie, świetna amortyzacja. Pozbyłem się w przypływie szaleństwa i do dziś nie znalazłem nic równie dobrego.

ST1141 nie znam, ale miałem kij na blanku ST1143 i było to doskonałe narzędzie do rzecznego łowienia wszelkich drapieżników, bardzo dobra czułość blanku, piękne ugięcie, świetna amortyzacja. Pozbyłem się w przypływie szaleństwa i do dziś nie znalazłem nic równie dobrego.

No i to jest opinia, na którą liczyłem :D W jakim charakterze go używałeś? Ja go rozważam jako długi uniwersał do woblerów, wahadłówek i obrotówek. Na karpiowate z przelewów i raf.