Skocz do zawartości

BLANKI MHX

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dolny cw w blankach ST1024F-MHX

ST1084F-MHX

ST1144F-MHX

Czyli 10 gr, będzie na kiju wyczuwalny. np predator 7cm + 10 gr główka

Moje pytanie do użytkowników w/w kijów: jak ciężką główkę można komfortowo nimi dźwignąć? Machałem na sucho dłuższym modelem i odniosłem wrażenie że 30 gram to absolutnie górna granica (w stosunku do opisu 42gr)?

A może ma to już ktoś we Wrocławiu?

No i problem koledzy nie wiecie czy można zmówić samą górną część blanku. Zona właśnie dzisiaj skróciła mi kija (głupio zasbrzmiało ale bez aluzji :mellow:) o jakieś 30-40 cm (strzał klapą od samochodu ) Kij MHX P903-2 jak powiedział Franc z Psów one nie są złe on e są... :angry: Dodam że blank skończyłem zbroić w zeszłym tygodniu to miał być pierwszy test.

Dzięki nie zdążyłem nawet wstawić fot kija :mellow: . Górna granica na moje oko ok 20g dalej już bym się bał chociaż komfort tak jak w opisie do 14 da się przeciążyć ale prowadzenie gumy raczej mało ciekawe, na mój gust przy 17g szczyt poddaje się już za bardzo (może tak ma być ale nie w moim typie).

Panowie ma ktoś może SJ9000-2-MHX bo zamierzam niedługo takiego sobie ukręcić.Wiem już co nieco po rozmowie z panem Sergiuszem i po przeczytaniu postów w tym wątku.Friko pisałeś że testowałeś go może powiesz coś więcej o nim.Czy przy 3g plus paproch na dłuższym dystansie jest jakieś czucie przynęty?Może ma ktoś jakieś foty z ugięciem?Jak zamówie wszystkie komponenty to napewno zamieszcze foto relacje z budowy i ugięcia a to już NIEDŁUUUUUUUUUUGO :mellow:

To w takim razie 5+2cale powinno być już chyba ok?Troche dziwne te opisy cw bo np. HS9600-2-MHX powinien być troche mocniejszy a kolega @woblerwz pisze że 3,5g + gumka to pełen komfort.To jak to jest z tym że ciut słabszy kij nie będzie dobrze przenosił sygnalizacji szczytówki z takim samym ciężarem przynęty :unsure:

IMO Ten kij nie nada się do łowienia okoni w wodzie stojącej. To jest dość mocny sprzęt. Może inaczej będzie to wyglądać w dużych rzekach, nie będę polemizował. Trochę jeziorowych okoni już w życiu złowiłem, miałem kij na tym blanku i uważam go za zbyt mocny na okonie, osobiście używam żyłki. W toni stojącej wody, gdzie raczej trudno znaleźć zaczepy, kij nie musi posiadać tak dużej mocy a spolegliwość po zacięciu ryby jest wręcz wskazana (przy okoniu wiadomo z jakich względów). Nie wiem czemu sporo ludzi tak się upiera na ten blank? mi on bardziej kojarzy się z łowieniem średnich bassów na woblery.

Rozumiem że piszesz o SJ9000-2 bo jeśli tak to ja chce go używać do sandała na lekko a i nie ukrywam że chciałem go także do połowu okonia.Koledzy piszą że za mocny na okonia małe będą się odbijać. To w takim wypadku jeszcze bardziej go chce będzie od razu selekcjonował rybki :lol:

Panowie ma ktoś może SJ9000-2-MHX bo zamierzam niedługo takiego sobie ukręcić.Wiem już co nieco po rozmowie z panem Sergiuszem i po przeczytaniu postów w tym wątku.Friko pisałeś że testowałeś go może powiesz coś więcej o nim.Czy przy 3g plus paproch na dłuższym dystansie jest jakieś czucie przynęty?Może ma ktoś jakieś foty z ugięciem?Jak zamówie wszystkie komponenty to napewno zamieszcze foto relacje z budowy i ugięcia a to już NIEDŁUUUUUUUUUUGO :mellow:

Witam. Podłączam się do zapytania. Jeżeli ma ktoś zdjęcia pokazujące ugięcie tego blanku pod obciążeniem, bardzo byłbym wdzięczny.

Hej znawcy używa ktoś blanku MB844-2-MHX jak tam z parametrami?

Z opisu wynika że te 28 gram to mało przy 12-20lbs kiju.

Obecnie mam Dragon hm62 speed cast do 18 gram i jest trochę za miękki. Szukam coś bardziej medium głównie pod szczukapa ale nie pałowatego do 30 gram. Jest jeszcze ten MB843-2-MHX do 21 gram.

MB 843-2

Blank wybrałem patrząc na jego wymiary, 15mm w dolniku i 2mm w szczytówce jakoś mi pod mag bassa do jakiego się przyzwyczaiłem nie pasowało. Faktycznie różni się od najbardziej znanych u nas Batsonów, różnice nie są powalające ale dają się zauważyć. Czy na plus czy na minus, raczej ani jedno ani drugie. Dolnik ma nieco mniejszą średnicę, szczytówka także jest nieco cieńsza niż w odpowiadających mu modelach 17 lb. Mniejsza jest także masa blanku. A jaki jest ten model MHX-a? Po prostu fajny, szczytówka wydaje mi się ciut bardziej czuła niż w odpowiadających modelach Batsona, różnica minimalna. A reszta, 10g +4” kopyto to już jest komfortowy zestaw , po drodze do góry wszelkie kombinacje ołowiano –gumowe a na górze skończyłem na 52 gramach masy przynęty, nie żebym kij przeciążał. Całkiem komfortowo łowiło mi się tym ciężarem. Do koguta, sporych główek czy też sporych gum kijek pasuje jak ulał. Pod obciążeniem – symulowany hol gnie się raczej równomiernie , moc przyrasta stopniowo i nie da się ukryć dosyć szybko. Jakoś łatwiej mi się wyginało dolniki innych 17-sto funtówek. Co jest w nim fajnego – wyważenie, krótka rękojeść i jest fajnie wyważony.

9 strona tego wątku, opis Kolegi @woblerwz. Jakaś fotka też jest

Pozdrawiam

Grzesiek

Hej znawcy używa ktoś blanku MB844-2-MHX jak tam z parametrami?

Z opisu wynika że te 28 gram to mało przy 12-20lbs kiju.

Obecnie mam Dragon hm62 speed cast do 18 gram i jest trochę za miękki. Szukam coś bardziej medium głównie pod szczukapa ale nie pałowatego do 30 gram. Jest jeszcze ten MB843-2-MHX do 21 gram.

Robiłem kijek w cascie na tym blanku dla kolegi. Ładnie się gnie. Mniej szczytowy niż MB845/IMB845 oraz MB785/IMB785 Batsona, mniej kołowy niż CB70H. 50-60g lata z niego na miękko. O oczko lżejszy niż wspomniane 845/785 – bardziej zbliżony do 784. Odnoszę do ww. kijków, bo ich używałem. Jak ma być do 30g, to ja bym celował w lżejszy model MB-MHX.

MHX MB843-2 to bardzo ciekawy kijek, lekki, czuły, dobrze wyważony, 30 gram poleci z niego spokojnie. Moim zdaniem jest to bardzo uniwersalny wybór na łodkę do średnio-cięzkiego łowienia, powinien sprawdzić się zarówno przy szczupaku jak i przy sandaczu.

posiadam tego MHX MB843-2 obecnie na sprzedaż. Spokojnie obsłuży przynęty w zakresie 10g-30g plus 3 guma, koguty w podobnych gramaturze. Ugięcie szczytowe, choć odpowiednie ryby potrafią wygiąć go pod sam dolnik :mellow:. Sandacz 80cm nie zrobił na nim większego wrażenia. Tak jak pisał @Friko to taki uniwersalny kij na łódkę.

Witam.

Panowie czy blank ST1142-MHX to dobry pomysł na zbudowanie wędki pod klenia, jazia i jako przyłów częstego bolenia.

Preferuję wędki o akcji szczytowej X-Fast, których szczytówki podczas pracy woblerka 2-5cm (2-5g) w średnim wiślanym prądzie nie gną się zbytnio.

I czy ten blank da radę poprowadzić jako max. np. Thrila 7cm/12g tak by szczytówka nie wariowała i czy ma odpowiednią siłę by wykonać udane zacięcie takim woblerem?

Jeśli ma ktoś wiedzę na ten temat proszę o odpowiedź :D