Skocz do zawartości

PZW Okręg Rzeszów - zakaz brodzenia, zerwane porozumienia

apioo

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli tak na niektórych wodach łodzi używać można a brodzić już nie ,gratulacje dla PZW szczyt idiotyzmu.

Swoją drogą ciekawy jestem jak będą wyłapywali brodzących czy statystyczny pan Kazio w butach filcowych stojący w wodzie po kostki to brodzenie czy dopiero w wodzie po jaja zacznie się brodzenie.

• Like 2

Nie długo szanowne władze wprowadzą zakaz wędkowania :D i podniosą składki,w PZW jest to możliwe :D

W tym kraju wszystko jest możliwe ;) .

Był kiedyś taki przepis , że państwo polskie sprzedawało ziemię orną tylko tym, którzy mieli wykształcenie rolnicze , a do zaocznych szkół rolniczych przyjmowano tylko tych , którzy posiadali ziemię orną :o :P .

• Like 4

Pytanie czy jest jakaś szansa, żeby obowiązujące już na 2016 rok przepisy odkręcić?

Oczywiście, że jest. 

Jest to prawo uchwalone przez człowieka i człowiek może to prawo uchylić/zmienić. I na żadną siłę wyższą nie trzeba tu czekać tylko bombardować ZO w Rzeszowie mejlami z żądaniem zmian.

Edyt: Widzę, że jednocześnie pisaliśmy. Tylko ja troszkę wolniej ;)

Są to rozwiązania uzupełniające się. Naciski mogą (powinny) płynąć od kół, jak i od szeregowych wędkarzy. Pamiętać też warto, że w przyszłym roku są wybory B)

• Like 1

Jutro wrzucę skan, na dziś zacytuje ze strony nr 2, czwarty punkt na tej stronie:

"ZASADY OGÓLNE DOTYCZĄCE POŁOWU RYB NA WSZYSTKICH WODACH OKRĘGU

-zakaz brodzenia i kąpieli poza miejscami wyznaczonymi na kąpieliska"

Może ma być zakaz brodzenia W MIEJSCACH WYZNACzONYCH DO KĄPIELI ?

Może to błąd w tekście .... tego życzę miszkancom Rzeszowa

• Like 1

Zainteresowani powinni napisać do " Wędkarskiego Świata " - jest tam dział  zajmujący się prawna stroną  w rozpatrywaniu " tego typu " zapisów - z prośbą o pomoc .

Czyli zgodnie z tym zapisem , wędkarz wchodzący do wody (aby zarzucić zestaw np spławik ) -podlega karze - brodzi  .

To jest (nie wiem nawet jakich mam słów użyć) totalna paranoja !!  -albo Zarząd Koła działa na szkodę wędkarzy .

Może im chodziło o zakaz bredzenia ?

Chociaż , pewnie dla was (wędkarzy tam łowiących  ) to nie jest wcale śmieszne.

Edytowane przez JACOB01

Może ma być zakaz brodzenia W MIEJSCACH WYZNACzONYCH DO KĄPIELI ?

Może to błąd w tekście .... tego życzę miszkancom Rzeszowa

I ja myślałem że może to błąd w interpretacji . Cała sprawa mnie mocno zdumiała ,sprawdziłem i stoi jak byk -zakaz brodzenia i kąpieli poza miejscami wyznaczonymi na kąpieliska"   :wacko: 

Obserwując górskie rzeki  (np: górny Dunajec,Poprad) zauważyłem,że tabuny

brodzących skutecznie zadeptują każdy centymetr dna. Praktycznie wszystkie

płycizny będące ostoją narybku są zniszczone buciorami.

Skoro z różnych powodów nie można zmniejszyć presji na szczególnie atrakcyjnych odcinkach, to taki zakaz

może choć odrobinę poprawić stan dna górskich rzek. Nie wszędzie da się zamoczyć ciężką nimfę.  :)  :D

• Like 5

Każdy zakaz ma swoich przeciwników jak i grono przyklaskujacych .Jednym nie pasuje , ze ktoś łowi z pływadła innym ze wywozi zestawy gruntowe a jeszcze innym brodzenie przeszkadza .

Nigdy nie zadowolimy 100% ogółu .

Ale szkoda ze nie wprowadzili tego koło mnie .

Domyślam się , ze będę w zdecydowanej mniejszości, Ale jak dla mnie brawo PZW

• Like 1

Podejrzewam Panie Antoni ,

że wprowadzenie tego typu ograniczenia było wbrew woli  większości wędkarzy i wbrew jakiejkolwiek logice wędkarskiej.

Czy zatem jakieś widzimisię kilku -decyduje o większości.

Na pewno należy rozliczyć towarzystwo w następnych wyborach .

A teraz walczyć o swoje .

Możliwość wejścia do wody przez wędkarza w celu uprawiania przez niego własnego  hobby jest tak oczywista i naturalna -że zarząd w tym przypadku strzelił sobie w stopę -i działa na szkodę wędkarzy .

A z tym są  związane określone konsekwencje wobec takiego zarządu . 

Edytowane przez JACOB01

Obserwując górskie rzeki  (np: górny Dunajec,Poprad) zauważyłem,że tabuny

brodzących skutecznie zadeptują każdy centymetr dna. Praktycznie wszystkie

płycizny będące ostoją narybku są zniszczone buciorami.

Skoro z różnych powodów nie można zmniejszyć presji na szczególnie atrakcyjnych odcinkach, to taki zakaz

może choć odrobinę poprawić stan dna górskich rzek. Nie wszędzie da się zamoczyć ciężką nimfę.  :)  :D

Presja ! Jaka presja ? wystarczy pojechać na San odcinek poniżej OSa , wędkarz na wędkarzu ,wszyscy łowią i rybom to jakoś nie przeszkadza . Jest ich w piernik dzięki realnym działaniom gospodarza a nie głupawym zakazom.

• Like 3

Cóż złego w brodzeniu? Łowiłeś kiedyś w ten sposób? Na spinning? Na muchę?

Trochę wkurza mnie tylko jak trzcinowiska wokół bajorek koło mnie sa nagminnie zadeptywane bo co 5 metrów trza zrobić dostęp do wody ,
Poza tym nic do tego nie mam i nigdy tak nie lowilem .

Podejrzewam Panie Antoni ,
że wprowadzenie tego typu ograniczenia było wbrew woli większości wędkarzy i wbrew jakiejkolwiek logice wędkarskiej.

Czy zatem jakieś widzimisię kilku -decyduje o większości.
Na pewno należy rozliczyć towarzystwo w następnych wyborach .
A teraz walczyć o swoje .

Zgadzam się z kolega całkowicie ze jest to kolejny idiotyzm PZW .
Nie lowie w ten sposób i tylko dlatego mnie to nie rusza , ale tak jak mówiłem wkurza mnie niszczenie trzcinowisk przez ludzi w spodnio butach .
Cieżko wytłumaczyć głupie zakazy PZW a jest ich w brud .

Najgorsze jest to ze zakazy PZW nie dotyczą wszystkich co można zobaczyć pływając po zalewie czorsztynskim .

Czy zwykły zjadacz chleba może sobie pozwolić na to co Pan Jacek Kolendowicz ,który wrzuca do sieci jak pływają po strefie ciszy na silniku spalinowym .

Uważam , ze takie zachowania sa nie w porządku i powinny być z tego wyciągane konsekwencje .