Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde ....bo na zadziorze zrobiłem .... i teraz kurde nie wiem ..dyskwalifikacja, czy co.

Zadziora sie pozbyłem w pain'cie ....ale niesmak pozostał :/

A do tego nie doczytałem regulaminu ... i wstawiłem chyba 8 czy 9 muche która ukrecilem ... bo wczesnejsze wstyd było ...

Wszystko ok. Spokojnie, najważniejszy luzik. Ważne jest obserwowane i wyciąganie wniosków. Moja to też była z piąta albo i szósta. Poprzednie to próby. Nawiązałem pierwszą krytycznie na nią zerknąłem i ... wiedziałem co poprawić. Kolejna i kolejna a ... ostatnia byłem w miarę zadowolony. Jeszcze będę ją powtarzał bo jutro polecę do jakiegoś sklepiku i te szczypczyki kupię - trudno się operuje bez nich :) ... moi pacjenci schodzą :) po takich operacjach :)

• Like 1

To ja też podsumuje swoje wypociny. 

Generalnie łatwa mucha ale dla początkujących takich jak ja wiele problemów. 

Największy problem z ładną jeżynką - im mniejszy hak tym gorzej to wygląda.

Drugi problem to korpus z kruchego pawia - tutaj przeszedłem na nawijanie pawia na nitkę przed okręcaniem i tak jak by lepiej. Do tego w większości swoich much okręcałem cienkim drucikiem na koniec. Kruchość muchy wyszła po pierwszych rybkach złowionych i stąd te modyfikacje. 

Poniżej kilka moich sztuk mokrych i nimfek z główkami. Te pierwsze trochę gorsze te późniejsze trochę lepsze. 

Teraz czekam na drugą muchę :)

post-50928-0-98633800-1455483127_thumb.jpg

post-50928-0-80546400-1455483139_thumb.jpg

• Like 8

@siatkaz normalnie serce rośnie jak obserwuję takie wpisy i takie zdjęcie!!!! Piękny zbiór red tagów, testy, wnioski i dzielisz się tym z nami. Świetnie! Dziękuję!

Jutro kolejna muszka. Bardzo fajna i dająca niesamowite pole do różnych kombinacji kolorystycznych. Jesteśmy w blokach startowych, gotowi.

Zawsze miałem problem z zadaniami domowymi, ale coś tam rano spadło z imadła.

Pawia, praktycznie zawsze skręcam z nicią bo nic tak nie irytuje (wk.....) nad wodą jak mucha która się rozleci w ostatnich 5 minutach łowienia i trzeba nową, na haku 18, zawiązać tuż przed zmrokiem lub niemalże po ciemku :-)

tomaszek11

post-51013-0-37038500-1455534038_thumb.jpg

post-51013-0-38231200-1455534079_thumb.jpg

Edytowane przez tomaszek11
  • Like 4

Jak już masz przywiązane 2-3 promienie do haka to staram się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym skręcić wszystko razem. Wygląda to niemalże jak mocowanie dubbingu do nici ale skręca się tylko w jedną stronę trzymając na wysokości końców promieni pawia. Jak się trochę zniszczą to nic, bo i tak końce obcinasz. Można to robić delikatnie "zawijając" promienie wokół nici ale większego wpływu na estetykę to nie ma a muchy i tak łowią.

Ważne, trzeba skręcać w tą stronę w którą owijasz nicią hak, żeby potem przy owijaniu haka, nicią skręconą z promieniami wszystko nie miało chęci do rozkręcania się, bo robi się bałagan na trzonku.

Nie wiem czy to jest zrozumiałe, starałem się....

tomaszek11

• Like 4

Przepraszam, za kilkudniowy brak obecności w szkole, wybaczcie - Rybomania. Miałem okazję spotkać się w Poznaniu oko w oko z wieloma szkółkowiczami, a przy okazji coś podpowiedzieć, doradzić i usłyszeć co Wy sądzicie o tej inicjatywie i czego oczekujecie. Dziękuję za odwiedzenie stoiska Sztuki Łowienia i Salar.pl.

Zdobyłem lepszego pawia i 100% kurę na jeżynkę, dwa red tagi z dzisiejszej nocy :) jeden ma ogonek z włóczki drugi z czerwonego marabuta. Nie ukrywam, że mam nadzieje zaliczyć klasę "red Tag" tą parką. Pozdrawiam 

Brawo, mucha zaliczona z wyróżnieniem. Widać progres.

Hej,

Moja muszka, jeżynka i główka pozostawia jeszcze wiele do życzenia ale chciałem już się "czymś" podzielić

attachicon.gifred tag v.jpg

Darek

Darek, jak na pierwsze muchy szkółkowe jest całkiem udany, a pomyśl, że pod koniec szkółki to co teraz trudne będzie w małym palcu. Wiesz, trzeba zawiązać pierwsze 100 much (byle starannie) a potem to już z górki.

Uwaga - tunning szczypczyków! 

Bardzo prostym patentem na poprawę trzymania piórek i nie urywania stosin i promieni przez szczęki szczypczyków (zwłaszcza w najprostszych modelach) jest nasunięcie na nie kawałeczka gumowego wężyka z jednej strony. Wówczas piórko trzymane jest bardziej miękko, a metal nie działa tak niszcząco na promienie i stosinę.

Polecam!

Mój znajomy oklejał jedną szczękę szczypczyków zwykłą naklejką-cenówką i twierdził, że też jest lepiej niż przy pracy z gołym metalem.

Spróbujcie, chyba, że macie szczypce z gumką (jak Remek) lub inne dobre patenty.

• Like 5

Przyszedł czas i na mnie.

Materiały jeszcze nie dotarły ale coś tak do kupy skleciłem ;) .

Ogonek jedwab.

Hak Wizard 10 ( kiełżowy) taki tylko miałem.

3 promienie pawia.

Nić czarna 6/0

Jeżynka nie wiem czy kura czy kogut bo kupiona bez opisu na targach.

Zdjęcia trochę się poprzewracały.

post-51483-0-87533700-1455613031_thumb.jpg

post-51483-0-46067000-1455613044_thumb.jpg

post-51483-0-36846100-1455613058_thumb.jpg

• Like 3

• Dodaj nową pozycję...