Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to zrobiłem, całkowicie samodzielnie, swoją pierwszą muchę.

Niby mam całą kupę materiałów, ale czerwonej włóczki nie miałem. Jest pomarańczowa.

Nie mam też jeszcze imadła, ale już widzę, że bez tego ani rusz. To co jest na zdjęciu, to prowizorka. Nie polecam, haczyk jest za słabo trzymany, rusza się na wszystkie strony.

Moje "stanowisko"

post-58029-0-56009600-1455832820_thumb.jpg

Początek, to była ta łatwiejsza część

post-58029-0-18932500-1455832821_thumb.jpg

Zanim zrobiłem jeżynkę, zużyłem z 10 piórek. Jeżynka za cholerę nie chciała  się trzymać haczyka. Piórko działało jak sprężyna.

Jeśli nie sprawiło by to problemu, prosiłbym o jakąś instrukcję na temat mocowania piórek (jeżynek, skrzydełek) do haków. o ile początek jest łatwy, to zakończenie już niekoniecznie.

Tak mi to wyszło

post-58029-0-63765700-1455832821_thumb.jpg

• Like 3

Durzy - ambitnie podszedłeś do tematu. Sam swoje pierwsze muszki próbowałem kręcić bez imadła, lub w zwykłym imadle warsztatowym, nie miałem nawijarki, ani szczypczyków do jeżynki. Niestety, wtedy te towary nie były łatwo dostępne,a internet nie istniał. (aż ciężko sobie wyobrazić)

Co ciekawe Twój finalny rezultat jest całkiem niezły.

Kup jakiekolwiek imadło - ceny od 16 zł w górę, a zobaczysz, że komfort pracy wzrośnie.

Rzuć okiem na filmiki szkółkowe - znajdziesz kilka podpowiedzi.

elefant68 - trudno mi ocenić bo:

- hak kiełżowy nie nadaje się do klasycznego Red Taga, muszka zawsze wygląda wtedy kiełżowo...

- na zdjęciach muchy są mało wyraźne, stanowią mały element zdjęcia.

Jak dasz radę spróbuj na innym haczyku, z prostym trzonkiem.

• Dodaj nową pozycję...