Skocz do zawartości

Dobry sznurek do rolki

Gość Trevor

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...

Posiadam wędkę muchowa #9 9', czasem trafiają się trudne warunki do rzutu z nad glowy. W takim wypadku jaki sznur najlepiej sprawdził by się do rzutów rolowanych? Chodzi mi o klasę sznura i właściwości głowicy.

Jeszcze jedno pytanie, do rolki lepszy jest kij szybki czy raczej wolniejszy? Szczytowy czy o głębszym ugięciu?

Posiadam wędkę muchowa #9 9', czasem trafiają się trudne warunki do rzutu z nad glowy. W takim wypadku jaki sznur najlepiej sprawdził by się do rzutów rolowanych? Chodzi mi o klasę sznura i właściwości głowicy.

Jeszcze jedno pytanie, do rolki lepszy jest kij szybki czy raczej wolniejszy? Szczytowy czy o głębszym ugięciu?

Opisz może szerzej okoliczności połowu. Klasa wędki i jej długość sugerują zestaw w rozmiarze szczupakowym więc jednoręcznie rzuty rolowane takim rozmiarem to raczej trudny temat. Po pierwsze, wędki w tej klasie to przeważnie sztywniejsze pały a do rolki potrzeba głębszego ugięcia. Po drugie, zapewne muchy też są słusznych rozmiarów co jeszcze bardziej utrudnia. Mówiąc krótko - wg mnie bardzo trudny temat, ale gdybyś jednak uparł się to ja bym zamiast klasycznej rolki raczej polecał coś w rodzaju jednoręcznego, dynamicznego speya z krótką, skagitową, ciężką głowicą na poziomie 450-500 grain . Niemniej, przy tej klasie zestawu słabo to widzę w wykonaniu SH.

• Like 1

Możesz zaryzykować i spróbować z tym patentem z linku poniżej ale kiepsko to widzę podobnie jak napisał kol. mart123. Niby w opisie napisali, że "ciężki streamer przestaje być problemem" i jakoś nie wyobrażam sobie wyrwania 25cm muchy z wody ale mogę się mylić i sam jestem ciekawy czy dałoby radę

http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/linki_sh/456-tactical_skagit.html

• Like 1

Możesz zaryzykować i spróbować z tym patentem z linku poniżej

Nie bardzo. Jak już ryzykować to 450-500 grain dla kija #9 a te "patenty" kończą się na 330. Im dłużej o tym myślę, tym mniej wykonalne wydaje mi się rolkowanie/speyowanie SH zestawem szczupakowym. Nie mówię o szarpaninie czy ciapaniu po wodzie na odległość głowicy ale przyjemne, eleganckie i technicznie poprawne posługiwanie się takim zestawem. Jak już to rozważyłbym ciężki, klasyczny skagit DH z głowicami +500 grain typu iflight z zastosowaniem różnych tipów. 

• Like 1

Do SH w #9 to chyba nie użyłbym więcej niż 350-375... Do #8 mam 300grain OPST i momentami wydaje się ciut ciężko. Do szczupakowych much to taki speyowy spinning - bez tipa czy Polyleadera, kotwica z muchy i od biedy da się ciapnąć 20cm wróblem. DH #8 i 600grain iFlight, też bez tipa - kotwica z części intermedialnej głowicy - spokojnie bez wysiłku nosi 25-30cm kurczaki.  Niby głowica za ciężka do kija, ale mniejsza pętla, wykorzystanie części intermediate jako kotwicy realnie "zmniejsza" wagę i pasuje do kija.

• Like 1