venom_666 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 https://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_USAMyslę ze to jednak nie chińszczyzna ani koreaniec, bo mogliby mieć ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Posiadam wędkę muchowa #9 9', czasem trafiają się trudne warunki do rzutu z nad glowy. W takim wypadku jaki sznur najlepiej sprawdził by się do rzutów rolowanych? Chodzi mi o klasę sznura i właściwości głowicy.Jeszcze jedno pytanie, do rolki lepszy jest kij szybki czy raczej wolniejszy? Szczytowy czy o głębszym ugięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Posiadam wędkę muchowa #9 9', czasem trafiają się trudne warunki do rzutu z nad glowy. W takim wypadku jaki sznur najlepiej sprawdził by się do rzutów rolowanych? Chodzi mi o klasę sznura i właściwości głowicy.Jeszcze jedno pytanie, do rolki lepszy jest kij szybki czy raczej wolniejszy? Szczytowy czy o głębszym ugięciu? Opisz może szerzej okoliczności połowu. Klasa wędki i jej długość sugerują zestaw w rozmiarze szczupakowym więc jednoręcznie rzuty rolowane takim rozmiarem to raczej trudny temat. Po pierwsze, wędki w tej klasie to przeważnie sztywniejsze pały a do rolki potrzeba głębszego ugięcia. Po drugie, zapewne muchy też są słusznych rozmiarów co jeszcze bardziej utrudnia. Mówiąc krótko - wg mnie bardzo trudny temat, ale gdybyś jednak uparł się to ja bym zamiast klasycznej rolki raczej polecał coś w rodzaju jednoręcznego, dynamicznego speya z krótką, skagitową, ciężką głowicą na poziomie 450-500 grain . Niemniej, przy tej klasie zestawu słabo to widzę w wykonaniu SH. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Tak sprzęt szczupakowy, co do much to przy rzutach rolowanych zmniejszę rozmiar przynęt.Wędka którą mam jest może i szybka ale ugięci ma dość głębokie.A warunki? Rzeki mazowsza. 15-25m gdzie nie zawszę da się brodzić, a często za plecami drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Cieśliński Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Możesz zaryzykować i spróbować z tym patentem z linku poniżej ale kiepsko to widzę podobnie jak napisał kol. mart123. Niby w opisie napisali, że "ciężki streamer przestaje być problemem" i jakoś nie wyobrażam sobie wyrwania 25cm muchy z wody ale mogę się mylić i sam jestem ciekawy czy dałoby radę http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/linki_sh/456-tactical_skagit.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Możesz zaryzykować i spróbować z tym patentem z linku poniżej Nie bardzo. Jak już ryzykować to 450-500 grain dla kija #9 a te "patenty" kończą się na 330. Im dłużej o tym myślę, tym mniej wykonalne wydaje mi się rolkowanie/speyowanie SH zestawem szczupakowym. Nie mówię o szarpaninie czy ciapaniu po wodzie na odległość głowicy ale przyjemne, eleganckie i technicznie poprawne posługiwanie się takim zestawem. Jak już to rozważyłbym ciężki, klasyczny skagit DH z głowicami +500 grain typu iflight z zastosowaniem różnych tipów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Do SH w #9 to chyba nie użyłbym więcej niż 350-375... Do #8 mam 300grain OPST i momentami wydaje się ciut ciężko. Do szczupakowych much to taki speyowy spinning - bez tipa czy Polyleadera, kotwica z muchy i od biedy da się ciapnąć 20cm wróblem. DH #8 i 600grain iFlight, też bez tipa - kotwica z części intermedialnej głowicy - spokojnie bez wysiłku nosi 25-30cm kurczaki. Niby głowica za ciężka do kija, ale mniejsza pętla, wykorzystanie części intermediate jako kotwicy realnie "zmniejsza" wagę i pasuje do kija. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Do SH w #9 to chyba nie użyłbym więcej niż 350-375... Ja pisałem, że 450-500 to do rzutów kotwiczonych czy innych rolek kijem w klasie #9. Do 9-tki i normalnych rzutów znad głowy używam Pike'a 400 grain i jest zestaw hula 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 No ja pisałem o kotwiczonych jak sie chyba zorientowałeś po OPST ☺Przy tak krótkich głowicach to i tak cala głowica ładuje kij ????Nie ma wiec potrzeby dokladania kolejnych grainow ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam.Rolka w kabłąku jest najlepsza do takich przynęt o jakich mowa ... mogą być nawet dowolnie większe Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam.Rolka w kabłąku jest najlepsza do takich przynęt o jakich mowa ... mogą być nawet dowolnie większe Pozdrawiam. :D Jo, najlepiej w kabłąku Stelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 :D Jo, najlepiej w kabłąku Stelli Ale Stella jest do ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ale Stella jest do ... jak każda, tfu, tfuuu "korba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Gadamy o sznurku do rolki a nie rolce do sznurka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 jak każda, tfu, tfuuu "korba" sam jesteś korba Korba jest cacy, Stella jest do d..............................., ale mucha rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi