Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam Panowie i mam prośbę szczególnie do posiadaczy  tych kijów , a mianowicie co sadzicie o następujących wędkach 1   COMPOSITE DEVELOPMENS Blue Rapid   długość 3.0m c.w.7-28gr linka 8-18lb    .2 MATAGI   TR96 SILKY .Celem jest łowienie brodząc   Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc Grzegorz 

Edytowane przez GREK

• 0

Dół - to co w wodzie.

Buty do brodzenia -  z podeszwą filc na kamienie, z podeszwą gumową na pozostałe podłoża.

Skarpety: z domieszką włókien sztucznych(odciągają wilgoć), wełniane(grzeją),neoprenowa.

Bielizna termiczna, polar 100, polar 200/300, śpiochy typu tex/ neopreny przynajmniej 5mm grubości,

Góra - to co nad wodą.

Bielizna termiczna, polar 100, polar 200/300, szczelna (w mankietach rękawów wstawki neoprenowe) kurtka do brodzenia o rozmiar większa od normalnie noszonej.

Okulary na nos.

Czapka na głową - polar 200 lub gdy jest cieplej czapka z daszkiem.

Edytowane przez vako
  • Like 3

• 0

Chłopaki, a powiedzcie mi jak wy się ubieracie, żeby kilka godzin wytrzymać w takiej zimnej wodzie? Ile warstw, neopren, goretex, ile par skarpet, itd?

Przy obecnych temperaturach da się spokojnie wystać w wodzie w spodniobutach oddychających

- spdniobuty neoprenowe 4-5 mm neoprenu...

Ja stosuję oddychacze i da się spokojnie wystać... dla mnie to wygodniejsze i mniej krępuje ruchy...

- spodnio-buty oddychające z zintegrowana skarpetą neoprenową

- buty do brodzenia

- skarpetka podstawowa (dobrze jak odprowadza wilgoć )

- skarpety wełniane lub z dodatkiem merynosa

- bielizna termiczna

- na dole - spodnie polar 100 , ocieplacz polarowy (krój śpiochy - polar 200 ) - ewentualnie gdy jest mega zimno zakładam spodnie polarowe o gramaturze 500.

- góra - polar 100 , gruby softshell , kurtka do brodzenia...

- czapka wełna lub gruby polar gdy jest chłodniej lub z daszkiem w ciepłe dni.

- komin typu Buff ( może służyć jako szalik lub uzupełnienie czapki z daszkiem )

Co ważne kurtka musi mieć kaptur i żeby  dało się go zapiąć wysoko pod szyją  ( pomaga i jest to niezastąpione podczas łowienia w wietrzne dni i gdy trzeba ,,przeskakiwać'' fale lub obracać się i przyjmować falę na plecy )

Również bardzo dobrą rzeczą są neoprenowe ściągacze mankietów w kurtce .... nie pije się wówczas wody do rękawa ....

Wskazanym dodatkiem również są rękawiczki , ja użytkuję zwykłe Dragona  z obciętymi 3 palcami - spód neopren - góra polar

Okulary jak najbardziej tak.

Nie zapomnij również o termosie z ciepłym płynem.

Łowisz 2-3 godzinki , krótka przerwa na rozgrzanie na brzegu i z powrotem do wody...

post-49627-0-01169900-1459324359_thumb.jpg

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 8

• 0

Chłopaki, a powiedzcie mi jak wy się ubieracie, żeby kilka godzin wytrzymać w takiej zimnej wodzie? Ile warstw, neopren, goretex, ile par skarpet, itd?

Dół w zależności od temperatury wody/pory roku - 1-2 pary skarpet, bielizna termo lub kalesony z moikro polaru, spodniobuty neoprenowe takie: http://www.cabelas.com/catalog/product.jsp?productId=722709&destination=/catalog/browse/mens-waist-high-waders/_/N-1101199/Ns-CATEGORY_SEQ_104107680 i można stać cały dzień.

Góra - t-shirt, bluza z mikro polaru, bluza polarowa, kurtka do brodzenia, na głowie czapka z polaru (zima) lub czapka z daszkiem wiosna/jesień.

• Like 4

• 0

Norweskie sreberko z brudnej wody na swoją blaszkę, która patrząc na wszystkie firmowe blachy trociowe moim zdaniem łamie stereotyp klasycznej smukłej wahadłówki. Co ciekawe na tą przynętę złowiłem swoje największe srebrniaki. Ciekawi mnie jednak temat brudnej (trąconej) wody. Tutaj gdzie łowię, niemal zawsze schodziłem na zero. Nie widać wtedy spławów, tak więc ryby chyba odchodzą daleko lub głęboko w poszukiwaniu czystej wody. Dzisiaj jedno branie, tak więc wyjątek potwierdza regułę. Jak byłem ostatnio w Międzyzdrojach miejscowy stwierdził, że woda straszny syf i ryb nie będzie. I nie było, jednak wtedy była dużo czystsza woda niż ja miałem dzisiaj. Macie jakieś zdanie na ten temat?

Pozdrawiam!

DSCN1599_zpszhwlxshm.jpg

DSCN1597_zpsnwa6v3tf.jpg

• Like 8

• 0

Wydaje mi się, że brudna woda może przeszkadzać nie tyle trociom, co tubisom i dobijakom. Dlaczego - nie mam pojęcia. Może ich skrzela są bardziej wrażliwe na zanieczyszczenia. A może wcale nie chodzi o to, że przeszkadza, tylko po prostu w zanieczyszczonej wodzie drobnica czuje się bezpieczniej i nie jest zmuszona do przebywania przy samym brzegu, lecz rozpływa się na większym obszarze z dala od brzegu, gdzie przy czystej wodzie byłaby bardziej narażona na częstsze ataki drapieżników. A skoro przy brzegu nie ma drobnicy, to nie ma również powodu, aby przebywały tu trocie.

Ale faktem jest, że w dzień o którym piszesz (zdaje się, że było to tydzień przed Wielkanocą) woda była wyjątkowo brudna. Brązowego koloru, z jakąś zawiesiną, do tego masa piór, starych wodorostów i innego dziadostwa.

Rybka fajna, ale gdybyś w Międzyzdrojach trafił troć takiej długości, to byłaby jakieś dwa razy cięższa :)

• 0

Panowie, jako „góral” potrzebuje pomocy ..najlepiej tu ..może innym się przyda ..chyba że jakieś tajemnice .. to na PW.

Jadę do Władysławowa  na 4 dni  część służbowo (ale ogarnę to w sumie wszystko w 6-8h) ..w czwartek o 4 rano wyjazd z Rzeszowa ..powrót w niedziele po południu.

A ze będę miał tez codziennie po 3-4h wolnego czasu tylko dla siebie to chciałbym pomoczyć kija w solance.

W wątku jest dużo informacji ..ale kto pyta nie błądzi, zważysz żeby informacjie skorygować o potencjalne warunki atmosferyczne ..tj zimno i mokro ....bo temperatura odczuwalna koło 4-5 stopni i ma padać.

Teraz tak:

Spodniobuty, buty na gumie z kolcami, torche cieplej bielizny, poalry, kurtke do brodzenia itp. mam.

Kij a w sumie 3 kije mam, 2x 2,9 jeden do 35, drugi do 50 i 2,7 do 28,

Młynek – Penn z nawinięta żyłka 0,3 i Red 10400 z plećką jedna 0,2, drugą 0,16.

Czy w/w wystarczy ? czy cos zmienić, dokupić, przewinąć, wyrzucić?

Pytania :

-opłaty – we Władku gdzieś się da zrobić?

– przynęty pewnie najlepiej kupić we Władku (który sklep?) lub w CW w Gdańsku chyba ze jeszcze gdzieś indziej warto zaglądnąć? Rozumiem ze kilka Tabiasów Jaxona mi wystarczy + kilka innych polecanych przez sprzedawcę blaszek. Gdyby ktoś mógł polecić na te porę roku jakieś sensowne kolory i ewentualnie co więcej kupić. Bo u siebie poza typowymi boleniowymi blachami nic nie dostane.

-gdzie jechać – Rozewie (byłbym wdzięczny za jakiś namiar na konkretny parking, zjazd czy miejsce, ewentualnie 3-miasto – Orłów.

-łowić z rana czy po południu

czy dać sobie spokój, wziąć zwykły kij, kilka gum i szukać okoni i sandaczy w porcie?

I ogólnie wszelkie rady mile widziane –czasem nawet te infantylne -0 ale to mój debiut w solance.

A może ktoś będzie pod kogo się mogę podpiąć w piątek lub sobotę i trochę mi poopowiada i pokaże co i jak – też było by fajne – a z natury jestem miłym i raczej nie uciążliwym współtowarzyszem wypraw.

Odwdzięczę się informacja mi o Sanie i jakimś dobrym piwkiem ...

Edytowane przez Archanioł

• 0

Zezwolenia nie musisz wykupować.Wystarczy opłata przekazem pocztowym na konto OIRM

Ww. opłaty wnosi się na rachunek Okręgowego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego w Gdyni:
Nr konta:

NBP O/O Gdańsk

44 1010 1140 0173 2722 3100 0000

W tylule przelewu: za rybołówstwo rekreacyjne na okres ........ (tydzień/miesiąc/12 miesięcy), (Imię i Nazwisko).

• 30 zł  w przypadku tygodniowego okresu połowów;
  • 70 zł  w przypadku miesięcznego okresu połowów;
  • 140 zł w przypadku 12-miesięcznego okresu połowów.

Z kijów to wybrałbym ten 290cm i 35 g, ale musi dobrze miotać przynęty(daleko) i dobrze współpracować z plecionką.Do kija kołowrotek z plecionką 0,16  wystarczy,chociaż sam używam 0,14 i też daje radę.Co do przynęt,to najlepiej  kupić w CW tam sprzedawcy też wędkują w morzu i mogą Ci doradzić.Co do godzin dnia to nie ma reguł.Brania mogą być w samo południe, ale dobrze być nad wodą do zmroku.Rozewie i Jastrzębia Góra to dobre miejscówki, zawsze kogoś spotkasz nad wodą, chyba, że mocno wieje to wtedy Orłowo.

• Like 1