Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziękuję Krzysiek  :)

Jeszcze tylko jedno pytanie chciałbym skonfrontować z posiadanymi informacjami.

Wiatr od lądu 7-9 m/s, zima, pochmurno, możliwy opad śniegu, powolny spadek ciśnienia od kilku dni,- czy to Twoim zdaniem dobrze rokuje? Bo według moich informacji,- nie najlepiej...

• 0

Jeśli to będzie wyjazd na wybrzeże niemieckie lub duńskie, to przestudiowałbym mapę okolicy łowiska. Jeśli są tam odcinki wybrzeża osłonięte od wiatru i kierunku z którego idzie falowanie, a temperatura będzie dodatnia, to chyba zaryzykowałbym wyjazd. Chyba że masz możliwość zasięgnięcia informacji u miejscowych, to byłoby najpewniejsze.

Dodatkowo warto skorzystać z tych np. stronek:

http://jastarnia.to.jest.to/prognozy/fala.php

https://www.ventusky.com/?p=54.11;14.26;7&l=rain-3h&w=0xIAb9A9A

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

• 0

Jeśli to będzie wyjazd na wybrzeże niemieckie lub duńskie, to przestudiowałbym mapę okolicy łowiska. Jeśli są tam odcinki wybrzeża osłonięte od wiatru i kierunku z którego idzie falowanie, a temperatura będzie dodatnia, to chyba zaryzykowałbym wyjazd. Chyba że masz możliwość zasięgnięcia informacji u miejscowych, to byłoby najpewniejsze.

Dodatkowo warto skorzystać z tych np. stronek:

http://jastarnia.to.jest.to/prognozy/fala.php

https://www.ventusky.com/?p=54.11;14.26;7&l=rain-3h&w=0xIAb9A9A

Dziękuję Krzyśku raz jeszcze, mam informacje od wędkarzy którzy znają dobrze to miejsce...

To jest typowa moja wada, że male doświadczenie zastępuję nadmiernym  zapewne zbieraniem informacji....

Tjaaa, są takie świry co zawsze kopią pół metra głębiej niż leży skarb  :lol:  :lol:  :lol:  ;) i ja z całą pewnością do nich należę, na szczęście zadko odwodzi mnie to od wyjazdów i samodzielnego próbowania ;)

Edytowane przez Rheinangler

• 0

Matteo, nie wiem gdzie jest Jantar czy Stegny, ale szansa na złowienie morskiej troci jest praktycznie wszędzie. To że w danym miejscu nikt wcześniej nie łowił troci nie oznacza, że nie okaże się ono dobrą miejscówką. Z kolei miejsce, w którym wcześniej złowiono wiele ryb, niekoniecznie musi takie być zawsze. Jeśli chodzi o porę roku, to łowimy od 1 grudnia, tzn. od zakończenia okresu ochronnego do końca pierwszej dekady maja, z wyłączeniem okresów mroźnej zimy, dni wietrznych i sztormowych itp. Metoda łowienia: wchodzisz do wody po pas i rzucasz co sił w stronę Szwecji. Przynętę prowadzisz jak chcesz: szybciej, wolniej, w opadzie, skokami, z przerwami itp. 

Jednak nie ulega wątpliwości, że miejsca o bardziej urozmaiconym dnie, np. z kamieniami (tzw. lamparcie dno), z przerwanymi rewkami lub takie, gdzie można się dostać na drugą rewkę, dają większą szansę na morskie srebro :)

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 2

• 0

Głównym czynnikiem pogodowym na polskiej części bałtyckiego wybrzeża jest siła wiatru i wysokość fali. Zasada jest prosta: silniejszy wiatr z kierunku W, NW, N, NE zazwyczaj powoduje falowanie na tyle znaczne, że wejście do wody głębiej niż po kolana i wędkowanie staje się niemożliwe. W praktyce, przynajmniej w moim przypadku wygląda to tak, że gdy w sezonie trociowym na wędkowanie mam weekendy oraz dni wolne od pracy i gdy w dany weekend czy święto nie ma silnego wiatru i towarzyszącej mu znacznej fali, to po prostu idę na plażę i łowię. Czynniki takie jak dokładny kierunek wiatru czy ciśnienie atmosferyczne są dla mnie wtedy pomijalne.

Na wybrzeżu niemieckim czy zwłaszcza duńskim wygląda to zapewne nieco inaczej, ze względu na nieporównanie lepiej rozwiniętą linię brzegową, liczne wyspy i półwyspy i związaną z tym możliwość znalezienia osłoniętego od wiatru i fali odcinka wybrzeża.

Jeśli chodzi o nasłonecznienie, to chyba oczywistym jest, że silne nasłonecznienie i naświetlenie płytkiej wody przy brzegu nie sprzyja połowom troci, choć nie ma tu reguł i zdarzają się okresy dobrego żerowania np. w słoneczne południe. Ale co do zasady w pochmurne dni, gdy niebo i morze mają taki szary, ołowiany kolor, albo np. jest mgła, można spodziewać się "strzału" w przynętę w każdej chwili, tzn. od brzasku do zmierzchu. W słoneczne dni dobra jest pora świtania, poranek, w samo południe, gdy słońce jest najwyżej, można sobie zrobić przerwę w łowieniu. Po południu i o zachodzie słońca warto znowu być w wodzie. Zwłaszcza w kwietniu, gdy robi się już ciepło, w słoneczne popołudnia i wieczory, gdy woda jest spokojna lub tylko nieznacznie zmarszczona, a rozgrzane powietrze na widnokręgu jest takie rozmyte i jakby lekko "przydymione", może nadejść prawdziwe trociowe "eldorado". Im bliżej maja, tym dłużej warto pozostać na plaży, pod koniec kwietnia i na samym początku maja branie troci może nastąpić już po zmierzchu, niekiedy przy samych nogach wędkarza.

Trochę inaczej jest zimą, bo w styczniu i pierwszej połowie lutego słoneczna pogoda oznacza z reguły front wyżowy z północy lub ze wschodu i mroźne temperatury w ciągu całego dnia. Wtedy na przelotkach robi się lód, nogi i dupsko marzną w wodzie bardzo szybko, po wyjściu z wody nogawki zmieniają się w sople lodu i ogólnie jest kicha. Dlatego styczeń i luty to łowienie raczej w dni pochmurne, przy czym ze względu na poranne temperatury nie trzeba być nad wodą już od bladego świtu.

Tak jak kolega napisał m.in okresy dobrego żerowania w słoneczne dni zdarzały mi się najczęściej w styczniu i lutym/a nie w pochmurne ;) /zapewne ma to związek z temp.wody-tam gdzie cieplej jest ryba ;)

Co prawda wielkość troci nie była duża/35-55,większość,trafiały się po 4-5szt/ale zdarzały się sztuki w przedziale 58-65/pojedyńcze/

Fakt że marzec i kwiecień to magia plażowania za srebrem lecz wiąże się to z większą "oglądalnością"/czyt.ilością łowiących :)ale tu spotkanie z 70+ staje się bardziej prawdopodobne :)

Warto popatrzeć sobie na zdjęcia satelitarne gdzie widać kamienie,dołki itp.

Wczoraj miałem jedno uderzenie wieczorową porą/troć złapała wahadło w poprzek i zostawiła ślad :P /,dzisiaj brudna woda pogoniła ryby ale jutro to może będzie... :)

• Like 1

• 0

Mieszkam nad morzem, od domu do plaży 30-40 minut spacerkiem B) , wstyd, ale nie spiningowałem jeszcze w morzu, w zeszłym roku czaiłem się, czaiłem, czaiłem, aż nastała wiosna :( , w tym roku nawet jeszcze o tym nie myslalem... aż do teraz

Czy ktoś z kolegów łowił w Darłowie lub okolicach? :)

• Like 1

• 0

Matteo, nie wiem gdzie jest Jantar czy Stegny, ale szansa na złowienie morskiej troci jest praktycznie wszędzie. To że w danym miejscu nikt wcześniej nie łowił troci nie oznacza, że nie okaże się ono dobrą miejscówką. Z kolei miejsce, w którym wcześniej złowiono wiele ryb, niekoniecznie musi takie być zawsze. Jeśli chodzi o porę roku, to łowimy od 1 grudnia, tzn. od zakończenia okresu ochronnego do końca pierwszej dekady maja, z wyłączeniem okresów mroźnej zimy, dni wietrznych i sztormowych itp. Metoda łowienia: wchodzisz do wody po pas i rzucasz co sił w stronę Szwecji. Przynętę prowadzisz jak chcesz: szybciej, wolniej, w opadzie, skokami, z przerwami itp. 

Jednak nie ulega wątpliwości, że miejsca o bardziej urozmaiconym dnie, np. z kamieniami (tzw. lamparcie dno), z przerwanymi rewkami lub takie, gdzie można się dostać na drugą rewkę, dają większą szansę na morskie srebro :)

Jantar i Stegna to wypoczynkowe mieścinki na zatoką, patrząc na mapę Polski od wypływu Wisły w prawo więc to nie jest otwarte morze stąd moje pytanie czy tu warto podjechać, mam blisko :)

• 0

To musisz już sprawdzić sam, osobiście. W szczególności warto zwrócić uwagę na miejsca, w których ukształtowanie dna jest nierówne, czy są jakieś przegłębienia, przerwane rewki, kamienie itp. Wszystko to można zobaczyć zwłaszcza w słoneczne dni przy spokojnej wodzie i warto zapamiętać. Trocie w okolicy, o której piszesz, zapewne są. Kwestia tylko taka, czy dosięgniesz je przynętą brodząc po pas.

• Like 1