Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli jako linki głównej używasz żyłki to przeciągasz ją przez pływak, dajesz jeszcze jakiś koralik gumowy i wiążesz krętlik.

Do krętlika z drugiej strony wiążesz przypon z przynętą, długość tego przyponu musisz sobie dobrać tak by nie plątał się podczas rzutów i przynętę można było ładnie zaprezentować.

Przy plecionce miałem uczucie, że suwający się po niej pływak uszkodzi linkę, a przynajmniej jej zewnętrzna strukturę.

Robiłem tak, że pływak był nanizany na krótki odcinek grubszej żyłki, długość pływaka + 10 cm, na obu końcach krętliki, ten powyżej pływaka służył do połączenia zestawu z plecionką, a poniżej pływaka, poprzedzony koralikiem do przywiązania przyponu z przynętą.

Można sobie wcześniej przygotować tak kilka różnych pływaków i przechowywać je na drabinkach do zestawów spławikowych, wtedy możliwa jest szybka zmiana na zestaw z pływakiem o innym ciężarze, pływalności nawet stojąc w wodzie po pas. A wykorzystując łączniki bezwęzłowe połączysz/rozłączysz plecionkę z zestawem bombardy bez ściągania rękawic.

• Like 3

• 0

Nowe sandjile http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/3d-line-thru-sandeel-175mm-06-motor-oil-uv-a20-p804-k20390.html

40 gramów i 40 zyla za sztukę .... plus przesyłka  ;)

BTW. 40g to sporo. Moim zdaniem za ciężko, szczególnie, że i tak nie da się w pełni wykorzystać tej masy podczas rzutu.

Ale i tak przynęta warta zainteresowania.

• Like 2

• 0

Będąc w ub. roku na Bornholmie widziałem wędkarzy łowiących trocie przy użyciu "Sbirulino, Spirolino" i 2 much. Jako że raczkuję w tym wędkarstwie to mam do Was pytanie - jak wiąże się taki zestaw? Niestety z " Dunami "nie można się dogadać, a wyniki mieli i owszem. Dwie różne muchy dają większe prawdopodobieństwo że coś złowimy. Będę chciał pojechać tam w przyszłym roku i spróbować takiego rozwiązania.

A łowiłś już na spidolino z 1 muchą?

• Like 1

• 0

Prochu Dragon nie wymyślił. To kolejny klon błystek Gladsax Snaps.

A co do kolorów... część jest jak w oryginale a część trochę bardziej różowa :) Może mają w firmie jakąś młodą panią do malowania i popuściła wodze fantazji... Woblery na rzekę też bywają różowe i ryby je atakują. 

Te lżejsze (15 gr) na "belkę " jak najbardziej a promocja jest bo większość tym miota z brzegu, 
Do tego jakieś  Rewy i jesteś zaopatrzony. 

Edytowane przez Okonhel
  • Like 1

• 0

...... a ryba jak żeruje w zasięgu rzutu, to uderzy prawie we wszystko.

Kolory bardziej na wędkarza niż na rybę.

Też chciałbym tak myśleć. I mieszkać 500m od plaży  ;)

Dlaczego więc trocie odprowadzają jakąś przynęte albo w nią tylko pukną zamiast konkretnie dziabnąć?

No i dlaczego jednak to koledzy stojący obok łowią a my nie?

Skoro i tak trzeba kupić jakąś przynętę, to chyba lepiej kupić taką, na którą ja i inni mieli ryby. Chyba, że lubimy experymentować z nowymi.

Opieranie się na szczęściu, farcie, dobrej passie czy liczenie na dobry dzień, to też sposób ale i szczęściu trzeba dopomagać  ;)

Nie róbmy z troci głupiej ryby żrącej każdy kawałek metalu  :doh:

• 0

Skoro taki temat zadam pytanie. Czy ktoś miał do czynienia z trocią w środkowej Wiśle.  Wczoraj byłem porzucać, dopłynąłem do małej rzeczki co wypływa w ok Wyszogrodu (mazowieckie). Pierwszy rzut odjazd i taka z 65cm troć. Zdziwienie. Jedynie nie zabrałem aparatu a dalej pływa. Najdziwniejsze że to 3 nietypowa ryba w tym tygodniu. Po tęczaku, potokowym teraz troć.

Chyba że komuś z jakiś stawów podczas powodzi uciekły i zadomowiły się w Wiśle.

A przynęta na wszystkie Mors 1 złoty.

• 0

Kilkanaście lat temu udało mi się - i koledze - złowić - i wypuścić - na krótkim odcinku rzeki kilka potokowców, które nie mały ani jednej czerwonej kropki i niewiele czarnych. Przypuszczam, że jakby dorosły do większych rozmiarów, mogłyby przypominać troć.

Jak tam stremer przygotowania na nowy sezon?

Rosówki, kompościaki i żywce w piwnicy czekają. Pinka zanętowa się chłodzi w lodówce. Tylko dni w kalendarzu coś powoli przeskakują  ;)

Pozostaje wymienić kilka kotwiczek, ukręcić kilka much, jakaś ogólna kosmetyka i na plaże  :)

A jak u Ciebie?

• Like 1