Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jako że ten gatunek jest mi zupełnie obcy na moich wodach, po waszych odpowiedziach zgłupiałem. Oglądałem wszystkie fotki na googlach pstrąga tęczowego i troci wędrownej i powiem że do końca nie był bym w stanie stwierdzić co to było. Na tęczaka było to za srebrne i żadnych czerwonych zabarwień nie było. Chyba że jakiś odbarwiony. Ale spoko ważne że nadal pływa. Dziękuje za odp.  A na przyszłość mam już 2 aparaty jeden w kieszeni kamizelki drugi w pasie biodrowym i w razie czego mam się gdzie zwrócić. Pozdrawiam

• Like 2

• 0

Zima w pełni, w dodatku środek tygodnia, więc pytanie natury trochę bardziej ogólnej.

Od kiedy, według istniejących wiarygodnych informacji, łowi się trocie na spina i muchę na polskiej części wybrzeża Bałtyku?

Innymi słowy, jak dawno temu zetknęliście się z wiarygodnymi przekazami ustnymi, artykułami prasowymi itp., iż na polskim wybrzeżu Bałtyku można z powodzeniem, celowo nastawić się na złowienie troci czy tęczaka na spina czy muchę brodząc?

Ponadto jak to się przedstawiało na poszczególnych częściach wybrzeża, tzn. zachodniej, środkowej i wschodniej?

Jeśli chodzi o mnie, to o możliwości złowienia troci w morzu dowiedziałem się dość późno, bo pod sam koniec 2008 r. Na Jerkbait.pl ktoś zamieścił odnośnik do odpowiedniego wątku na FORS, na który akurat natrafiłem.

Odniosę się do swojej wypowiedzi z początku tego roku.

Wzmiankę o dużej popularności w Szwecji połowu troci w morzu metodą spinningową znalazłem właśnie w jednym z artykułów w numerze 6 "Wędkarza Polskiego" z 1991 r., udostępnionego mi dzięki uprzejmości jednego z Forumowiczów. Wspomniano tam, że metoda ta jest uznawana za bardzo skuteczną oraz pokrótce opisano sprzęt: wędki spinningowe długości 2,7-3,5 m, cienkie żyłki - maksymalnie 0,25 mm, długie wąskie błystki typu Toby, a nawet twistery i rippery, a także sposób łowienia:dalekie wyrzuty i szybkie ściąganie błystki przy powierzchni oraz prowadzenie gumowych przynęt przy dnie skokami. Najczęstszą zdobyczą Szwedów miały być według artykułu trocie, tęczaki i belony.

Szkoda, że czytanie "Wędkarza Polskiego" rozpocząłem w 1992 r. od któregoś z wiosennych numerów, miałem wtedy 14 lat. Gdyby wpadł mi wówczas w ręce wspomniany wyżej numer tego czasopisma, moja "kariera wędkarska" mogłaby potoczyć się nieco inaczej ;)

Oczywiście pod warunkiem, że wpadłbym na to, iż na trocie w morzu należy wyprawiać się w chłodnych porach roku, bo o tym w artykule nie wspomniano. A z tego co pamiętam, w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych zimy były z reguły łagodne (przynajmniej nad morzem), sprzyjające plażowym połowom.

• 0

Na końcu filmu znajduje się komentaż, że przynętą był 10g biały Stripper. Chyba chodzi o tego firmy Hansen choć nie jest produkowany w takiej wadze http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popengallery.php?kind=0&parent=89393&id=47968

Niektórzy uważają, że jak jest troć w łowisku, to na "byleco" weźmie. Tego typu filmiki oraz wypowiedzi kolegów o spławiających się i nie biorących rybach, raczej temu zaprzeczają. Moim zdaniem należy często zmieniać przynęty oraz sposób ich prowadzenia i zakładać nawet takie, które są wyśmiewane przez naszych kompanów. Ostatnio zaczynam stosować z sukcesem te zasadę "przeciwności" a to dopiero początek eksperymentów  :lol:

Czy w 0:11 belona nie przegania troci? Może to odpowiedź dlaczego w maju z trocią jest problem?

Panowie, już w piątek wielkie święto  :D

• Like 5