Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odnośnie bocianów, to teraz czytałem taką poradę by dobrze obserwować gdzie teraz je łapiemy i dobrze zapamiętać. W tych samych miejscach potem będą trotki.

Dzięki za cenną radę... 

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 1

• 0

"odnośnie bocianów, to teraz czytałem taką poradę by dobrze obserwować gdzie teraz je łapiemy i dobrze zapamiętać. W tych samych miejscach potem będą trotki."

Kierując się radą  :lol:  - pewnie ostatnia w tym czasie   :( 

post-64652-0-96023600-1557769903_thumb.jpg

Edytowane przez Delbanka
  • Like 6

• 0

U mnie wczoraj wpadło jedno sreberko????????

Popłynąłem w niedzielę na małą wysepkę, namiocik, ognisko i łapanie. Próbowałem nocnego łapania ale bez wyników, chociaż widziałem, jak się trotka chlapła.

Z rana za to w urokliwej zatoczce piękne branie,szalony taniec na ogonie i szybki hol.

post-69063-0-65164100-1560835310_thumb.jpg

post-69063-0-63884700-1560835337_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Jestem w obecnie w Darłówku.W porcie i Wieprzy pokazały sìę trocie. Orałem wodę bezskutecznie choć widziałem jak trotki żerują.niestety nie byłem przygotowany i nie miałem odpowiednich blach. Próbowałem na wąską podłużną blachę kupioną na deptaku od wschodniego sprzedawcy (trochę jak by boleniowa) ale bez skutku. Powiedzcie czy typowe woblery boleniowe bezsterowe mogą się sprawdzić na trocie? (nie miałem ich przy sobie ale chce na nie jutro spróbować). Jakie najlepiej kupić blachy? (Podjadę jutro do Darłowa to może coś kupię)

Na tą wąską blachę udało mi się złowić kilka belon ok 50cm (ale to już od strony morza z kamieni falochronu) Sreberka niestety nie trafiłem chociaż miejsowi złowili w rzece.

• Like 1

• 0

Jakieś przygotowania ten tego ten.....?

Tego, ten, no......;)

U mnie większość wabiów dostała haki pojedyncze. Ostatnie, Yo-Zuri kupowałem u Michała w Kołobrzegu.

https://photos.app.goo.gl/tSNMiiB1eJoQ7dSi9

Swoją drogą, to haki chyba na węgorza. Ciekawe, jak się sprawią, przy blaszkach  :ph34r:  

• Like 3

• 0

Faktycznie takie węgorzowe ale jak się sprawdzą to czemu nie. Wracając do tematu przygotowań to tylko odchudziłem pudełko i zostało mi 11 przynęt pierwszego rzutu. Dość targania złomu lepiej skupić się na łowieniu a nie zmianach dekoracji.

• Like 4