Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

,,Oczywiście można cała zime polować i mieć wyniki.... ale mi już się nie chce :) Już swoje złowiłem''

No zastanawiam , się ile lat trzeba łowić by, się odechciało trociowania ? No i swoje złowić .

12 chyba. Pierwsze chyba w 2008 trocie. Chwilowe może zmęczenie i inny trochę kierunek łowienia.

Szykuje się oczywiście na ten sezon ale wolę wiosnę. Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Witam,

Panowie jako, że jestem nowy na tutejszym forum jak i w temacie troci.. mam kilka pytań :)

Jak to wygląda z łowieniem w Gdyni (Orłowo), czy da się z brzegu porzucać, czy raczej kombinezon i do wody? 

Chciałbym podpytać też o sprzęt (głównie kołowrotki), który nada się na słoną wodę i nie dostanie szybko w kość? 

No i najważniejsza sprawa, czy są jakieś spotkania, czy może ktoś często się wybiera na trotki i pod okiem takiej doświadczonej osoby, uda mi się co nieco dowiedzieć i połowić o ile wyrazi chęć? :)

• 0

Swego czasu (może nadal tak łowi) był kolega co w adidasach skutecznie w tych rejonach ładne trocie poławiał.

To kwestia wiary, że to co robimy przyniesie oczekiwany skutek, również cierpliwości i trochę wędkarskiego szczęścia.

Samo Orłowo popularne i oblegane, więc spotkasz bez problemu kogoś od kogo można coś podpatrzeć.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam,

Panowie jako, że jestem nowy na tutejszym forum jak i w temacie troci.. mam kilka pytań :)

Jak to wygląda z łowieniem w Gdyni (Orłowo), czy da się z brzegu porzucać, czy raczej kombinezon i do wody? 

Chciałbym podpytać też o sprzęt (głównie kołowrotki), który nada się na słoną wodę i nie dostanie szybko w kość? 

No i najważniejsza sprawa, czy są jakieś spotkania, czy może ktoś często się wybiera na trotki i pod okiem takiej doświadczonej osoby, uda mi się co nieco dowiedzieć i połowić o ile wyrazi chęć? :)

Orłowo z brzegu-da się.Sam jak nie miałem śpiochów ryby łowiłem.

Kołowrotków jest sporo zależy ile kasy możesz wyłożyć.Są od 200,300 do 2500pln

Spotkania są ale w małej grupie kolegów,więcej jest na wiosnę.

Ważną jeszcze jest plecionka czy żyłka/większość na plecionkę łowi.No i przynęty/kotwice,kółeczka/itp

• 0
  • 0

Orłowo z brzegu-da się.Sam jak nie miałem śpiochów ryby łowiłem.

Kołowrotków jest sporo zależy ile kasy możesz wyłożyć.Są od 200,300 do 2500pln

Spotkania są ale w małej grupie kolegów,więcej jest na wiosnę.

Ważną jeszcze jest plecionka czy żyłka/większość na plecionkę łowi.No i przynęty/kotwice,kółeczka/itp

Fajnie, bo właśnie chciałbym już zacząć gdzieś w grudniu pierwsze spacery i próby.  Nie posiadam za wiele sprzętu trociowego prócz kija i paru wahadeł, które niedawno nabyłem. Myślę, że na początek wystarczy :) Wracając do kołowrotka, szukam coś w przedziale 500-800zł z racji, że ma on zastąpić 2. Ma nadawać się na słoną wodę do troci i na szczupaki pod gumy do 60g. Czyli rozmiar 4000, może być taki solidniejszy. Nie wiem czy to wykonalne, ale jak zniesie 60g i słoną wodę, to na pewno się nada. Moje obecne niestety nie nadają się na morze, a w planach jest właśnie jeszcze kij pod ciężkie gumy i chce załatwić sprawę jednym zakupem. Przynajmniej teraz. Jakieś sprawdzone propozycje? Jeśli nie znajdę alternatywy, to będę musiał dumać, ale o propozycje poproszę.

Co do żyłka/plecionka - tylko i wyłącznie plecionka. 

• 0

Ja używam Shimano Stradica 4000 i jestem mega zadowolony. Jak sie zamoczy w solance to w domu przeplukam pod normalną wodą i jest git. Raz do roku rozkrecam i smaruje. No ale staram sie nie moczyć go bez potrzeby.

Tu gdzie łowie bardzo dużo wedkarzy używa okumy, nie wiem czym jest to spowodowane ale może warto też tam zagląnąć?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Wracając do kołowrotka, szukam coś w przedziale 500-800zł z racji, że ma on zastąpić 2. Ma nadawać się na słoną wodę do troci i na szczupaki pod gumy do 60g. Czyli rozmiar 4000, może być taki solidniejszy. Nie wiem czy to wykonalne, ale jak zniesie 60g i słoną wodę, to na pewno się nada. Moje obecne niestety nie nadają się na morze, a w planach jest właśnie jeszcze kij pod ciężkie gumy i chce załatwić sprawę jednym zakupem. Przynajmniej teraz. Jakieś sprawdzone propozycje? Jeśli nie znajdę alternatywy, to będę musiał dumać, ale o propozycje poproszę.

Co do żyłka/plecionka - tylko i wyłącznie plecionka. 

Kołowrotek na plażę powinien być dedykowany do słonej wody i najlepiej uszczelniony. Jeśli wkręcisz się w łowienie troci w morzu to niestety raczej prędzej niż później Twój kołowrotek dostanie falą (może nawet wpadnie cały do wody). W przypadku sprzętu który nie jest przeznaczony do takiego łowienia może to się skończyć różnie (korozja, awaria łożyska oporowego itp.). Wiem, że niektórzy swoje kołowrotki potrafią rozkręcać, czyścić i przesmarowywać raz na kilka wypadów (lub częściej), tylko pytanie czy o to tutaj chodzi.

Sądząc po opisie Twoje oczekiwania powinien spełnić bez problemu jakiś młynek ze stajni Penna (modele z uszczelkami, od Spinfishera w górę). Kultura pracy tych urządzeń stoi mniej więcej na poziomie traktora Ursus (choć w najnowszych generacjach nie jest z tym już najgorzej), jednak nie to jest tutaj najważniejsze. Ja po przerobieniu na plaży różnych młynków od 8 lat używam starego Spinfishera V3500. Od tego czasu zapomniałem co to znaczy problem z kołowrotkiem. Być może praca Penna nie jest super maślana ale mi to nie przeszkadza. Najważniejsze, że sprzęt daje poczucie solidności i wiem, że nie rozsypie się w czasie walki z rybą (co zrobił kiedyś wysoki model innej znanej firmy na D). Do ciężkiego jigowania Penn'y generalnie też powinny się nadać.

Edytowane przez SzymonP
  • Like 1

• 0

Szpula jej kształt nie pozwala na długie żuty , powiedzmy słaba jakości nawoju  . Mam go on się nie nadaje    

OK. W takim razie dla zobrazowania słabej jakości nawoju szpula mojego Spinfishera z nawiniętą plecionką 0,11 ;)

post-46980-0-62017600-1605565734_thumb.jpg

Słaby nawój Pennów to obecnie mit (modele od Spinfishera w górę). Spinfisher V był bodajże pierwszym modelem, który nawijał plecionkę przyzwoicie. 

Jeśli chodzi o dystans rzutów naprawdę nie narzekam - przez te wszystkie lata nie zauważyłem by dystanse rzutowe osiągane tym młynkiem były gorsze niż te uzyskiwane przez innych wędkarzy na plaży.

W najnowszym Spinfisherze VI (bardzo fajna betoniarka) szpula jest już poszerzona - może będzie się to przekładać na lepsze dystanse.

Gdybym miał kupować typowo z dedykacją na plażę kołowrotek Shimano, to musiało by to być to coś z dopiskiem SW, czyli przedział 1000+. Choć i tutaj  pewności nie ma - słyszałem o dwóch dobitych na plaży Stellach (tradycyjnie łożysko oporowe), a to już nie napawa optymizmem.

• Like 1

• 0

@Kasjan - przede wszystkim nie bierz na plażę nic co ma LT w nazwie lub waży niewiele.  Wędka ,którą się będziesz posługiwał będzie dość długa ok 3 m i czymś ją musisz dociążyć/wyważyć. Po drugie - nie bierz kołowrotków z otworami w szpuli - wtedy woda łatwiej dostaje się do łożyska oporowego. Jak widzisz powyżej - szpula kołowrotka Szymona nie jest "szwajcarskim serem" jak większość kołowrotków na rynku. Po trzecie coś co waży poniżej 250 gr trwałe nie będzie chyba ze kosztuje tysiące. 

Na początek proponuję Ci żebyś nasmarował któryś z kołowrotków które masz, szczególnie rolkę kabłąka bo plecionka niesie sporo wody i łatwo dobić łożysko znajdujące się w niej. 

Spróbuj z tym co masz bo nie wiadomo czy ta metoda i godziny stania po pas w wodzie spodobają Ci się. Przy okazji zobaczysz na co łowią koledzy stojący obok, zobaczysz jak ich sprzęt się sprawuje, pogadasz i wyrobisz sobie opinię. 

• Like 1

• 0

Sam łowie TP z przypadku , kupiłem go trochę przez przypadek , i tak zemną został . Takie łowienie wymaga od kołowrotka parę cech szczególnych . Do wody z trociami ma 1,5 km  i czasem bywałem tam codziennie ,czasami brodzę ale zawsze jest to słona woda . Brodzenie wymaga po pierwsze bardzo wymagającego sprzętu (lekkiego, wędka jest trzymana inaczej i bardzo meczy ręce dochodzi walka z wiatrem ) łowienie to ma byc przyjemności, ja doskonale wiem ze można łowić prawie każdym kołowrotkiem tylko wtedy to jest walka ze sprzętem . CZY O TO KOLEDZE CHODZI .        

• Like 1

• 0

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i spostrzeżenia. Generalnie od dłuższego czasu przyglądam się właśnie Stradic'owi 4000, aczkolwiek chciałem też wziąć Penn Clasha 4000 - niestety temat słabo osiągalny, większość sklepów ma wyprzedane, a produkcja stoi, bo ma wyjść nowy model na 2021. W stanach bardzo polecane młynki na basy i połowy morskie. Z tymi betoniarkami to w sumie się zgodzę, ale i nie do końca. Slammer 360 - legenda, faktycznie beton można mieszać, ciężka ale za to solidna praca. W spinfisher VI już jest o wiele lepiej, ale waga tego kołowrotka w modelu, który opisywaliście zabija.. Mam kij dość lekki Dragon Millenium SP 2.90 (7-25g) - chyba 184g. A kolejny o którym myślę (do 60g) jest Savaga wersja Black do 60g spin o długości 221. Wydaje mi się, że do 300g kołowrotek to max, no może 310. 

Myślałem też o Shimano Ultegra 4000 - ponoć ma uszczelnienia, ale nie miałem okazji nawet pomacać, ani nikogo zapytać. Coś komuś wiadomo? :)

Dodam, że zakładałem do tego kija (Dragon) polecaną w sklepie Daiwe Freams LT 4000 - waga jakieś 240g? - zestaw lekki fajny, ale mam obiekcje czy młynek wytrzyma moje oczekiwania.

Edytowane przez Marcin_o

• 0

TP jestem pewien chodź nie jest na słoną wodę mam tez daiwe EXIST ja nie używałem ale kolega regularnie 4 lata  bezawaryjnie działa jak nowa u mnie TP również . Kolega wcześniej używał stradica (czerwonego ) na słonej wodzie i był OK     

• 0

Powtórzę jeszcze raz - sprzęt do łowienia troci z plaży ma być przede wszystkim niezawodny. Morze bardzo szybko weryfikuje jakość sprzętu. Masa też ma znaczenie, ale nie nadrzędne. Tutaj nie ma miejsca miejsca na nadmierne odchudzanie, lepiej żeby wędka z kołowrotkiem zwyczajnie stanowiła dobrze wyważony zestaw. Wiele osób już to przerabiało i nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi - eksperymenty sprzętowe kończyły się często rozyspanymi kołowrotkami, czy pękąjącymi jak zapałki przy którymś z kolei wyrzucie super lekkimi kijami na bibułowych hi-endowych blankach made in China. Tak jak napisał Jacek najlepiej żeby kolega Marcin na początek pojechał na plażę z tym sprzętem, który ma i poobserwował. Zobaczy tam jakiego sprzętu używają miejscowi, którzy do plaży mają rzut beretem i łowią trocie niemal codziennie ;) ;)  

Wracając jeszcze na chwilę do Penna Spinfishera - gdyby łowienie tym sprzętem sprawiało mi jakiekolwiek cierpienia, to naprawdę już dawno bym go wymienił na coś innego. Dzięki swojej masie młynek ten bardzo dobrze doważa mój plażowy kijek 2,9 m, tak, że środek ciężkości znajduje się praktycznie przy nóżce kołowrotka.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i spostrzeżenia. Generalnie od dłuższego czasu przyglądam się właśnie Stradic'owi 4000, aczkolwiek chciałem też wziąć Penn Clasha 4000 - niestety temat słabo osiągalny, większość sklepów ma wyprzedane, a produkcja stoi, bo ma wyjść nowy model na 2021.

Zwróć tylko uwagę, że zarówno Stradic jak i Penn Clash nie posiadają uszczelnionych korpusów, a spotkanie kołowrotka ze słoną wodą (mniejsze lub większe) w czasie brodzenia w morzu to tylko kwestia czasu i na jednym się nie skończy...

Edytowane przez SzymonP
  • Like 1

• 0

A niegdyś chwalone i nawet polecane przez niektórych łowców.

Widocznie Ci łowcy się nie znali ;) Osobiście nie wiem - nie miałem w ręku tego sprzętu ale faktycznie niektóre osoby które połamały zęby na morskich trociach używają lub używały kiedyś tego kołowrotka ( w tym niektórzy zgromadzeni tutaj).