Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żadna to tajemnica ,efekt jest taki ze wobler zmienia prace i penetracja grotu kotwicy jest lepsza . Daje inna kotwice i inaczej mocuje to wszystko ,myślę ze większości tu łowiących tak robi   .

Edytowane przez GREK

• 0

Każdy ma swoje tajemnice. Patenty , które wykminił , chce to udostępni , nie jogo sprawa.Jak zaczełem robić swoje snapsy, okazały się lepsze od oryginału.

Zapodaj fotkę ;)

Chętnie bym sprawdził w realu ;)

Albo na wymianę za blachę Andrzeja Mastalerza ;)

Edytowane przez gaweł

• 0

Po prostu zabierz pierwszą lepszą boleniówką, szczupakówkę czy inną "...ówkę". Do tego parę przynęt trociowych i wejdź do solanki.

Czas zakupów przyjdzie później. 

PS

Czy się nie mylę, że w okolicy masz łowiska, w których nawet nie musisz brodzić?

Mieszkam w Gdyni, najbliżej oczywiście mam Orłowo i Mechelinki. NIe wiem jak w Mechelinkach, ale w Orłowie to chyba nawet do kolan wystarczy wejść :)

Kołowrotek zakupiłem, padło jednak na tego Penn Battla 4000. Najbardziej przypadł mi wagowo, "przełożeniowo". Macałem wszystkie te Daiwy BG itp. itd. w niskim budżecie, ale tylko Penn jakoś leżał w dłoni. Czas pokaże jaki to był wybór, jeśli zacznie płakać po solance, to pójdzie do spina na mazurskie wody :) Cena z okazji BF nie była duża, więc jak się rozsypie to nie będzie wielka szkoda. Jeszcze plecionka, kilka blaszek i widzimy się nad wodą :)

Edytowane przez Marcin_o

• 0

Kołowrotek zakupiłem, padło jednak na tego Penn Battla 4000. Najbardziej przypadł mi wagowo, "przełożeniowo". Macałem wszystkie te Daiwy BG itp. itd. w niskim budżecie, ale tylko Penn jakoś leżał w dłoni. Czas pokaże jaki to był wybór, jeśli zacznie płakać po solance, to pójdzie do spina na mazurskie wody :) Cena z okazji BF nie była duża, więc jak się rozsypie to nie będzie wielka szkoda. Jeszcze plecionka, kilka blaszek i widzimy się nad wodą :)

NIc nie powinno się dziać - uważaj tylko żebyś nie utopił młynka w wodzie  :) Przypuszczam, że prędzej Ci się ten kołowrotek znudzi niż uda się go zajechać.

Z tego co widzę obecnie wchodzi na rynek jakaś lekka modyfikacja tego kołowrotka. Pomijając kolor różnica w porównaniu ze zwykłym Battle polega jedynie na zastosowaniu przekładni CNC, z głównym kołem zębatym wykonanym z mosiądzu.

I jak tutaj nie kochać PENNa :wub: - która firma wstawi do kołowrotka za ok. 400 zł przekładnię wycinaną na obrabiarce i wykonaną z takiego materiału...

penn-battle-iii-dx-spinning-new-2020-8.g

• Like 1

• 0

Panowie, do przyponów z FC jakiej grubości / wytrzymałości używacie?  Mam plecionkę 0,13 na 8,5kg i myślę o fluo 0,36 i mocy 8,1kg? Jak to jest, dobiera się mocniejszy czy słabszy? Na logikę idąc, chyba słabszy niż główna linka.. ale wolę zapytać :)

• 0

Po co ten przypon? Pytam bo ja i moi znajomi tego nie używają a dużo łapią i łowią ,również w kamieniach.

Może taka moda :) Ja zakładam przypon z fluorocarbonu 0,30-0,35 (ok. 70 cm) tylko gdy łowię w morzu błystkami przelotowymi (inlinerami).

Co innego do plecionki na rzekę.

• Like 1

• 0

Panowie, do przyponów z FC jakiej grubości / wytrzymałości używacie?  Mam plecionkę 0,13 na 8,5kg i myślę o fluo 0,36 i mocy 8,1kg? Jak to jest, dobiera się mocniejszy czy słabszy? Na logikę idąc, chyba słabszy niż główna linka.. ale wolę zapytać :)

Za radą jednego z najbardziej doświadczonych, jak również i jednego z pierwszych speców od łowienia troci z plaży - Marka (który ostatnio chyba tu nie zagląda) żyłka Sunset Amnesia o wytrzymałości 4,5 kg. Odcinek mniej więcej metrowy, by w czasie rzutu cały przypon z węzełkiem wisiał za przelotką szczytową.

Jako linka główna - plecionka P-line TCB8 oznaczona jako 0,13 mm.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 1

• 0

jezeli lowisz na wahadla to tak, nie jest potrzbny, gdy chcesz zastosowac inne przynety niestety jest juz konieczny :)

Tzn że do wahadeł nie a do woblerów już tak ? A jaka jest istotna różnica w łowieniu na wahadło i na bezsterowca czy rippera że proponujesz przypon ? 

Zrozumiałbym jeśli mowa byłaby o sztucznych muchach zarówno na klasyczny zestaw jak i zestaw ze sbirulino.

• 0

jezeli lowisz na wahadla to tak, nie jest potrzbny, gdy chcesz zastosowac inne przynety niestety jest juz konieczny :)

Tzn że do wahadeł nie a do woblerów już tak ? A jaka jest istotna różnica w łowieniu na wahadło i na bezsterowca czy rippera że proponujesz przypon ? 

Zrozumiałbym jeśli mowa byłaby o sztucznych muchach zarówno na klasyczny zestaw jak i zestaw ze sbirulino.

Zapewne chodziło o wabiki przelotowe, inlinery (nie jestem pewien czy dobrze to napisałem), gdzie linka przechodzi przez przynętę wzdłuż jej osi.