Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobrze ze mi przypomniałeś :) muszę zabrać te małe pierdykle ,ostatnio ponoć zajadały się tymi zapałeczkami .

Ale na to biorą tylko małe grzdyle ;)

Tu konkretną przynętę trza zawiesić,jakąś muchę z tubą :P

A tak zapytam czy widzicie/widzieliście/różnicę w długości rzutów plecionką x4 i x8?

Bo teraz mam Varivasa Sea Bass 1,2 x4 i leci dalej niż Shimano Kairiki x8.

Daleko ciskam i jestem zadowolony z uzyskanych odległości/80-95/przynęta wagi 30g

No z wiatrem to i ponad stówkę by poszło :P

• 0

Zapewne chodziło o wabiki przelotowe, inlinery (nie jestem pewien czy dobrze to napisałem), gdzie linka przechodzi przez przynętę wzdłuż jej osi.

Inlinery to zazwyczaj błystki choć Bodzio już zaczął chyba robić woblery tego typu. Wtedy lepiej jak się to obraca na czymś śliskim, choć przecież już do samego uzbrojenia inlinera potrzeba żyłki lub fluocarbonu bo trzeba podpiąć kotwiczkę z jednej a pętlę lub cokolwiek do zapięcia (krętlik, kółko) z drugiej - wystarczy 10-15 cm żyłki lub FC w zależności od długości przynęty - podpinamy pod agrafkę do linki głównej i po sprawie. 

• 0

Nie przelotowe maja inny cel  ten podstawowy - zapobiega możliwości wyrzucenia przynęty przez  troć (nie tworzy się dźwignia ) po prostu przynęta odjeżdża .Zatem ten karbon powinien mieć minimum   70-100 cm . ja to mocuje inaczej zrobiłem foto  ,ale za duży format  .  

Edytowane przez GREK

• 0

Nie przelotowi maja inny cel  ten podstawowy - zapobiega możliwości wyrzucenia przynęty przez  troć (nie tworzy się dźwignia ) po prostu przynęta odjeżdża .Zatem ten karbon powinien mieć minimum   70-100 cm . ja to mocuje inaczej zrobiłem foto  ,ale za duży format  .  

naciśnij - edytuj : odtwórz w paincie - potem jakby w lewym górnym rogu masz napis : zmień rozmiar : daj ze 100 na 50, zapisz jako i wstaw :)

• Like 1

• 0

Wejdę w temat, tutaj chyba najszybciej znajdę odp , ktoś ma namiar na takie rzeczy ? 

Obiło mi się o uszy,że ktoś u nas robi takie rzeczy, bo się chwalił w necie. Najlepiej jakbyś zadzwonił do któregoś z szyprów(który ma sklep internetowy), bo oni są najbardziej zorientowani w temacie.

Przykładowo:

http://namorze.com/?page_id=12

• Like 1

• 0

Początek stycznia.Rano śryz ,po rzucie plecionka szła po lodzie wynosząc blachę .Około 10 gdy słońce zaczęło „przygrzewać”odpuściło .Gdy piłem herbatę przyszło dwóch miejscowych .Przy mnie mieli po siądzie dobrej ryby (okazało się ze mieli już po kilka ryb ba koncie) szybko wchodzę do wody i rzut sznapsem,odprowadzenie około 60cm .Wyciagnelem jeszcze jakąś krótką.Wodę oceniałem na 0,5stopnia :)

post-48064-0-77255900-1613833221_thumb.jpeg

post-48064-0-31283900-1613833245_thumb.jpeg

Edytowane przez salmon1977
  • Like 3

• 0

Taka sytuacja z dzisiejszego wypadu na trocie z łódki. Woda 3-4 C, zlokaliziwalismy ryby, pierwsze delikatne puknięcie, nie do zacięcia. Druga, piękna troć 60+ śledzi woblera i zamiast ładnie przywalić, uderza w bok woblera i odpływa spłoszona, atak pod łódką. Trzecia mniejsza, to samo, delikatnie uderzenie w bok woblera. Czwarte branie to samo. Ewidentnie wstrzeliłem się w kolor woblera, ale nie chciały atakować, podążały, puknięcie i odpływały. Doświadczenia w trociach praktycznie nie mam żadnego, pytam kumpla, który jest ze mną na łódce (łowił na muchę, miał wypad bez kontaku), nie potrafi odpowiedzieć co robię nie tak.

No nic, walczymy dalej, widocznie nie jest mi jeszcze dane złapać pierwsza w tym sezonie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

• 0

Pływasz na planerach,pieskach czy z ręki? Nieraz tak bywa ,łowię tylko na żelazo,jak zlokalizowałeś ryby to 90% sukcesu.Sprubój podszarpywać przynętę potrafi otwożyć wodę.

Łowienie z ręki. Zbliżający się weekend poświęcam tylko troci. Mam kilka nowych patentów do przetestowania, podpowiedzianych przez doświadczonego "trociarza" jak się sprawdzą opiszę, to będzie prawdziwe zaskoczenie dla wielu osób. Według opinii znajomego woda jest jeszcze za zimna w naszym rejonie i ryby są mało aktywne. Co prawda on złowił w weekend 17 sztuk ale przy bardzo wolnym prowadzeniu, na swoich ulubionych miejscach [emoji2955]. Większe trocie były w pijawkach co faktycznie potwierdza, że siedzą przyklejone do dna.

Marcin, ostrzegam Cię, nie publikuj takich zdjęć

Cytat z regulaminu:

1. Przede wszystkim Catch and Release (złów i wypuść) co oznacza, że zdjęcia powinny przedstawiać ryby, które zostały wypuszczone; wstawienie zdjęcia ryby która została zabita może skutkować czasowym zablokowaniem konta - natomiast recydywa skutkuje całkowitym zablokowaniem konta.

2. Nie publikujemy zdjęć ryb, których wiarygodność co do ich stanu jest wątpliwa (unikniemy niepotrzebnych dochodzeń).

• Like 2

• 0

A co zlego jest w tym że ktoś złowił troc by ja zjesc . Mieszkam w danni i  też je łowie i nic nagannego w tym nie widze . Dodam  ze zobaczyć duńczyka wypuszczającego te ryby to tak trafienie w lotto , ba zabijaja nawed kelty , sieciami jest tak obstawione ,ze z trudem można znaleźć dobre miejsce do wędkowania . ,

• Like 1