Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pewnie jest wykonalne, szczególnie w rejonach, gdzie latem jest zimniejsza woda pod brzegiem. Jednak dawniej gdy było więcej zarybień i więcej ryb było w morzu, szanse były większe niż teraz bo tarlisk nam raczej nie przybyło a ze względu na temperatury i niskie stany wody, ryby mają coraz trudniej....

• 0

Witam Kolegow ,

lowie trocie w lecie w morzu baltyckim w niemczech( okolice Wyspy Fehrman, Kilomi , Lubeki, Wismar . Ogolnie wszedzie gdzie sa leopardowe plaze .

Bankowe miesjcowki nazywam plaze z malymi kamieniami plus kilka glazow wielkosci krzesla itp.

Noca od 22 trocie przyplywaja w.w rejony i zajadaja sie robactwem niedaleko brzegu , do wschodu slonca. Najlepsza metoda jest mucha sredniego Rozmiaru , np uboga krewetka.Rzuty do 15 m wystarcza.

Do spinningu jest bardzo dobry wobler, ja uzywam Tomi/ Boleniowych. Prowadzic nalezy miedzy glazami.

Przepieknym widokiem sa ryby polujace o zmierzchu.

Lato to okres polowu przerosnietych ryb. Nalezy byc przygotowanym na tej najwieksze.

Pozdrawiam Zbigniew

Edytowane przez krokop
  • Like 8

• 0

Witam Kolegow ,

lowie trocie w lecie w morzu baltyckim w niemczech( okolice Wyspy Fehrman, Kilomi , Lubeki, Wismar . Ogolnie wszedzie gdzie sa leopardowe plaze .

Bankowe miesjcowki nazywam plaze z malymi kamieniami plus kilka glazow wielkosci krzesla itp.

Noca od 22 trocie przyplywaja w.w rejony i zajadaja sie robactwem niedaleko brzegu , do wschodu slonca. Najlepsza metoda jest mucha sredniego Rozmiaru , np uboga krewetka.Rzuty do 15 m wystarcza.

Do spinningu jest bardzo dobry wobler, ja uzywam Tomi/ Boleniowych. Prowadzic nalezy miedzy glazami.

Przepieknym widokiem sa ryby polujace o zmierzchu.

Lato to okres polowu przerosnietych ryb. Nalezy byc przygotowanym na tej najwieksze.

Pozdrawiam Zbigniew

Absolutnie potwierdzam to co napisał Kolega . Dodam ze wyjątkowe okresy to po sztormie , Chc jak pisze kolego ja o świcie mialem przypadek ze trocie pływały mi kilka cm od nogi .  

Edytowane przez GREK

• 0

Łowiłem w sierpniu z powodzeniem trocie w Danii (zatoka Køge) wieczorami/porankami z plaży. Woda była ciepła na tyle, że łowiąc z belly nie trzeba było zakładać woderów. Plaża jałowa, sam piach bez kamieni.

Czym różnią się warunki na naszym wybrzeżu od tych powyżej, że większość zakłada z góry niepowodzenie letnich wypraw?

Zdjęcie poglądowe plaży:

post-52666-0-70190700-1629721454_thumb.jpeg

Edytowane przez pablo40404
  • Like 2

• 0

Na dzisiejszy dzień temperatura wody w porcie Aarhus (Dania) wynosi 18.1 c. Wczoraj z takiej płazy, jaka kolega wyżej dodał zaciąłem troć 70+. Nie miałem podbieraka i przy próbie wślizgu na brzeg po prostu pomachała mi ogonem. Zdarzenie miało miejsce o godzinie 5.50 :). Myślę że nie ma co teoretyzować tego, czy się rybę złapie czy nie - jak się nie pójdzie to się nikt o tym nie przekona. Jestem kompletnie nowy w tym temacie i chodziłem przez ostatnie 6 dni codziennie po dwie godziny w miejsce z opisów idealne na troć - nic oprócz makreli nie wyciągnąłem. Gość wczoraj na wieczór obok wyciagnal 47cm i 43cm. Od siebie dodam ze jeżeli będę miał okazje wypoczywać nad polskim morzem to czy byłoby 50+ czy -10 - zawsze wezmę wodery i mój zestaw żeby próbować:)

• 0

Łowiłem w sierpniu z powodzeniem trocie w Danii (zatoka Køge) wieczorami/porankami z plaży. Woda była ciepła na tyle, że łowiąc z belly nie trzeba było zakładać woderów. Plaża jałowa, sam piach bez kamieni.

Czym różnią się warunki na naszym wybrzeżu od tych powyżej, że większość zakłada z góry niepowodzenie letnich wypraw?

U nas brak tego czarnego na brzegu ????. Szczątki oraganiczne w takiej ilości to pokarm dla wszelkich detrytusożerców stanowiących pokarm ryb. Czarne ponadto, uprawdopodabnia występowanie podwodnych łąk. Taka stołówka jest siedliskiem kiełży, lasonogów i innych żyjątek nie pomijając kohort zmieraczków skaczących po brzegu.

• 0

U nas brak tego czarnego na brzegu . Szczątki oraganiczne w takiej ilości to pokarm dla wszelkich detrytusożerców stanowiących pokarm ryb. Czarne ponadto, uprawdopodabnia występowanie podwodnych łąk. Taka stołówka jest siedliskiem kiełży, lasonogów i innych żyjątek nie pomijając kohort zmieraczków skaczących po brzegu.

Po sztormach, albo chociaż silniejszej fali te czarne szczątki organiczne u nas też występują. Za to podwodnych łąk jest faktycznie mniej. Zdaje się że takie podwodne łąki tworzy morszczyn. Jeśli nie, to niech ktoś mnie poprawi. Za to u nas przy brzegu w ciepłych porach roku jest zatrzęsienie takich długich, nitkowatych, obślizgłych, zielonych glonów. Mam wrażenie, że z biegiem lat jest ich coraz więcej.

Mimo wszystko między duńskimi a polskimi plażami są też inne różnice, np. w Danii bardziej rozwinięta linia brzegowa i większy dopływ świeżej, lepiej natlenionej i silniej zasolonej wody z Morza Północnego.

• 0

Ja nigdy w Polsce nie łapałem troci z brzegu z racji odlgłości od morza ale od 3 lat regularnie w Danii chodze na trotke ( bo tutaj mieszkam ) i czasami przez 20h nad woda nie ma brania a czasami od niechcenia wyjde nad wode i uda sie z 2-3 zlapac. Ale żeby to takie eldorado było to nie wiem…

• 0

Witam, jestem z okolic Gryfic, chciałbym zapytać czy można trolinngować za trocią w okresie wrzesień październik - grudzień?

Moje rejony to cały pas zachodniopomorski

Można, z tym że w okresie od 15 września do 15 listopada poza pasem wód o szerokości czterech mil morskich od brzegu.

• 0

... w miarę możliwości unikając wpływania niemal pod wędkę osobom, które łowią brodząc - co niejednokrotnie ma miejsce.

Dokładnie. Zawsze myślałem, że trollinguje się po to by dosięgnąć ryby które są daleko od brzegu, poza zasiegiem rzutu z plaży. Nieraz widziało się jednak trollingowców którzy gdyby mogli to pływaliby chyba po piasku na plaży.

• Like 2

• 0

Porady potrzebuję . Czy pozwolenie roczne na wody morskie liczy się jako kalendarzowe np 2021 , czy od momentu wykupienia ważne jest przez rok ?  Gdzie to można kupić online i gdzie znajdę szczegółowe przepisy odnośnie spinningu w wodach morskich z brzegu . Dzięki za wszelkie info .

• 0

Porady potrzebuję . Czy pozwolenie roczne na wody morskie liczy się jako kalendarzowe np 2021 , czy od momentu wykupienia ważne jest przez rok ? Gdzie to można kupić online i gdzie znajdę szczegółowe przepisy odnośnie spinningu w wodach morskich z brzegu . Dzięki za wszelkie info .

https://girm.gov.pl/rybolowstwo-rekreacyjne
  • Like 1