Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obstawiam spinnex Tramp lub jakąś skandynawską podróbkę

Tower tyle lat już minęło a Ciebie wciąż ten Trump tzn. Tramp trzyma? Fajna błystka tylko strasznie rdzewieje. Co do przynęty - nic nadzwyczajnego i egzotycznego i nic czego byście nie znali... :) Po prostu przynęta którą lubię łowić i mi się sprawdza.

• Like 1

• 0

Pytanko odnośnie woblerów na troć morską . Nie miałem nigdy do czynienia z takimi i jestem ciekaw jak to pracuje , w sensie X , S , lusterkowanie itp ??? Może ktoś ma filmik z praca typowego wobka , lub może podesłać link z pracą takiego woblera ? Na YT sporo filmików odnośnie morskiej trotki , ale nie moge trafić jak pracuje wobler .

Typowa boleniowka chyba od Tomka Janeczki

Branie w opadzie ,migotanie .

Fajne są horny herinngi od SG

post-48064-0-77799000-1638383272_thumb.jpeg

• Like 2

• 0

A co sądzicie o przynętach przelotowych, takich co na fluoro montuje się? Jak dla mnie to trochę za "dużo zachodu" z montażem, ale być może warto spróbować? W ogóle łowicie tym?

Temat inlinerów był już poruszany w tym wątku wcześniej. Nie używaj - nie warto ;) ;) ;)

• 0

W Danii i większości skandynawii łapią od lat tylko i wyłącznie na inlinery. Że komuś u nas się przetarł fluo od inlinera to nie znaczy, że wszystkie są złe i nie warto.. Inlinery są mega skuteczne,a przekonamy się o tym zapewne jak w skandynawii będą już przestarzałe i będą zastąpione innymi killerami..

• Like 1

• 0

Z tymi przynętami to szerszy temat i dlaczego takie królują teraz , a nie inne  to czasem kwestia mody , a nie ich skuteczności . Przynęty przelotowe i skandynawia to pewna jedności , kto łowił ten wie jak wygląda brzeg chociażby w danii . Konsekwencja jest wędka  czasem 21 gram i co zatem idzie przynęty (lekie ) ze waggled na rodzaj dna . Zmierzając do sedna sprawy takiego łowienia często ta troc jest lekko zacięta  i tu jest plus takich przynęt rybie ciężko jest podczas walki pozbyc sie chaka . Ale teraz jeśli twoja wędka ma wieksza  moc to penetracja przy zacięciu ryby jest wieksza  i tu konstrukcja przynęty ma  mniejsze znaczenie . Duńczycy stosują tak zwany spin-stop i to jest klucz do sukcesu . A tu przelotówki bardziej szkodza niz pomagaja . To naprawde obszerny temat .    

• 0

Koledzy czy parking przy klifie Orłowo płatny jest w dni pon-piątek?

Jutro rano, o ile nic nie zmieni się w robocie, jadę ???? Ewentualnie czy jest jakieś miejsce parkingowe za free w pobliżu? Byłem w sumie niedawno ale akurat tego niedoczytałem ????

• Like 1

• 0

Trzeba było się oderwać od tragicznych informacji z Ukrainy i zresetować na plaży. Fakt ryby nie było ale pogoda w końcu sprzyjająca na środkowym wybrzeżu. Słoneczko, mała fala, przynęty do moczenia i piękne widoki. Czy pomogło , nie wiem. To moja ukochana ryba i tu i z rzeki. Miły czas między klepaniem wahadełek. Kilka fotek jako dodatek  ;) .

post-68192-0-65956400-1645964772_thumb.jpg

post-68192-0-51040500-1645964782_thumb.jpg

post-68192-0-45550900-1645964791_thumb.jpg

post-68192-0-56485800-1645964800_thumb.jpg

post-68192-0-94794800-1645964807_thumb.jpg

post-68192-0-68673300-1645964821_thumb.jpg

• Like 18

• 0

Nie wiem czy bez ryby wpisy nie zrobią się nudne. Dodam jednak kolejna relacje z plaży. Pogoda  przepiękna, falki zero, woda czyściutka tym razem tylko tego brania nie uświadczyłem. Był jeszcze jakiś kolega na bellyboat z muchówką. niebo lazur i woda że kamienie czy buta widać super, całkiem inna klarowność jak dwa tygodnie wcześniej.

post-68192-0-08196300-1647088863_thumb.jpg

post-68192-0-64398400-1647088870_thumb.jpg

post-68192-0-86362100-1647088879_thumb.jpg

post-68192-0-69607200-1647088887_thumb.jpg

• Like 3