Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Więc... po nocnych rozmowach jest decyzja że zamiast w Bieszczady jedziemy do Danii,  wyspa Fyn (jeszcze nie wynajęliśmy domku). Mamy swoje "typy" ale jak możecie coś polecić to by było miło.

Możesz ściągnąć na telefon apkę Fishing in Denmark. Masz w niej "na talerzu" proponowane miejscówki, aktualną temperaturę wody, kierunek i siłę wiatru, obszary częściowo, czasowo lub całkowicie chronione.

Fynn to kawał wyspy. Jak trafisz w: temperaturę wody, z przynętą, w aktywne żerowanie ryb to połowisz - wyholowanie powyżej 10 sztuk/dzień nie będzie problemem. Jak nie trafisz, to wiadomo. Czasem troćki są na wodzie, gdzie nawet za przysłowiowym okonkiem, byś nie zarzucił przynęty. A w miejscówkach bajkowych - zero ryb.

Nie zabieraj wiadra przynęt - starta czasu później nad wodą. Jedna, dwie blachy w dwóch gramaturach (np. 18 i 21 g)  i 2-3 kolorach. Jakieś przynęty Inline/line thru w dwóch kolorach i dwóch wielkościach na początek wystarczą i czeszesz. Chyba, że śmigasz z muchą ;-)

Edytowane przez Kokosz

• 0

Mamy zaplanowane dwa wyjazdy jeden na koniec lutego (ten miał być w Bieszczady)  drugi na koniec marca. Spokojnie, jedziemy odpocząć a ryby to tylko dodatek :) chociaż będzie miło choć jedną złapać. Dziękuję za wskazówki.

• 0

Chłopaki wypiłem dwa wina ale nie potrafię  dojść co mieliliście na myśli, wiem jestem prostym człowiekiem ... wytłumaczcie ...

Ale wiecie co,za waszą życzliwość żeby was trzustka zabolała... macie miejscówki https://www.youtube.com/@GoneFihingTV/videos            mentalność  polaczków na emigracji zarobkowej...

Edytowane przez Robert Dorado
  • Like 1

• 0

Robert, na Duńskich stronach na fb wciąż wstawiają ryby np .jak ta ,wody kawał na pewno coś wytypujesz ,komfort masz ten ze jak wieje to mozesz zawsze schować się gdzie nie wieje …

Bierz flaszkę i na plaże ;) powodzenia

Niestety nigdy tam nie byłem .

post-48064-0-82306800-1676929972_thumb.png

Edytowane przez salmon1977

• 0

Chłopaki wypiłem dwa wina ale nie potrafię  dojść co mieliliście na myśli, wiem jestem prostym człowiekiem ... wytłumaczcie ...

Ale wiecie co,za waszą życzliwość żeby was trzustka zabolała... macie miejscówki https://www.youtube.com/@GoneFihingTV/videos            mentalność  polaczków na emigracji zarobkowej...

Jak pić nie możesz to nie pij Robercik, myślisz, że Ci chłopaki powysyłają mety? Chłopie :D

Sporo mi ślina na język przynosi, ale powstrzymam się :)

• Like 1

• 0

Jak pić nie możesz to nie pij Robercik, myślisz, że Ci chłopaki powysyłają mety? Chłopie :D

Sporo mi ślina na język przynosi, ale powstrzymam się :)

Powiedz mi co ja takiego napisałem że nie mogę pić i pisać na tym jakże szlachetnym schodzącym na psy forum, którego użytkownicy są świętsi od papieża i prędzej dostali by obstrukcji niż coś napisali co by mogło pomóc? Przepraszam były dwa merytoryczne  posty @GREKA i @Kokosza za co zresztą podziękowałem.

Jeżeli tak masz dużo na języku to może napisz jak mam rozumieć takie wpisy? Nie mam tu nic do Ciebie ale nie rozumiem takich ludzi co "głupio dosrywają" a w innym wątku zadają podobne pytanie, wytłumacz mi to proszę.

A jutro jadę na Fyn, wracam 4 lub 5 marca, jak coś złapię to dam znać i nie będę robił z tego tajemnicy.

Edytowane przez Robert Dorado
  • Like 4

• 0

Czesc Robert,

Szukaj miejsc plytkich do 1 m z duza iloscia kamieni. Wiatr najlepiej w twarz albo boczny. Smialo low jak Robert!

Pozdrawiam Zbigniew

Właź też w zatoki "trzcinowe"; nie odpuszczaj miejsc piaszczystych z "trawnikami" - chodzi mi o miejscówki , gdzie są miejsca z morską trawą czy nawet pojedynczymi kępami morszczynu na piaszczystym dnie. W ogólnym zarysie - gdzie łaty zielska na pozornej pustyni, tam i żarełko dla troci. Coś jak oaza na pustyni. Ryby mogą urzędować między tobą w wodzie a brzegiem - są zatoki, gdzie można wejść nawet kilkaset metrów w głąb. Łowiliśmy też tak, czyli rzuty nie w zatokę/morze, tylko w stronę brzegu lub wzdłuż brzegu na wodzie do kolan. Zwłaszcza na żwirowych miejscówkach.

• Like 10

• 0

Czolem Kolego Kokosz,

Swietnie opisales miesjcowki. U mnie w niemczech takie sa Idealne na srodek wiosny az do listopada. Od grudnia Do marca koncetruje sie na plazach i kamieniach. Warto obserwowac wiatr, jezeli dmuchalo mocno w zatoke kilka dni, to potem nastepuje tam eldorado z rybami. Proponuje odczekac az trawy opadna i jazda z malymi blaszkami (4-8g) plus muchowka albo spirolino.

Pozdrawiam Zbigniew

• Like 5

• 0

hej, 

czy zna ktoś okolice sundsvall ? czy warto się nastawiać tam na łososiowate w morzu, myślałem o stosowaniu żelastwa i zestawu z bombardą ( muchówka raczej odpada), będę tam na początku sierpnia i zastanawiam się co zabrać i czy jest sens, czy nie lepiej szukać zębatych w bajorach np. (tzw łowienie przy okazji). Wiem, że w okolicy jest rzeka z łososiami (bergefosen) ale raczej tam nie zawitam, będe miał jeszcze rzekę ljungan w okolicy (tam będę miał bliżej). Wszelkie rady mile widziane.

pozdrawiam  

• 0

Mam takie pytanie, widzę że większość rzeźbi wodę różnego rodzaju blachami czy bezsterowcami specjalnie dedykowanymi łowieniu troci w morzu.

Czy ktoś z Was próbował może łowić trocie boleniowymi bezsterowcami jak np. Hermes 9 BS lub innymi które fajnie kolebią na boki i lusterkują w opadzie, a nie płyną wężykiem lub może ktoś z Was w ogóle używa małych jerków jak np. Slider 7S.

Wśród zagranicznych wędkarzy w Danii i Szwecji niespecjalnie znalazłem by na coś podobnego łowili, teraz w modzie są "inlajnery", a przecież trocie lubią jeść, np. na szwedzkim wybrzeżu płocie i inne gatunki bardziej słodkowodne i takie bezsterowce powinny nieźle działać.

• Like 2

• 0

Nie biorą. Tubylcy czekają na cieplejszą wodę i śledzia. Ja czekam na gacie i jak mi wrócą z reklamacji w wolnej chwili gonię. Najlepsze brania wg. znawców przed nami ???????? Dla mnie nie ma znaczenia czy bierze czy nie. W Polsce nie liczę na nic. Jedynie klimat tego miejsca chłonę ????????

• Like 4