Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, a jak oceniacie w przybrzeżnym trolingu używanie wobków? Salmo minnow, sting czy inne wąsko pracujące oryginale. Wszem i wobec widuję wahadła, które są oczywiście skuteczne. Ale w tym że mniej używa się woblerów kryje się mniejsza skuteczność czy po prostu większa wygoda posiadania większej ilości wahadeł niż woblerów?

• 0

Panowie, a jak oceniacie w przybrzeżnym trolingu używanie wobków? Salmo minnow, sting czy inne wąsko pracujące oryginale. Wszem i wobec widuję wahadła, które są oczywiście skuteczne. Ale w tym że mniej używa się woblerów kryje się mniejsza skuteczność czy po prostu większa wygoda posiadania większej ilości wahadeł niż woblerów?

Używam od x lat, nie wiem skąd takie wnioski. Na wobki trzeba się liczyć z przyłowem mewy od czasu do czasu jak na zwrocie wyjdzie wobler do powierzchni ^^

• 0

A tego Solvkrokena to jak zdobyłeś?

Jeśli pytasz o tę zielonkawą, to kiedyś miał tu:

https://maps.app.goo.gl/qs7zmWhjim6hJrJQ9

Co interesujące. Mam dwie sztuki w kolorze zielonym i niebieskim. Na tę niebieską nigdy nie miałem pobicia.

https://photos.app.goo.gl/yfd2xxejkrVE1nmV6

Edytowane przez popper

• 0
Gość Mysha

Zaciekawiła mnie ta błystka, bo m.in. takie Solvkrokeny rozdawałem na pierwszym zlocie Bałtów ????. Stare czasy panie Waldku ????.

Widocznie Witek zamówił je później na sklep.

• 0

Zaciekawiła mnie ta błystka, bo m.in. takie Solvkrokeny rozdawałem na pierwszym zlocie Bałtów ????. Stare czasy panie Waldku ????.

Widocznie Witek zamówił je później na sklep.

Ręki nie dam uciąć ale na 99% od Witka Polakowskiego. Był czas, że sporo tam kupowałem..... Aż mnie zawiódł ale to poza tematem.

• 0

Cześć, przymierzam się do zakupu kija, który ogarnie mi troć i belonę. Wstępnie padło na 3m westin seria W2 lub W3 ale zastanawiam się nad cw. Brać do 30 czy 40g? Widzę, że dużo przynęt trociowych oscyluje 28 i 30g. Z drugiej strony wszystkie kije, które miałem od W są opisane zachowawczo, dlatego przychylam się do max cw 30g. Wszelkie uwagi mile widziane.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 0

Cześć, przymierzam się do zakupu kija, który ogarnie mi troć i belonę. Wstępnie padło na 3m westin seria W2 lub W3 ale zastanawiam się nad cw. Brać do 30 czy 40g? Widzę, że dużo przynęt trociowych oscyluje 28 i 30g. Z drugiej strony wszystkie kije, które miałem od W są opisane zachowawczo, dlatego przychylam się do max cw 30g. Wszelkie uwagi mile widziane.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Od wielu lat praktycznie nie łowię na korbę, ale uważam że 30g będzie git. W zależności od samego kształtu przynęty optymalna waga to między 24-28g. Cięższymi i tak dalej nie rzucisz. Nie jestem zbyt dobry z fizyki, ale takie mam doświadczenia z kilku lat plażowego spinningu.

• Like 2