Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie było tak źle,

Jakbym miał 6km do plaży, też bym nie narzekał  :P

Może "przebłyszczyliśmy" Bałtyk? :rolleyes:

Zastanawiałem się kiedyś nad tym w przypdku takich łowisk jak Orłowo, Rozewie czy Czerwonka, gdzie zawsze plaża pełna wędkujących.

Następny sezon będzie pod znakiem belki, więc niech się mąci woda pod brzegiem :P .

Sie spróbuje na gumy i inne nietypowe przynęty. Mucha też się znajdzie w wodzie  :)

Edytowane przez STREMER
  • Like 2

• 0

Korci mnie, żeby spróbować na obrotówki z belki. Zakładam, że w zimnych miesiącach, kiedy ryba nie jest tak agresywna, wolno prowadzona wirówka może zrobić swoje. Wcale nie musi daleko latać. W opadzie nie bedzie pracować ale z twisterkiem na kotwiczce trochę może zamieszać.

;-)

Pozdro dla wszystkich czekających na grudzień

:-D

• 0

Korci mnie, żeby spróbować na obrotówki z belki. Zakładam, że w zimnych miesiącach, kiedy ryba nie jest tak agresywna, wolno prowadzona wirówka może zrobić swoje. Wcale nie musi daleko latać. W opadzie nie bedzie pracować ale z twisterkiem na kotwiczce trochę może zamieszać.

;-)

Pozdro dla wszystkich czekających na grudzień

:-D

Konrad - możesz pokombinować jakieś tandemy - z belki daleko nie musisz rzucać.

post-52268-0-74329800-1499150027_thumb.jpg

post-52268-0-61251000-1499150048_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Moim zdaniem jedną z nietypowych przynęt na morskie trocie, która w pewnych okolicznościach może okazać się skuteczna, jest kilkunastogramowa cykada, powiedzmy jakieś 15-18 g. Lata daleko, wytwarza w wodzie silną falę hydroakustyczną, można ją poprowadzić jednostajnie lub skokami po dnie. W przeszłości kilka razy zabierałem ze sobą na plażę takie cykady i odrobinę połowiłem nimi w morzu. Uwiesiły się jedynie dwa nieduże okonki i dwie lub trzy fląderki wielkości spodeczka od filiżanki. Plan był taki, żeby wypróbować taką cykadę w okresie dobrego żerowania troci, gdy jest np. kilka brań na godzinę. Ale takie "eldorado" dawno mi się nie trafiło. Ostatni raz chyba w grudniu 2015 r., ale wtedy akurat nie miałem ze sobą cykad.

• Like 1

• 0

Jacek, myślałem o czymś w stylu drutu z wirówką a'la spinnerbait i tłisterku podobnym do nereidy. W opadzie robiłoby robotę. Natomiast jestem pewien, że Rublex Veltic czy Celta wolno prowadzone ogarną temat w zimne miesiące. Już Bodzio mi nagadał o styczniowym łowieniu. Nie odpuszczę :)

Krzysiek, też myślałem o cykadach i mam ich sporo. Tez się wypróbuje.

Ciekaw jestem wirujących ogonków Spin-Mada. W opadzie ładnie mieszają. A i latają.

Jeszcze 5 miechów i otwarcie sezonu.

Jak tu żyć?

Tęczaki w listopadzie?

• 0

Parę lat wstecz i we wrześniu trafiłem, ale więcej w tym przypadku niż reguły.

Troć złowiłeś czy tęczaka?

Spokojnie już od października można łowić  ;)

Od dwóch lat w połowie października woda ma już poniżej 10C.

Tęczaki bendom  :lol:

Dawno temu próbowałem, nic rewelacyjnego.

A w pewnych okolicznościach troć można i na kawałek patyka złowić...  ;)

Ciekawe czy trocie tak, jak pstrągi przyzwyczajają się do przynęt? 

Edytowane przez STREMER

• 0

Konkurs to nie jest ale ciekaw jestem kto uwierzy w skuteczność przynęty, kupi ją i pierwszy złowi troćkę (wklei fotkę). Już pierwsze sztuki na allegro znalazły nabywców.

Tak drogich przynęt trociowych nie widziałem. Nawet Westiny są tańsze.

Czekać na wyprzedaż trzeba  :lol:  :lol:  :lol:

BTW. Można zrobić jakiś inny konkurs, np. największa troć z 1 grudnia.  :)

Jeszcze ponad 4 miechy trzeba czekać.

Edytowane przez STREMER