Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam koledzy,

mam pytanie do jakiej wartości wiatru da się Waszym zdaniem normalnie łowić. Jestem z Krakowa i często nie wiem skąd wziąść dobra prognozę pogody i jak ją interpretować.

Ja korzystam z dwóch stron :

Wysokość i kierunek fali na Bałtyku http://jastarnia.to.jest.to/prognozy/fala.php

Temperatura i poziom wody w morzu w Zatoce Puckiej i Gdańskiej http://pogoda.augustyna.pl/prognozy/woda.php

Pozdrawiam.

• 0

Witam koledzy,

mam pytanie do jakiej wartości wiatru da się Waszym zdaniem normalnie łowić. Jestem z Krakowa i często nie wiem skąd wziąść dobra prognozę pogody i jak ją interpretować.

Możesz zobaczyć sobie strony z falą i wiatrem które podał Ci lolo 777, a następnie wejść na strony z kamerkami nr Sopot czy Władysławowo i zobaczysz jak wygląda fala przy tym wietrze. T

Oczywiściei trzeba oglądać morze w kamerkach najbliżej miejsc, gdzie zamierzasz łowić.

Pozdr.

• 0

Witam koledzy,

Wiatr w twarz i boczny do ok. 25 km/h idzie łowić (poniżej 20 km/h to jest całkiem komfortowo), jak w plecy wieje to i sporo więcej w granicach rozsądku oczywiście.

Fala do 50 cm komfort, do 70 znośnie, do metra jak jesteś twardy, powyżej to ekstremalne  wędkarstwo.

Ale też dużo zależy od miejsca połowu, kierunku fali, jej częstotliwości, prądów, porywów wiatru.

• 0

Jeśli chodzi o wiatr i stan morza to korzystam z http://baltyk.pogodynka.pl

Patrzę na stan morza i łowię brodząc przy stanie 1 do 3. Najbardziej liczę na okres marzec-kwiecień wtedy śledzie chyba podpływają blisko a temperatura wody na tyle niska że ryby jeszcze blisko.

• Like 1

• 0

Zwyczajna rzecz o tej porze roku. Zmienne temperatury, woda na przemian to zamarza, to rozmarza i rozsadza zbocze klifu, które się osuwa.

W przypadku klifów w Wolińskim Parku Narodowym takie zjawiska na przedwiośniu mają miejsce od lat i nikt nie robi z tego żadnej sensacji.

Warto uważać i nie zostawiać plecaka czy wędki tuż pod urwiskiem, bo można się zdziwić.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

• 0

Witam.

Jak na razie nie wypowiadam się w tym wątku bo i nie mam doświadczenia w spinningowaniu z plaży. Niemniej jednak przeglądam posty i łykam teorię, którą się wspaniałomyślnie dzielicie. Dzięki serdeczne!

Właśnie szykuje mi się wyjazd do Gdyni i mam do Was pytanko, czy może znacie jakieś niedrogie noclegi niedaleko klifu w Orłowie?

• 0

Witam.

Jak na razie nie wypowiadam się w tym wątku bo i nie mam doświadczenia w spinningowaniu z plaży. Niemniej jednak przeglądam posty i łykam teorię, którą się wspaniałomyślnie dzielicie. Dzięki serdeczne!

Właśnie szykuje mi się wyjazd do Gdyni i mam do Was pytanko, czy może znacie jakieś niedrogie noclegi niedaleko klifu w Orłowie?

Przede wszystkiem, odważyć się wejść z wędką do wody (w sezonie połowowym oczywiście).  

W ostatni weekend jakoś się nie odważyłem :(    -6oC i niżej  oraz przybrzeżny "sorbet" nie nastrajał optymistycznie :(  

post-45714-0-60448300-1520239610_thumb.jpg

post-45714-0-16379500-1520239759_thumb.jpg

Edytowane przez popper
  • Like 7

• 0

Do 15 marca powinno się troszkę poprawić. Mam nadzieję.

Jak dotąd moje ekstremum to grudniowe dorszowanie. Na lądzie było -12, ale Bałtyk trochę "grzał" i parował.

Cała ta para osadzała się na czym tylko mogła.

No ale nie trzeba było wchodzić do wody i nic nie odpinałem  :) .

post-57268-0-57888700-1520248633_thumb.jpg

post-57268-0-23044400-1520248653_thumb.jpg

• 0

Mądrego to i dobrze posłuchać

Jak taki kozak jesteś, to wrzuć coś od siebie merytorycznego np. odnośnie pływadełka, a nie rzucasz jakieś głupio-mądre komentarze na każdym forum i wytykasz coś ludziom. Ostatnio na cel sobie wziąłeś stremera widzę, ma chłopak zajawkę to niech sobie pisze. ;)

Jak nie chcesz się dzielić wiedzą albo nie Twój poziom łowców spoko, da się zrozumieć..  ale po co piszesz jakieś zaczepne komentarze.

Edytowane przez Bartas93
  • Like 2