Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z kolei moje subiektywne "naoczne" wrażenie jest takie, że np. do blach typu 18g Zamki czy Solvkrokeny hak 1/0 pasuje.

A muchy na morskie trocie na jakiej wielkości hakach są kręcone?

To jak już zdecydowałeś to po co dyskusja ? :D Miałem 1/0 i miałem 3/0. Pierwsze były za małe nawet do mniejszych blach jakie mam w arsenale, a nawet jeśli nie to wole mieć delikatnie większe niż mniejsze :)

• Like 1

• 0

Waldku, ja się zastanawiam czy 1/0 nie będzie odrobinę za duży :)

Nie sądzę.

Oczywiście, przy "pewnym" braniu i zacięciu nr 1 też wystarczy.

Patrząc na zbrojenie niektórych błystek firmowych, wyraźnie widać, że nie stronią od rozmiaru kotwiczek nr 2, 4 a nawet (chyba) nr 6 ale...

Kierowałem się sugestiami @KIKOHO i.... chyba słusznie :ph34r: . Hak pojedynczy, powinien być moim zdaniem większy, niż kotwiczka.

Sam zobacz porównanie, ze znanym  powszechnie Trampem (ten kanarek ;) ):

post-45714-0-82500800-1523466968_thumb.jpg

Porównanie 3/0 do rozm. nr 1:

post-45714-0-15111900-1523466988_thumb.jpg

Firmówka chyba z kotwiczką nr 4 lub mniej i hak, stosunkowo większy:

post-45714-0-52081000-1523467002_thumb.jpg

https://photos.app.goo.gl/RBYDrS5QtsRWqxoj2

Edytowane przez popper
  • Like 5

• 0

Z kolei moje subiektywne "naoczne" wrażenie jest takie, że np. do blach typu 18g Zamki czy Solvkrokeny hak 1/0 pasuje.

A muchy na morskie trocie na jakiej wielkości hakach są kręcone?

Kotwiczka nr 4 to ok. 20 mm rozstaw grotów, nr 6 ze 2 mm mniej, a oba rozmiary na pewno nie mają rozstawu mniejszego niż szerokość wspomnianych przynęt.

Teraz załóż hak i zobaczysz, że gdy grot będzie "w cieniu" przynęty to będziesz miał dużo pustych zacięć.

Trochę pomaga rozwiązanie, które na forsie Ci zaprezentowałem.

Wodę i ryby masz Krzysiu "pod nosem", teraz jest boom po kilka czy kilkanaście brań dziennie to sprawdź.

Sam tak robiłem i mam swoje zdanie o kotwicach i hakach oparte na doświadczeniach na większej liczbie ryb niż trzy w sezonie  ;) .

• Like 5

• 0

Dzięki wszystkim za wczorajsze rady odnośnie haków. Haki faktycznie kupiłem już wczoraj po południu, zanim przeczytałem te wypowiedzi. W jednym z gorzowskich sklepów znalazłem takie, mimo wszystko wybrałem rozmiar 1/0. Sama numeracja zapewne o niczym nie przesądza, bo nie musi ona być taka sama u wszystkich producentów.

post-47501-0-61269300-1523542708_thumb.jpg

Hak ma dokładnie taką wielkość. Długość razem z oczkiem ok. 3 cm, szerokość między grotem a łukiem kolankowym ok. 1,5 cm. Z tego co znalazłem na innym forum, od najbardziej polecanych na plażowe trocie różni się długością, nieco innym wyprofilowaniem łuku i oczkiem przekręconym o 90 stopni (choć tę ostatnią rzecz pewnie można zniwelować dokładając dodatkowe kółeczko łącznikowe)

post-47501-0-01761100-1523543053_thumb.jpg

W porównaniu ze średnim Zamkiem hak prezentuje się w ten sposób. Jest nieznacznie szerszy od blachy.

post-47501-0-23831900-1523543179_thumb.jpg

Jeżeli haki te nie będą się sprawdzać, to wymienię je na te, które polecaliście na innym forum, a Gamaki wykorzystam do czeburaszek.

• Like 3

• 0

Fajny wątek , fajnie się czyta . Bociany mnie zaintrygowały  do bodajże 18-tej strony i  wyjaśniło się co to jest  :P  :D   Na flaucie i czystej wodzie to sam bym spróbował za trotką . Być może kiedyś się uda  :)  

A gdzie by tej morskiej trotki szukac w UK?

A ja mam jeszcze takie pytanie do chlopakow zbrojacych przynety w pojedyncze haki. Ja zakupilem Mustad Kaiju i maja one krotkie trzonki i zupelnie inny ksztalt np w porownaniu do wyzej pokaznych Gamakatsu. Czy to bedzie mialo jakikolwiek wplyw na zacinanie ryb?

http://mustad-fishing.com/eam/product/kaiju-inline-single-hook-10121np-dt/

Edytowane przez Luckyguliver

• 0

Kaiju to haki na wielkie ryby, trotce 50 cm to łeb urwie  ;) .

Z zacięciem problemu nie będzie, problem może być ze spadaniem trotek.

No fakt, z grubego druta robione. Nawet te male. Polecil mi je przewodnik z Malezji ktoremu sie zalilem, ze mi ryby w Tajlandii kotwice demolowaly :) Dlaczego maja spadac? Pytam bo mialem montowac te haki na blahach z mysla o troci i lososiach.

Edytowane przez Luckyguliver

• 0

Bornholmska prawie 80-tka, z zeszłego tygodnia naszego rodaka.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1630282230383565&set=a.110542702357533.16422.100002054125652&type=3&theater

Z tego co wróbelki ćwierkają to była też z tego miejsca ryba 90+.

Edytowane przez vako
  • Like 3