Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z dokładnością do ilu metrów oczekujesz wskazania tej "miejscówki"?

Wszelkie fragmenty wybrzeża z nieregularnym układem rewek, zwłaszcza takie, gdzie będziesz w stanie dojść do drugiej rewki, połacie "ciemnego" dna, usianego kamieniami. Przy tym nie ma tu reguły, bo trotkę możesz trafić także na równym piaszczystym dnie, na płytkiej wodzie, jak też blisko brzegu w rynnie przed pierwszą rewką. Rodzaj dna i układ rewek zaobserwujesz sobie w słoneczny dzień z klifowego brzegu lub jakiegoś podwyższenia.

Choć o tej porze roku i przy takich temperaturach na oszałamiające wyniki, jeśli chodzi o trotkę, bym nie liczył. Ale być może, przy takiej temperaturze wody... Kto wie....

Edytowane przez Krzysiek Rogalski
  • Like 1

• 0

Dzięki za odpowiedź. Wiem mniej więcej jak typować obiecujące stanowiska. Problem z tym, że będę na wyjeździe służbowym i może się zdarzyć, że na łowienie zostanie mi ze 2 godzinki. Kiedy byłem w podobnej sytuacji w Gdyni to wiedziałem, że w mojej sytuacji najlepiej pędzić od razu na klif. W Trzęsaczu nie mam pojęcia gdzie zacząć i może się okazać, że połowę czasu zajmie mi lustracja wybrzeża. Stąd moja prośba. Będę startował jakieś 400 m na zachód od ruin kościoła. W którą stronę warto spróbować?

A czy troć będzie gryzła to już inna historia. W Gdyni woda była wyjątkowo zimna jak na termin a coś tam próbowało powąchać blaszkę. Liczy się, że dam jej szansę.

• 0

Jano brawo za spostrzegawczość????

Tak ja wędkuję w Danii, tu trochę inaczej wyglądają okresy ochronne.

W słonej wodzie można cały rok łapać , ale od połowy listopada do połowy stycznia tylko srebrniaki.A w tym samym okresie w słodkich wodach jest całkowity zakaz plus różne wyjątki.

• Like 5

• 0

Ustawa o rybołówstwie morskim mówi, że  wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego na obszarach morskich może być prowadzone przez osobę fizyczną na podstawie dowodu uiszczonej opłaty. Dowodem według KPA jest wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem. Skoro ustawa o rybołówstwie morskim nie zawiera zastrzeżenia, że chodzi o dowód w postaci papierowego wydruku, to potwierdzenie w postaci PDF w formie elektronicznej należy uznać za wystarczające.

Dodatkowo rozporządzenie wykonawcze do ustawy przewiduje obowiązek przedstawienia do wglądu dowodu uiszczenia tej opłaty, co można uczynić pokazując kontrolerowi ten PDF na komórce. Także nie powinno być z tym problemu.

• Like 2

• 0

Szkoda byłoby nie skorzystać z dzisiejszego "okienka pogodowego" w rejonie Zatoki Pomorskiej.

post-47501-0-87246700-1546108815_thumb.jpg

Dwie godziny wędkowania po południu i jedna mała trotka, niespełna 40 cm, złowiona jak na koniec grudnia o dość późnej porze, bo ok. godziny 15.45, a więc na granicy dnia i zmierzchu. Udało się ją uwolnić bez pakowania do podbieraka i wynoszenia na piasek.

• Like 4

• 0

Szkoda byłoby nie skorzystać z dzisiejszego "okienka pogodowego" w rejonie Zatoki Pomorskiej.

CAM01160.jpg

Dwie godziny wędkowania po południu i jedna mała trotka, niespełna 40 cm, złowiona jak na koniec grudnia o dość późnej porze, bo ok. godziny 15.45, a więc na granicy dnia i zmierzchu. Udało się ją uwolnić bez pakowania do podbieraka i wynoszenia na piasek.

Hej Krzysztof!

Duży ruch jest nad wodą? Jeśli możesz, napisz w czym zasmakowała :)

• 0

Dziś po południu w Międzyzdrojach tylko ja łowiłem. A trotka wzięła na błystkę Jenzi, widoczną przy wędce. Nie pamiętam dokładnej nazwy, mam ją w pudełku od kilku lat. Waży ok. 20 g.

attachicon.gif CAM01154.jpg

Pamiętam że na tą blachę, w twoich okolicach, ktoś wytaszczył 80-90cm srebra. I było to na okładce.

A czym tam panie teraz machasz z brzegu?