Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie, teraz w weekend zawody są w łapaniu turbota. Zachdnie wybrzeże to raczej flądra, lecz troć też podobno da się złapać a nawet labraksa można(mam dwa małe na koncie) ale to latem.

Ale tobie polecam fiordy powyżej, tu link do miejscówek, na czerwono zaznaczone ujścia żek gdzie nie wolno łapać.

https://www.havorredlimfjorden.dk/

• 0

Na turbota raczej nastaw się o tej porze roku w Zachodniej Danii.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, teraz w weekend zawody są w łapaniu turbota. Zachdnie wybrzeże to raczej flądra, lecz troć też podobno da się złapać a nawet labraksa można(mam dwa małe na koncie) ale to latem.

Jesli nie zachodni kraniec Danii to moze jej inny zakatek. Czy moze polowa lata to kiepski na okres troc w tym rejonie Baltyku i Morza Polnocnego?

• 0

Troć latem to wyspa Fyn. To chyba zaraz po Bornholmie najlepsze miejsce na troć w Danii.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Da sie tak bez przewodnika cos zlowic? I czy zwykle pozwolenie obejmuje polow troci z morza? Bo np w Uk lowienie w morzu jest za darmo ale juz za polow lososia czy troci trzeba placic osobno. 

Ps Dzieki Piotr. Fajna mapka.

Edytowane przez Luckyguliver

• 0
Którego wybrzeża artykuł dotyczy?

Wszystkie te rady stosowałem w Danii na początku września i faktycznie były puste brania :-D

Prawdę mówiąc nie słyszałem, żeby ktoś łowił letnie trocie na polskim wybrzeżu

Edytowane przez STREMER

• 0

Którego wybrzeża artykuł dotyczy?

Wszystkie te rady stosowałem w Danii na początku września i faktycznie były puste brania :-D

Prawdę mówiąc nie słyszałem, żeby ktoś łowił letnie trocie na polskim wybrzeżu

Biorą latem w Danii to i w Polsce powinny... nikomu nie chciało się tego dokładnie sprawdzić albo ktoś sprawdził i siedzi cicho.

• 0

Duńskie wybrzeże ma mimo wszystko nieco inny charakter niż nasze.

Krzysiek na pewno istotną różnicą jest ilość ryb  :lol: Slogan o odmiennym charakterze duńskiego wybrzeża przewijał się już wielokrotnie na przestrzeni lat. Przykładowo przed rokiem 2008 gdy nastąpił boom na trocie z plaży w naszym kraju w internecie były już dostępne polskojęzyczne artykuły o plażowym łowieniu troci w Skandynawii (nie wspominając o publikacjach zagranicznych). Takie łowienie opisywał np. Artur Wysocki. Wtedy z tego co pamiętam też zostało to skomentowane w ten sposób, że u nas raczej nie ma sensu bo w Danii wybrzeże ma inny charakter. W tym samym czasie wąska grupa wtajemniczonych wędkarzy siedziała cicho i łowiła sobie ryby u nas. To tak w ramach dygresji ;)

Poniżej przesyłam odnośnik do magazynu Sea Trout Fyn 2019. Numer w dużej mierze jest poświęcony łowieniu troci z plaży latem. Ciekawe wydaje się zwłaszcza omówienie miejscówek pod kątem łowienia w różnych porach roku.

https://issuu.com/seatrout.dk/docs/hav_rred_mag_2019_en_low

Naprawdę nie widzę tutaj żadnej technologii NASA i czarnej magii. Podobne miejsca można bez problemu znaleźć także na naszym wybrzeżu. Kwestia jest raczej taka by się zawziąść i próbować aż do skutku. Jedna czy dwie bezrybne nocki raczej nam tutaj prawdy nie powiedzą. Jak dobrze wiemy także w najlepszym sezonie wiosennym nie na każdym wypadzie łowi się rybę.

• Like 2

• 0

Zrobiłem szybkie rozpoznanie co Duńczycy mówią o nocnym łapaniu troci. Generalnie wszystko już powyżej było powiedziane.

Ogólnie nocą łatwiej mają muszkarze z delikatnymi i lekkimi przynętami.

Na Youtube obserwuje znanego duńczyka, speca od troci, on na noc tak jak w artykule powyżej mówi by używać lekkich zestawów i prowadzić przynętę pod samą powierzchnią wody. Gość mówi by zdać sie na słuch, że słychać żerujące trocie jak się chlapią. On osobiście łapie na spinning i używa tubisów od berkley gulp, tu pokazuje jak robi zestaw z nimi.

Przy pierwszym sposobie rzuca się delikatnie, inaczej z tubisa robi się banan.

Inni proponują bombardę na bardzo długim przyponie i muchę.

Używasz błystek to ciemne kolory a nawet czarne.

Ps łapiąc trocie starajcie się szybko zakończyć walkę, że względu na kwasicę.

http://pfwk.pl/modules/xforum/viewtopic.php?viewmode=thread&topic_id=123&forum=2

Edytowane przez Piotrekdk
  • Like 1

• 0

Kolega z nim łowił .Owszem to prawda ale to tylko części całości .W dani łowią małymi przelotowymi blaszkami nie bez powodu .Male dlatego ze jest pełno krzaków ,a przelotówki spróbujcie to się dowiecie .Sa tu naprawdę fachowcy od takiego łowienia chodź ryb coraz mniej  a sieci coraz więcej ,stoją poustawiane w  przy plażach niektóre sięgają nawęd kilometr w morze  .  

• 0

Kolega z nim łowił .Owszem to prawda ale to tylko części całości .W dani łowią małymi przelotowymi blaszkami nie bez powodu .Male dlatego ze jest pełno krzaków ,a przelotówki spróbujcie to się dowiecie .Sa tu naprawdę fachowcy od takiego łowienia chodź ryb coraz mniej  a sieci coraz więcej ,stoją poustawiane w  przy plażach niektóre sięgają nawęd kilometr w morze  .  

Co to sa przelotowe blaszki?

Dla mnie jako turysty wedkarskiego ktory odwiedzi lowisko na max 2 dni to chyba wszystko zbyt skomplikowane. Nie za bardzo sobie wyobrazam lowienie noca w miejscu ktorego zupelnie nie znam lub dopiero co losowo wybralem przesuwajac palcem po mapie. Pewnie skonczy sie na przypadkowej-rybie niespodziance :)

• Like 1

• 0

Kolega z nim łowił .Owszem to prawda ale to tylko części całości .W dani łowią małymi przelotowymi blaszkami nie bez powodu .Male dlatego ze jest pełno krzaków ,a przelotówki spróbujcie to się dowiecie .Sa tu naprawdę fachowcy od takiego łowienia chodź ryb coraz mniej a sieci coraz więcej ,stoją poustawiane w przy plażach niektóre sięgają nawęd kilometr w morze .

Ale my tu piszemy o nocnym łapaniu gdzie błystki nie są najlepszym rozwiązaniem i bez znaczenia jaki rodzaj.

Co do sieci, ja nie uważam że to problem,Dania to kraj rybaków z dziada pradziada i nie można im tego zabronić. Każdy może stawić sieci, pięć minut na necie by opłacić licencję, około 170zł i już możesz. Jest tyle lini brzegowej że starczy dla każdego, można przejść kilometry nie spotykając sieci ani człowieka.

Populacja troci i od lat wzrasta dzięki wysiłkom państwa i wędkarzy.

• 0

Kolego Piotrze ten film pokazuje przynętę do bombardy .

Proponuję trochę się dokształcić w temacie [emoji4]

Jak coś mogę podesłać trochę materiałów do poczytania teorii. Np pięć najlepszych gennemløbere,https://fang-en-fisk.dk/5-bedste-gennemloebere/

a co do bombardy to do niej Duńczycy na troć najczęściej używają muchy lub przywieszki z jakąś gumową przyjętą i bocznym trokiem z muchą????

Edytowane przez Piotrekdk

• 0

Możemy się spotkać na morzu i Kolega mnie dokształci .może się czegoś nauczę  :rolleyes:  Z pewna nieśmiałością zapytam czy Kolego kiedyś łowiłeś trocie w morzu  .  

Edytowane przez GREK

• 0

Z letnią polską morską trocią jest trochę jak z Yeti. Ktoś podobno widział, krążą opowieści, jest trochę znawców ale nie ma żadnej foty w necie ani artykułów ;-D

Ktoś musi przetrzeć szlak, pewnie nie jest łatwo ale życzę wszystkim powodzenia????????

Niestety ale nie nie miałem przyjemności tam łowić ani bywać .Mieszkam w Kopenhadze czyli generalnie SELAND

Miałeś na myśli Sjælland? No niestety daleko???? szkoda.