Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie było okazji ku temu Karolu. Ale wabiki pozbrojone i ..... Cóż, czekają na kwiecień  ;)

Już niedługo okazja się nadarzy.

U mnie nr 1 na słone trocie jest Westin Great Heron 22g w kolorze Smallpox.

Nieocenione usługi oddają także Tabiasy (oryginalne jak i oryginałowi podobne).

Z rękodzieła najchętniej sięgam po woblerki Edwarda Jankowskiego i Gabkory.

Wśród blaszydeł prym wiedzie SG Seeker 23g i Boss 16g od Westina.

Wszystko oczywiście przezbrojone w białe kotwice i porządne (podwójnie) kółka łącznikowe.

P.s. Za chwilę zacznie się wielkie żarcie i znowu neopreny nie wyschną do maja.

• Like 5

• 0

przeciez Ty złowiłes jedną troć w życiu:)...... do tego na bornholmie

Coś tam więcej jak jedną i nie w Duńskiej solance. Jastrzębie, Rozewie , Westerplatte - ostatni puchar Solvkroken i X-rods , z Bandim rewelacyjne rybki 80+ z Niechorza .....

apropos "osiemdziesiona" :D , tak kolesie z Dolnego Śląska ,laicy, trafili piękne , bardzo grube ryby.......

Serdecznie pozdrawiam wszystkich solankowo-zakręconych , to naprawdę fajne choróbsko  :D

A do morza mam pińcet z groszami....

Edytowane przez morales
  • Like 3

• 0

Jutro zerkne do archiwum x .może coś jeszcze zostało.mam cały przekrój trociówek w pudle.ale pudło z kijami i młynkami za Giżyckiem,czeka do maja jak pojade na dargin.po co wozić wte i wewte.

takie zostały w archiwum xa czy to się sprawdza w morzu,nie będę oceniał bo nie łapie w morzu.a kto na to coś złapał nie wypada się chwalić.

post-62049-0-71615100-1455183861_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Swój dublecik dostałem drugiego dnia łowienia....a raczej nauki...  :lol:

http://trotka.pl/blystka-wahadlowa-jaxon-tabias.html

No właśnie też o tych myślałem. 

To o jakich 7 i 9 cm pisze @urasenty i @wojti80? :rolleyes:

• Like 2

• 0

Pomysłowość polskiej młodzieży nie zna granic.Ojciec kupił młodzieńcowi miedxanki czekoladowej(wedla),chłopak czekoladki zjadł złotka pozostawił i jednym z nich pewnie po bajecznym oblepił mój złom i wyłowił z Bałtyku takie szprotke.Młodzież i wedel gwarancją sukcesu.zdjęcie zdjełem z faceboka.chyba nie reżyserowane.

post-62049-0-04165100-1455303374_thumb.jpg

Edytowane przez krzysiek gżybek

• 0

Adam fajnie, że założyłeś temat. Też się wkręcam w plażowe trocie, w połowie marca pierwszy wyjazd na Rozewie... O dziwo mój teść, wędkarz głównie gruntowy, też mocno się zainteresował i jedzie z nami... :) Muszę go trochę doposażyć, przynęty zakupiłem tu od kolegi z forum, jeszcze coś mu odpalę z moich. Nie mam dla niego kija, polećcie coś wartościowego z seryjnej produkcji...

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

• 0

Adam fajnie, że założyłeś temat. Też się wkręcam w plażowe trocie, w połowie marca pierwszy wyjazd na Rozewie... O dziwo mój teść, wędkarz głównie gruntowy, też mocno się zainteresował i jedzie z nami... :) Muszę go trochę doposażyć, przynęty zakupiłem tu od kolegi z forum, jeszcze coś mu odpalę z moich. Nie mam dla niego kija, polećcie coś wartościowego z seryjnej produkcji...

Mój kumpel łowi na Daiwę Exceler Seatrout 315 z niezłymi wynikami i bardzo sobie chwali

• Like 1

• 0

Poszukaj kolego Dagon Moderate 2.90/35g z pierwszej serii.

W tej chwili używki powinny być w zasięgu 300-350 PLN.

Sadzę że nic lepszego w tej klasie kupić nie można.

Łowiłem nim ponad dwa lata i złego słowa nie dam na ten kijek powiedzieć.

Gorąco polecam.

• Like 1

• 0

Jakiś czas łowiłem kijkiem Daiwy Infinity Q Sea Trout 3,10 m 15-45 gr - kijek poszedł w ręce dobrego kolegi wędkarza z pomorza i znakomicie radzi sobie zarówno na plaży jak i w rzece...

Pomimo że kijek jest lekko spolegliwy w szczycie ale w połączeniu z dobrą plecionką np. Varivasa działa idealnie

Przynęty katapultuje naprawdę na znaczne dystanse że o trzymaniu rybki nie wspomnę. ;) polecam zdecydowanie.

• Like 1

• 0

Jakiś czas łowiłem kijkiem Daiwy Infinity Q Sea Trout 3,10 m 15-45 gr - kijek poszedł w ręce dobrego kolegi wędkarza z pomorza i znakomicie radzi sobie zarówno na plaży jak i w rzece...

Pomimo że kijek jest lekko spolegliwy w szczycie ale w połączeniu z dobrą plecionką np. Varivasa działa idealnie

Przynęty katapultuje naprawdę na znaczne dystanse że o trzymaniu rybki nie wspomnę. ;) polecam zdecydowanie.

A propo plecionki do plażowania to polecam Varivasa Sea Bass premium pe 1,2. :)/4 splotowa,150m/

Zacząłem używać na jesieni i jest doskonała,bardzo dalekie rzuty z korby i multiplikatora/trocie przetestowały i nie spadały :) /

• Like 1

• 0

Dzięki za propozycje. A co myślicie o tych dwóch patykach z giełdy:

http://jerkbait.pl/index.php?/topic/69668-Greys-Greyflex-M2-i-Shimano-BeastMaster-AX#entry1836931 ??

Ten pierwszy do bombardy(spido) ujdzie, a drugi to na rzekę ewentualnie się przyda.

• Like 1

• 0

http://jerkbait.pl/index.php?/topic/69668-Greys-Greyflex-M2-i-Shimano-BeastMaster-AX#entry1836931 ??

Greys wygląda sensownie, o ile nie jest typowym krowim ogonem, to posłuży i do bombardy i spinningowania whadłówką czy woblerem.

Na foto wygląda, że proporcje rękojeści są przynajmniej poprawne, jej długość umożliwia pewny chwyt, ułatwiający wykonywanie rzutów kijem tej długości, podczas prezentacji przynęty rękojeść da się swobodnie trzymać pod pachą, co pozwala na wielogodzinne operowanie długim kijem bez zmęczenia, waga wędziska też nie rzuci na kolana ( w sensie dla tej mocy i długości jest ok.), trzy części ułatwią transport. Moim zdaniem wędka warta uwagi pod kątem "troci z plaży", z zastrzeżeniem, że długim kijem trzeba nauczyć się właściwie operować.

Edytowane przez Maraky
  • Like 1

• 0

Greysa jeżeli chodzi o trocie z plaży to sobie daruj. Do zacinania z dużych odległości jest zbyt wolny. Miałem ten model i nie byłem zadowolony. Po prostu schodziły z niego ryby. Przetestowałem wiele kijów na plaży i na dzień dzisiejszy najlepiej mi się łowi Dragonem HM 80 Salmon Master 3.2 m i 30-60 gr. Gramatura w tym modelu według mnie zawyżona. Moim zdaniem powinno być 10-50 gr. Świetnie trzyma rybę. No i rzuty dla tego kija przynętami 20-30 gr i plecionce 0.14do 0.17 mm w granicach 100 metrów to pestka.

post-54681-0-95333500-1455615632_thumb.jpg

• Like 12