Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czesi panowie ,i panie jak tu są .Wędka na troć to wcale nie jest tak co komu pasuje . Powinna zaciąć rybę z dużej odległości ,ale zęby to   zrobić musi posłać tam przynętę ,a potem nie zgubić ryby .Mieć odpowiednia rękojeści i przelotki najlepiej k  .odpowiednia długości i prace blanku .KAŻDY MA SWOJEGO FAWORYTA .     

• Like 1

• 0

Tego, ten, no...... ;)

U mnie większość wabiów dostała haki pojedyncze. Ostatnie, Yo-Zuri kupowałem u Michała w Kołobrzegu.

https://photos.app.goo.gl/tSNMiiB1eJoQ7dSi9

Swoją drogą, to haki chyba na węgorza. Ciekawe, jak się sprawią, przy blaszkach  :ph34r:  

Miałem obawy, o wielkość oczka haka ale jest dobrze

post-45714-0-28956800-1570284598_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Coś tam dokupiłem, coś tam dorobiłem, kij się robi, czekamy.

Wysłane z mojego HAMMER_ENERGY przy użyciu Tapatalka

Do zobaczenia Krzyś ,mam nadz.ze w naszych stronach ;) z jednym cukierkiem z Twojej kolekcji mam miłe wspomnienia MS złota holo . Edytowane przez salmon1977
  • Like 1

• 0

Pewnie jeszcze nikt nie odkrył, że takiego Exsence sprzedają trzy razy taniej niż u nas w sklepach. :) Potrafisz sobie wyobrazić jak by wyglądała tutejsza giełda?  :D https://www.bjerkemmall.com/shimano-18-exsence-ci4-3000mhg-spinning-reel-new-p-1006721.html

• 0

Pytanie, czy ten sklep wogóle istnieje w realu.

Tu raczej wątpliwości być nie może. Kto się poświęci i kupi w sklepie, gdzie idiota pościągał fotki i opisy z różnych stron, ale nawet mu się nie chciało ustalić w miarę realnych cen. https://www.bjerkemmall.com/ko%E5%82owrotki-stacjonarne-c-1577_2703_2769_2772.html?page=40

• 0

Bo się narobił przy ściąganiu fotek z niemieckich i anglojęzycznych stron, że już na urealnienie cen sił nie starczyło. Właśnie dlatego zalinkowałem stronę taką a nie inną stronę. Takich sprzedawców lepiej omijać szerokim łukiem. Podobnych pełno dzisiaj w necie. 

• 0

Co ja na to? Czasami się zastanawiam, kiedy zdążę "utopić" to, co już zgromadziłem  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Konrad. Czy myślisz, że ryby na plaży, również doceniają nowości?

Nie sądzę. Wędrowna z nazwy, wędruje. Trudno, by jej się jakieś wabiki "opatrzyły" :ph34r:

• Like 2

• 0

Nie chodziło mi o to..... :lol:

A odnośni tego, co napisałeś to racja.

Ten sklep to chyba jakiś fejk.

A odnośnie Seekerów Sawidża, to w tamtym roku się do nich przekonałem.

Przy stosunkowo małej masie, fajnie latają i pracują.

Edytowane przez STREMER
  • Like 1

• 0

Ja wysłałem, jest szansa, dwa tygodnie piechotą nie chodzą !!!

Wystarczy skopiować, wpisać swoje dane i wysłać na adres : petycje@mgm.gov.pl

Imię i nazwisko miejscowość i data

adres

Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

ul. Nowy Świat 6/12, 00-400 Warszawa

Petycja

Dotyczy:

Okresy ochronne łososia i troci w rybactwie rekreacyjnym i komercyjnym.

Powołując się na Konstytucję RP,

Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.

2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub

gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny,

Proszę o wyrównanie okresów ochronnych w połowach rekreacyjnych do połowów komercyjnych na dzień 15 listopada.

DZ.U. Warszawa, dnia 22 lipca 2019 r. Poz. 1357

OBWIESZCZENIE MINISTRA GOSPODARKI MORSKIEJ I ŻEGLUGI ŚRÓDLĄDOWEJ z dnia 27 czerwca 2019 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymiarów

i okresów ochronnych organizmów morskich poławianych przy wykonywaniu rybołówstwa rekreacyjnego oraz szczegółowego sposobu i warunków wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego

§ 3. Ustanawia się okresy ochronne dla wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego dla następujących gatunków ryb:

1) łososia i troci – w terminie od dnia:

a) 15 września do dnia 30 listopada w pasie wód o szerokości 4 Mm od brzegu,

Dz.U. Warszawa, dnia 5 września 2019 r. Poz. 1701 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI MORSKIEJ I ŻEGLUGI ŚRÓDLĄDOWEJ z dnia 21 sierpnia 2019 r.

w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich oraz szczegółowych warunków wykonywania rybołówstwa komercyjnego

§ 3. Określa się okresy ochronne, jako środki ochrony, o których mowa w art. 7 i art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1380/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej polityki rybołówstwa, zmieniającego

rozporządzenia Rady (WE) nr 1954/2003 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylającego rozporządzenia Rady (WE) nr 2371/2002

i (WE) nr 639/2004 oraz decyzję Rady 2004/585/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 28.12.2013, str. 22, z późn. zm.2)), na obszarze:

o którym mowa w art. 9 ust. 1 pkt 1 ustawy, dla następujących gatunków ryb:

a) łososia i troci – od dnia 15 września do dnia 15 listopada w pasie wód o szerokości 4 Mm od brzegu

Podpis

email

• Like 1