Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żarówiaste kolory pobudzają agresję u ospałych ryb, zalecane na czas zimnej wody, poniżej 5 st.C.

Nie zawsze się to sprawdza. ;) /co innego w rzekach/

Ostatnio mój kolega łowił "żarówą" a ja na natural,ta sama przynęta-wynik 4:1 dla mnie :)

Ważne jest to na co trotylle polują,może to być tubis,kolucha lub coś innego :)

I cierpliwość+wiara w przynętę ;)

Edytowane przez gaweł

• 0

Szanowni Trociarze,

Czy znacie jakieś dobre miejsca na połów trotek w okolicy Sztokholmu? Wybieram się do Skandynawii tak bardziej nietypowo tzn. interesuje mnie poszukiwanie ryb z płetewką tłuszczową. Miejscówki na północy znam ale po drodze by trochę odpocząć od jazdy przydałby się ciekawy postój trochę powyżej Sztokholmu. Z góry dziękuję za każde dobre słowo.

• 0

A kto pamięta swój pierwszy raz na plaży?/na trociach :D /

Dzisiaj pojechałem ze swoim kolegą/jego pierwszy raz/na Rozewie.

Kicha była ale po pierwsze złamał kija/blacha na kamieniu/i przyjął solankę :D/koło Franka/

I tak było zajefajnie. :) bo bedzie o tym pamiętał :P

Co sądzicie przy łowieniu na plecionkę o stosowaniu przyponów z fluoro/żyłka?/?

Ja dokładam 40-50cm o wytrzymałości 40lb. 

• Like 1

• 0

Z czysto technicznych rzeczy... Wystarczy duża, morska agrafka, czy musi być z krętlikiem? W sensie czy te wahadła wpadają w ruch wirowy i skręcają linkę?

Ja chyba będę używał sprawdzonego patentu z zestawu boleniowego - plecionka + 60-80cm VEP Nylon Varivasa. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

• 0

Z czysto technicznych rzeczy... Wystarczy duża, morska agrafka, czy musi być z krętlikiem? W sensie czy te wahadła wpadają w ruch wirowy i skręcają linkę?

Ja chyba będę używał sprawdzonego patentu z zestawu boleniowego - plecionka + 60-80cm VEP Nylon Varivasa. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Znaczna część morskich wahadeł wpada w ruch wirowy w czasie opadu. Krętlik nie zawadzi.