Skocz do zawartości
  • 0

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

spinnerman

Pytanie

Pozwoliłem sobie założyć odrębny wątek, bo widzę, że temat tu i tam się przewija, a dobrze byłoby żeby wielbiciele solanki także mieli tu swój mały kącik :) Wątek może posłużyć zarówno pochwaleniu się fotką z zaliczonym sreberkiem jak tez wymianie informacji o warunkach pogodowych, obecności ryb w strefie przybrzeżnej, naszych metodach połowu i przynętach. Wiadomo, troci nie łowi się na każdym wyjeździe, dlatego wszelkie informacje są mile widziane. Ja swoich sił w morskim spinningu próbuję trzeci sezon i choroba rozwija się pomimo braku spektakularnych sukcesów  :D 

Wczoraj wróciłem z trzydniowego wypadu na Orłowo. Pogoda nie trafiona. Deszcz i porywisty, przeszywający do szpiku wiatr, jednak morze w miarę spokojne-pewnie z racji zatoki- umożliwiało wbicie się w śpiochach do wody bez ryzyka wody za kołnierzem :D Ryby niestety jeszcze nie podeszły. Miejscowi twierdzą, że za wcześnie  :rolleyes: Jeden plus wyjazdu to, że wobki pod morską trotkę sobie wytestowałem, a opinie miejscowych wyg były bardzo przychylne ;)  

W ubiegłum roku w miejscu ujścia Kaczej miałem o zmierzchu niesamowity odjazd srebrnej torpedy. Ryba poszła skosem w stronę mola i się odpieła :( Takie miejsca spotkań działają jak magnes :)

post-52196-0-13576900-1454580485_thumb.jpg

post-52196-0-17164800-1454580507_thumb.jpg

• Like 20

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak sytuacja u Was?

Ja w Miedzyzdrojach. Na razie zero kontaktu z trocia.

Fale dosc wysokie, wieje mocno od Szweda, woda klarowna , miejscami widać pyłek z drzew, farfocli brak, wędkarzy dziś rano po stronie WPN tez brak.

Słonko grzeje.

Wahadła srebrne bez efektu.

Ogólnie super????

• 0

U mnie zapowiadają na jutro północny wiatr 10m/s i zapadka decyzja żeby zostać w wewnętrznym archipelagu, zapowiada się szczupakowy wypad. Troć przełożona na niedzielę.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

• 0

Jak sytuacja u Was?

Ja w Miedzyzdrojach. Na razie zero kontaktu z trocia.

Fale dosc wysokie, wieje mocno od Szweda, woda klarowna , miejscami widać pyłek z drzew, farfocli brak, wędkarzy dziś rano po stronie WPN tez brak.

Słonko grzeje.

Wahadła srebrne bez efektu.

Ogólnie super????

Byłem tam w sobotę od 10 do 16 ,udało się polowic z kamienia bez brania .Dwa tygodnie temu dwa wymiary i dwa spady j krótka

post-48064-0-20996800-1619457006_thumb.jpeg

post-48064-0-49151100-1619457027_thumb.jpeg

Edytowane przez salmon1977
  • Like 7

• 0

Dziś dało sie wejsc do wody po pas. Brodzilem od wejścia L do M. Woda „trącona”. Bez podbicia.

Będziesz w te sobotę na kamieniach? Chetnie bym podpatrzył jak lowisz. Naczytałem sie i próbuje, ale widzieć kogos, kto potrafi, to nauka x10.

• 0

Ja dziś miałem pierwsze w zyciu trociowe branie;). Niestety spad, ale siła uderzenia zaskakująca. Nie było odjazdu w bok tylko wyraźny opór i potrząsanie łbem. Lowie na plecionkę 0,14 i metrowy fluorocarbon.

Chciałem podziekowac koledze ze Świnoujścia (takie miał tablice) za skierowanie mnie dziś w miejsce, gdzie woda nie była „tracona”. Trociarze, jak doświadczam, to grupa wyjątkowo życzliwych i kulturalnych ludzi - bardzo to budujące:)

• Like 4

• 0

To samo zostałoby napisane zapewne ok. 20 lat temu gdyby ktoś zapytał się tutaj czy generalnie warto łowić trocie z plaży. Duńczycy łowią trocie w morzu także latem - tyle, że w nocy.

Jakoś nie widzę nigdzie wysypu relacji z połowów troci latem w naszej części Bałtyku. O tej porze roku w relacjach "rządzą" bolenie...

• 0

Jakoś nie widzę nigdzie wysypu relacji z połowów troci latem w naszej części Bałtyku. O tej porze roku w relacjach "rządzą" bolenie...

No cóż nie oznacza to automatycznie, że się nie da i nie ma to sensu  :) Sam słyszałem o kilku nieudanych próbach w temacie - ale jakie wnioski można wyciągnąć po 1-2 nieudanych wypadach? Nawet wiosną w najlepszym sezonie nie każdy wypad na plażę kończy się połowem. Nie zdziwię się wcale jeśli okaże się, że ktoś rozpracował już ten temat na naszym wybrzeżu tylko siedzi cicho i łowi sobie w spokoju... a trocie mamy takie same jak wszędzie.

• Like 2

• 0

W Danii bliżej jest do chłodniejszej, bardziej natlenionej i zasolonej wody z Atlantyku to i trocie mają bardziej sprzyjające warunki. Tymczasem Bałtyk się ociepla, tlenu coraz mniej zarówno w głębinach jak i w strefie przybrzeżnej to i troć nie pcha się pod brzeg latem. Oczywiście nie wykluczam że czasem jakaś się pod brzeg wybierze bo przecież latem też wchodzą do rzek to i w strefie przybrzeżnej będą się kręcić. Ale woda na rzekach niska i ciepła, to i ryby się do nich nie pchają...

• Like 1

• 0

W Danii bliżej jest do chłodniejszej, bardziej natlenionej i zasolonej wody z Atlantyku to i trocie mają bardziej sprzyjające warunki. 

W czasach gdy w Polsce łowienie troci z plaży było praktycznie nieznane wszelkie artykuły w tym temacie pojawiające się w internecie były kwitowane w ten sposób, że w Danii to plaże są kamieniste i zarośnięte morszczynem, a u nas to tylko piach, więc troci nie będzie. Dostrzegam tutaj pewną analogię ;)

Tymczasem Bałtyk się ociepla, tlenu coraz mniej zarówno w głębinach jak i w strefie przybrzeżnej to i troć nie pcha się pod brzeg latem. 

Jacku proszę pojedź do jakiejś miejscowości nad otwartym morzem i zobacz jak daleko od brzegu rybacy stawiają teraz sieci na troć  ;) ;)  Od lat nic się tutaj nie zmieniło. 

Edytowane przez SzymonP

• 0

Czarne to dorszówki albo flądrówki. Czerwone chorągiewki to trociowe "łososiówki".

Teoretycznie wszystko się zgadza. Czerwone chorągiewki oznaczają sieci powierzchniowe (zazwyczaj są to pławnice) które mają korki na powierzchni i zwisają 3-4 m w dół. Czarne są to sieci denne (nety flądrowe lub dorszowe, mance śledziowe, żaki). Pierwsze 3 wyglądają podobnie jak pławnice, tylko że obciążenie jest na dnie i od dna sterczą 3-4 m  w stronę powierzchni, żaki to już inny typ sieci, rozciągnięte na obręczach stoją na dnie. 

Inna sprawa że jak się postawi sieci denne np. nety flądrowe pod brzegiem to prócz fląder też łowią trocie czy inne ryby bo zastawiają obszar od dna do powierzchni wody. A trocie nie wiedzą ze to na flądrę i też się zaplączą.  

• Like 4

• 0

W czasach gdy w Polsce łowienie troci z plaży było praktycznie nieznane wszelkie artykuły w tym temacie pojawiające się w internecie były kwitowane w ten sposób, że w Danii to plaże są kamieniste i zarośnięte morszczynem, a u nas to tylko piach, więc troci nie będzie. Dostrzegam tutaj pewną analogię ;)

Jacku proszę pojedź do jakiejś miejscowości nad otwartym morzem i zobacz jak daleko od brzegu rybacy stawiają teraz sieci na troć  ;) ;)  Od lat nic się tutaj nie zmieniło. 

Pamiętam jak u nas wszyscy szukali "lamparciego dna" i w sumie dalej wielu wierzy że tylko tam da się złowić troć :) Może i jest jakaś analogia ale na wielkie sukcesy nocne w lato bym nie liczył - prędzej wiosną czy jesienią. 

Co do rybaków (sam nim kiedyś byłem), rybak stawia sieci tam, gdzie jest największa szansa na rybę w danym okresie bo z tego żyje. Jak jest ryba pod brzegiem to tam stawia (nie jest to na złość wędkarzom, stawia tam gdzie są wyniki). Jak jest ryba głębiej czy dalej od brzegu to za nią pływa i stawia sieci bo z tego żyje. Jet to też jakaś informacja dla nas wędkujących gdzie aktualnie jest lepiej z rybą. 

• Like 3

• 0

Co do rybaków (sam nim kiedyś byłem), rybak stawia sieci tam, gdzie jest największa szansa na rybę w danym okresie bo z tego żyje. 

Dokładnie - dlatego Jacku napisałem żebyś zobaczył jak daleko od brzegu rybacy teraz stawiają sieci na troć  ;)  To tak odnośnie tego czy troć jest teraz pod brzegiem czy nie.

Może i jest jakaś analogia ale na wielkie sukcesy nocne w lato bym nie liczył - prędzej wiosną czy jesienią. 

Nikt nie pisze, że lato to jakiś oszałamiający okres połowu, ale złowienie troci jest zapewne wykonalne. 

• Like 1